Viete, čo znamená...

...Neveriaci Tomáš, bozk múzy, či zaužívané latinské citátové spojenia?  Niektoré z nich, sú nám známe z počutia, ale ich význam nám uniká. Dozviete sa ich presný význam a, v ktorej oblasti života ich najlepšie použiť.

viete_1100x700

Citátové spojenia:

alter ego znamená druhé ja, zástupca, pravá ruka
terra incognita znamená nepreskúmaná krajina, neznáma oblasť
in vino veritas znamená vo víne je pravda
nota bene znamená všimni si a dobre zapamätaj
ad absurdum znamená zachádzať do absurdnosti dokazovaním neudržateľného tvrdenia, nezmyslu.

Neveriaci Tomáš je pochybovačný, nedôverčivý človek, ktorého nemožno o ničom presvedčiť ani pomocou tých najpresvedčivejších argumentov. Legenda vraví: Tomáš (nazývaný Didymus - Dvojča - pretože pochádzal z dvojčat) bol jedným z dvanástich Ježišových apoštolov. Po Ježišovom zmrtvychvstaní neveril ostatným apoštolom, že Ježiš sa zjavil vo svojej podobe. Keď sa Ježiš po ôsmich dňoch zjavil druhýkrát, vyzval Tomáša, aby sa dotykom presvedčil o tom, čo vidí. Až po tomto akte Tomáš uveril v Ježišovo zjavenie.

Dostať bozk múzy znamená dostať tú pravú (priam umeleckú alebo umeleckú) inšpiráciu. Podľa gréckej mytológie bolo deväť múz a boli to dcéry boha Dia. Všetky boli mimoriadne krásne, milé a umelecky nadané. Stali sa z nich ochrankyne múzických umení (hudby, spevu, tanca, divadla, umenia slova), pričom každá múza mala svojich obľúbených básnikov, dramatikov, spevákov či hercov. Bohovia Olympu múzy milovali a chránili... s výnimkou Area - boha vojny, ktorý im neprial. A dodnes platí: keď rinčia zbrane, múzy mlčia; vojny a umenie jednoducho nejdú dohromady.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.