Salomon – história slávnej značky

Spoločnosť, dodnes nesúcu rodinné meno, založil v roku 1947 v Annecy Georges Salomon, jeho otec Francois a matka Jeanne. Sprvu pracovali v jednej izbe, dielni, kde sa pôvodne vyrábali pílové čepele.

 zima annaberg niederosterreich

Čoskoro sa ale dali na výrobu lyží s kovovými hranami a dali vzniknúť dnes už legendárnej značke Salomon.

• Pri hranách lyží však tiež dlho neostalo, firma rozšírila svoj záber o výrobu lyžiarskych viazaní. V tej dobe sa používali z dnešného pohľadu veľmi primitívne viazania s koženými pásikmi. V roku 1957 ich Salomon nahradil úplne novým viazaním „le lift“.

• Na ďalšie roky sa výroba viazaní stala hlavnou činnosťou firmy. Jej viazania sa dostali dokonca na Olympiádu do Chile a v roku 1972 sa Salomon stal prvou firmou, ktorá za rok dokázala predať 1 milión viazaní. Na konci 70tych rokov sa na trh dostala špeciálna lyžiarska obuv SX90, neskôr SX91 a tiež SNS systém viazania, známy najmä bežkárom. Všetky produkty dosiahli okamžitý úspech.

• Salomon mal reputáciu inovátora v oblasti lyžovania, faktom ale je, že na trhu bol so svojimi nápadmi málokedy prvý. Úspech tkvel v čare značky a jej talente pre marketing. Salomon zabalil svoje produkty do novej terminológie a v podstate zmenil dialóg so spotrebiteľmi. Áno, schopnosť predať bola jednou z podstatných zložiek úspešného kokteilu. Nie však jedinou.

• Všetky mozgy stojace za značkou, vrátane Georgesa, boli školení inžinieri. Práve ich nápady spolu so starostlivým prieskumom trhu vytvorili mágiu značky. Vývoj nového produktu často trvá 5 a viac rokov, pričom 80% času zhltne výskum a 20% jeho výroba a marketing.

• Odkaz Georgesa Salomona bol na každom produkte. Údajne strávil hodiny putovaním po svojich továrňach – manažérov ignoroval, o to viac času ale trávil s ľuďmi vo výrobe a práve ich myšlienky veľakrát implementoval do výrobného procesu.

• Poznámky G. Salomona boli stručné, vecné a často kritické. Raz údajne objavil nie veľmi podarený prototyp viazania. Chytil ho do ruky, potriasol ním (viazanie zašramotilo) a s vetou „Na toto nikto nedá moje meno“ vyhodil viazanie z okna. Nekompromisné a kvalitné – také boli a sú výrobky so značkou Salomon.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.