Elektrobicykel ako monopost Formuly 1? Trochu áno, trochu nie...

Rozhodujete sa, či zainvestovať do moderného elektrobicykla? Ak ste fanúšikmi Formuly 1, najprestížnejšej motoristickej série na svete, možno vám ponúkneme ďalšie dôvody, prečo by sa vám elektrobicykel možno veľmi páčil.

shutterstock_e-bike_22

Neverili by ste, no so súčasnými modernými monopostami Formuly 1 majú elektrobicykle niečo spoločné.

Tiež je to o riadiacej jednotke a batérii

Moderné autá F1 majú hybridný motor, ktorý je kombináciou spaľovacieho motora a rekuperačných systémov, s dôrazom na zelenú energiu a životné prostredie. Nachádzajú sa v nich rôzne batérie a riadiace jednotky, ktorých úlohou je manažovať výkon plynúci z batérii. Moderné elektrobicykle taktiež obsahujú prídavný elektrický pohon, ktorého cieľom je zase pomôcť vám pri šliapaní na bicykli. Rovnako dôležitou súčasťou je batéria a riadiaca jednotka.

Batéria sa sama nedobíja

Kým v F1 sa batérie dobíjajú aj samé rekuperovaním energie pri brzdení, v elektrobicykli je to inak. Je to absolútne pochopiteľné, energia pri tom, ako stlačíte na bicykli brzdu, sa nedá porovnať s brzdením auta v rýchlosti cez 300 kilometrov za hodinu. Dôležitou informáciou teda je, že batériu do elektrobicykla je vhodné si vopred doma nabiť, aby vás potom neprekvapila strata výkonu. Existujú aj také modely, pri ktorých môžete batériu kdekoľvek vybrať a nabiť ju v elektrickej zásuvke.  Nemusíte sa báť, elektrobicykle a ich elektrické súčasti sú plne chránené pred vodou a dažďom.

Tiež je to o stratégii

Predstavte si, že sa vyberiete na pravú celodennú túru aj do horského terénu. Na takéto túry sa priam pýtajú horské celoodpružené bicykle, ktoré si môžete zadovážiť v klasickom vyhotovení, alebo aj s elektrickým pohonom. Rovnako ako vo Formule 1 je dôležitá stratégia a plán, ako takúto horskú túru zvládnuť. Ak si trúfate na klasický spôsob bez elektrického pohonu, tak si poriadne natrénujte a rozložte sily. Pokiaľ zvolíte odpružené elektrobicykle, budete si môcť manažovať aj batériu a jej zostávajúci výkon.

Zdroj obrázku: Umomos / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.