História holenia ako to celé začalo...

Napísal Jana Naščáková 04. apríl 2024

Páni so svojimi fúzmi bojujú po tisíce rokov, a tak niet divu, že sa techniky a nástroje holenia výrazne zmenili. Podľa jaskynných malieb z doby kamennej si muži upravovali plnofúz pomocou lastúr. Prvý holiaci nástroj sa objavil približne pred tridsiatimi tisíckami rokov. Tušíte, o ktorý šlo?

history_shaving_24

Faraónska briadka či rímsky clean shave: vývoj holenia v čase

Holenie bolo pre odvážnych

Úprava fúzov rozhodne nepatrila na denný poriadok, ako je to dneska. Plnofúz muži nosili predovšetkým z praktického hľadiska. Dôvodom, prečo zostávali zarastení bola ochrana pred veľkými mrazmi. Pokiaľ sa do holenia predsa len niekto pustil, najprv použil lastúry, ktoré fungovali na princípe pinzety alebo klieští. Neskôr to boli pazúrikové čepieľky, ktoré sú dodnes vnímané ako prvý holiaci nástroj.

Pazúriky nahradil módny hit

Obrovský zlom v holení jednoznačne predstavovali medené britvy v Mezopotámii, Indii a Egypte zhruba 3 000 rokov pred naším letopočtom. Postupne sa menil nielen tvar britvy, ale aj materiál. S rozvojom spracovávania kovov sa začali vyrábať britvy z oceli, čo znamenalo ďalšiu evolúciu v podobe priamych a skalpovacích britiev. „Jednalo sa v podstate o predchodcu dnešnej japonskej oceli, ktorá sa v holiacich strojčekoch často vyskytuje,“ popisuje Monika Kovačovská za firmu BaByliss. Viac sa začali využívať aj z estetických dôvodov, keďže upravené fúzy určitým spôsobom kastovali spoločenské vrstvy. Napríklad Alexander Veľký holenie veľmi presadzoval a veril, že muži vyzerajú úhľadnejšie a čistejšie.

Prvá skalpovacia britva pochádza z britského Sheffieldu, centra nožiarskeho remesla z 18. a 19. storočia. Známa oceľ, prezívaná ako strieborná, bola vyrobená v roku 1740 Benjaminem Huntsmanem pomocou špeciálneho procesu tavenia. Veľmi rýchle sa z nej stal prémiový a vyhľadávaný materiál pre výrobu britiev. Bol však natoľko tvrdý, že ho britskí remeselníci odmietali ďalej spracovávať a z toho dôvodu sa zo začiatku musel vyvážať do Francúzska.

Obrovská rivalita vyústila v prvý holiaci strojček

To vzbudilo medzi týmito veľmocami obrovskú rivalitu, ktorá nakoniec donútila aj Britov používať sheffieldskú striebornú oceľ. Tá bola vyhľadávaná (a je aj dodnes) pre svoj dokonalý lesk a prvotriednu kvalitu. Víťazný koniec bol na konci 18. storočia jednoznačne na strane Francúzska. Postaral sa o to Jean Jacques Perret so svojím prvým holiacim strojčekom. Geniálnu myšlienku tohto experta na holenie rozvinul K. C. Gilette a v roku 1902 predstavil jednorazový holiaci strojček s výmennými čepieľkami, ktorý sa stal okamžitým úspechom! V roku 1928 bol patentovaný elektrický holiaci strojček a spolu s žiletkami postupne vytlačil z trhu klasické britvy.

Záruka kvality: japonská oceľ

Ak sa  budeme baviť o súčasnosti, určite by sme mali spomenúť japonskú oceľ, ktorá hrá významnú úlohu v kaderníckom remesle. Nejde pritom o žiadnu novinku, pretože bola používaná k výrobe nožov v Japonku už v staroveku. „Poskytuje lepšiu ostrosť než obyčajná nerezová oceľ. Je to prémiový druh oceli, ktorá sa môže pochváliť veľmi vysokým obsahom uhlíku. Je ťažšia než nemecká oceľ a rovnako udržuje ostrie dlhšie ako iné materiály s nižším obsahom uhlíku. Poskytuje jednoducho najlepšiu ostrosť a strih je vďaka nej maximálne precízny. Aj preto s ňou nielen my pracujeme,“ vysvetľuje Monika Kovačovská za firmu Babyliss.

Zaujímavosti na záver:

  • Babylončania, Asýrčania a Peržania nosili svoje fúzy bezchybne upravené, stočené do roliek. Niektoré boli dokonca posypané zlatým práškom.
  • Holenie na briadku pochádza zo starovekého Egypta, kde ju nazývali faraónska briadka. Bola buď pestovaná alebo umelo nalepená. Z tejto doby zároveň pochádzajú prvé zmienky o kúpeľníkoch a kúpelníckych školách.
  • Gréci a Rimania nosili naopak dohladka oholenú tvár. Návšteva kúpeľov bola spoločenskou udalosťou, vďaka ktorej sa muži stretávali a rozoberali napríklad politiku.

TIP:  15v1 – Vytvorte si zostrih ako od barbera

S luxusným multifunkčným zastrihávačom BaByliss MT991E budete vyzerať akoby ste práve vyšli z barbershopu. Je bezdrôtový, vodovzdorný a vhodný na každodenné používanie. Čepele z odolného titanu vám vďaka svojej presnosti poskytnú to najlepšie kontúrovanie a detailné zastrihávanie. Zvoliť si môžete jednu zo 4 magnetických vymeniteľných hlavíc pre úpravu vlasov, fúzov alebo chlpov na tele a vytvoriť si look presne podľa vašich predstáv! A to doslova, pretože k dispozícii máte celkom 15 nástavcov. Navyše, v kúpeľni si môžete prístroj pohodlne umiestniť do nabíjacieho stojana s USB konektorom. Výkonná lithium-iontová batéria sa postará až o 5 hodín zastrihávania pri 3 hodinách nabitia. Jej stav si kedykoľvek skontrolujete na digitálnom displeji. 

V časovom sklze určite oceníte funkciu rýchleho nabíjania, kedy po 20 minútach na nabíjačke získate až 40 minút strihania. Strojček ponúka 6 polôh nastavenia vedenia hrebeňa na strnisko 1–3,5 mm. Sada jednoducho upevniteľných magnetických hlavíc obsahuje široký titanový zastrihávač pre dlhšie a husté vlasy, titanový zastrihávač na fúzy, zastrihávač nosných a ušných chĺpkov so systémom skosených čepelí pre šetrné strihanie a holiace hlavice pre hladké a precízne oholenie. V balení nájdete aj olej, čistiacu kefku a ochranné puzdro.

babyliss_man_030424

Zastrihávač BaByliss MT991E má trojročnú záruku a je dostupný na www.bodylovers.sk

Zdroj foto: https://commons.wikimedia.org/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.