Viete, že...

... Planéta Zem sa stále otepľuje... Symbol ameriky "Strýko Sam" vznikol ako dôsledok žartu... Kráľovná bábik Barbie je nasledovníčka nemeckého modelu...Pamäťové schopnosti a pochúťka zo sladkého drievka...Výška potomkov podľa štatistiky je...

viete_1100x700

Otepľovanie. O globálnom otepľovaní dnes pochybuje už len málokto. Britskí a americkí vedci na základe skúmania ľadovcov, vegetácie a dostupných záznamov dospeli k záveru, že zmenu klímy ovplyvnili predovšetkým ľudia. Za posledných vyše 30 rokov sa totiž Zem oteplila výraznejšie ako za predchádzajúcich 18 storočí - v priemere približne o 0,2 stupňa. Posledný prelom storočí sa teda stal najteplejším obdobím na Zemi za posledných tisíc rokov.
Dôvodom výrazného otepľovania Zeme je podľa názoru odborníkov nárast skleníkových plynov v atmosfére a existencia ozónovej diery nad Antarktídou, ktorá sa neustále rozrastá (v roku 2003 bol zaznamenaný rýchlostný rekord), pričom jej veľkosť už dosiahla rozmery troch austrálskych kontinentov.

Klimatické modely predpovedali súčasné otepľovanie už v 70. a 80. rokoch minulého storočia a s ďalším nárastom teploty rátajú až do roku 2100.  Zatiaľ sme dospeli ku globálnemu nárastu teploty o niečo viac ako 1 stupeň v porovnaní s predindustriálnou érou. Parížska klimatická dohoda hovorí o náraste do 1,5 stupňa do roku 2100. Ak však bude súčasný trend otepľovania pokračovať, táto hranica by mohla byť prekročená už o desaťročie. Podľa doterajších krokov politikov by sme mali hovoriť skôr o náraste o 2 až približne 3,5 stupňa. Dôsledky otepľovania sú už, žiaľ,  jasne viditeľné: topiace sa ľadovce, stúpanie hladiny morí a nárast extrémneho počasia.

Strýko Sam (symbol Ameriky). Príbeh amerického symbolu pomohol vytvoriť mladý muž Sam Wilson, ktorý si v meste Troy otvoril obchod s mäsom. V roku 1812 bol vymenovaný za inšpektora mäsa pre americkú armádu v New Yorku a New Jersey, kde spolupracoval s dodávateľom Elbertom Andersonom. Sudy s mäsom boli preto označované iniciálami EA-US (dodávateľ a krajina pôvodu). Keď newyorský guvernér Tompkins navštívil dodávateľský podnik, spýtal sa, čo znamená skratka US a nejaký zamestnanec povedal žartom, že to je "Uncle Sam" Wilson (inšpektor mäsa pre americkú armádu). O krátky čas každý americký vojak vedel, že potravinové zásielky prichádzajú od štedrého "Strýka Sama"... Po vojne sa Strýko Sam zmenil na symbol Ameriky. Konkrétnu podobu mu dali slávne verbovacie plagáty z obdobia prvej a druhej svetovej vojny, ktoré ho znázorňovali ako vysokého starého muža s bokombradami, v tmavomodrom kabáte, s klobúkom zdobeným americkými hviezdami a pásikmi - bol to vlastne autoportrét tvorcu plagátov Jamesa Montgomeryho Flagga.

Barbi. Najpopulárnejšia bábika sveta Barbie mala svoju predchodkyňu v nemeckej bábike Lilli. Firma Mattel toys však dala svojmu modelu bábiky "americkejšie proporcie" a nazvala ju podľa dvadsaťročnej dcéry zakladateľov firmy (manželov Handlerovcov) - Barbie. Od svojej prezentácie v roku 1959 sa stala kráľovnou bábik. Barbien priateľ Ken bol verejnosti predstavený v roku 1961.
Podľa štatistík firmy Mattel priemerné americké dievča vlastní asi 10 bábik Barbie a každú sekundu sa vo svete predajú dva kusy tejto umelej krásavice.

Kto sa obáva zhoršovania pamäti spôsobovaného vekom, mal by okrem pravidelného učenia sa cudzích slovíčok a vykonávania jednoduchých matematických úkonov bez kalkulačky konzumovať pelendrek (vyrába sa z koreňov rastliny sladké drievko). Táto "detská" pochúťka obsahuje látku carbenoxolon, ktorá podľa zistenia škótskych vedcov výrazne zlepšuje pamäťové a rečové schopnosti. K tomuto poznaniu Škóti dospeli na základe skúmania duševných schopností starších ľudí, ktorí užívali lieky obsahujúce spomínanú látku.

Chcete vedieť, aké vysoké bude vaše dieťa? Hoci je to bez záruky, keďže príroda sa niekedy rozhodne celkom neočakávane, štatisticky platí: sčítajte svoju výšku s výškou svojho partnera (biologického rodiča) a vydeľte dvomi. Od tejto priemernej výšky odpočítajte 4,5 cm pre mladú dámu a pripočítajte 9 cm pre mladého pána. Napríklad: otec dieťaťa meria 180 cm a matka 165 cm; spolu 345 cm; vydelené dvomi 172, 5 cm; podľa štatistiky bude mať dieťa ženského pohlavia výšku 168 cm (172, 5 cm - 4,5 cm); dieťa mužského pohlavia bude mať podľa štatistiky výšku 181,5 cm (172,5 cm + 9 cm).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.