Nebezpečné huby v našich lesoch

Pri hubárčení je dovolené zbierať, len tie hríby, ktoré na sto percent poznáte! Malé zaváhanie a chybný zber, vám v lepšom prípade spôsobia zažívacie problémy, bolesti hlavy, v horšom prípade, poškodenie pečene až smrť.

Čechratka podvinutá (Paxillus involutus)

V lesoch rastie od júna do novembra a vyskytuje sa v početných skupinách v ihličnatých aj v listnatých lesoch. Nájdete ju i mimo lesa v parkoch, v záhradách alebo v tráve medzi nízkymi kríkmi ďaleko od lesa. Je rozšírená v celom miernom pásme severnej pologule.

Do kategórie jedovatých hríbov bola zaradená v polovici 20.storočia. Z dôvodu, že neišlo o otravu v pravom zmysle slova, lebo vyvolávala skôr alergické reakcie. Jej nebezpečenstvo pramení v hromadení nebezpečných látok, ktoré napádajú červené krvinky a vedú k poškodeniu pečene až k smrti.

Rýdzik odporný (Lactarius turpis)
Obvykle rastie medzi brezami a smrekmi, dobre sa mu darí v kyslej pôde. Jeho klobúk môže mať až 20 centimetrov v priemere. Je nejedlý s odporne štipľavou dužinou a jedovatý aj po tepelnej úprave. Obsahuje mutagénne látky, ktoré spôsobujú zmeny dedičnosti základov buniek. Ľahko sa zamieňa s inými druhmi rýdzikov v listnatých lesoch, najmä pod bukmi, kde rastie nejedlý rýdzik sivozelený (Lactarius blennius), bledšie sfarbený druh.

Zbierať a konzumovať sa odporúčajú hlavne rýdziky s oranžovým, mrkvovočerveným až krvavočerveným mliekom, ktoré rastú pod ihličnanmi a sú všetky jedlé. Z nich najznámejší je rýdzik pravý (Lactarius deliciosus), ktorý rastie výhradne pod borovicami.

Pôvabnica prehnutá (Lepista faccida)
Tento pekný hríb na pohľad je mierne jedovaty, preto sa neodporúča jesť. Vyskytuje sa vo veľkom množstve v ihličnatých lesoch od júla do decembra.
Veľkosť klobúka sa pohybuje od má 50-80 mm v priemere, najprv je klenutý, neskôr v strede vtlačený a napokon lievikovite prehĺbený, s tenkým podvinutým okrajom. Hlúbik je 30-50 mm dlhý a 7-12 mm hrubý a hladký. Za mladi je plný, neskôr vypchatý a napokon dutý.

Pavučinovec plyšový (Cortinarius orellanus)
Patrí medzi najzradnejšie a najjedovatejšie huby. Ich nebezpečenstvo spočíva v tom, že príznaky otravy sa môžu prejaviť až po troch týždňoch. Paradoxné je, že spomínané hríby viac uškodia pri konzumácii ich menšieho množstva. Pri väčšom množstve príznaky otravy (zvracanie, hnačky) skôr nastupujú. V pokročilom štádiu sa dostavia poruchy močenia, bolesti v oblasti obličiek a následne ich poškodenie. Vo fatálnych prípadoch dochádza k úmrtiu.

Holohlávka česká (Psilocybe bohemica)
V súčasnosti je skôr známa ako hríb s halucinogénnymi účinkami. Patrí medzi psychoaktívne huby, ktoré majú vplyv na zmenu vedomia. Preto sú vyhľadávane ako droga. Experimentovanie s touto hubou síce nie je jedovate, ale dokáže naštartovať závažné psychické ochorenia (schizofrénia). Nebezpečie hrozí pri zámene s jedovatým hríbom Kapucňovka okrovohnedastá (Galerina marginata).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.