„Hrdina“ všetkých komiksov sveta v srdciach fanúšikov žije navždy

Napísal Kristína Chudá 25. august 2022

Stan Lee nebol režisérom, ale vďaka nemu vznikali tie najväčšie „filmové pecky“ a nebol ani hercom no napriek tomu sa objavoval vo väčšine hitov. A kedy prišiel úspech? O úspechu dlhé roky len sníval.

Kamera, klapka, akcia! Aj keď v roku 2018 zomrel otec všetkých hrdinov ako je Spider-Man, Iron Man, Hulk, Fantastická štvorka, Thor, X-Men, Wolverine, Ant-Man, Doktor Strange alebo Daredevil, tieto postavy budú žiť navždy.

stan_lee_gb_comics

Chudobný outsider

V roku 1922 dostali rumunskí prisťahovalci Celia a Jack Lieber oneskorený vianočný darček. 28. decembra v New Yorku uzrel svetlo sveta syn Stanley. Jeho otec Jack pracoval ako strihač látok, čo stačilo na skromné a spokojné živobytie. Po siedmich rokoch Celia znovu otehotnela, no vzápätí udrela ekonomická kríza a rodina začala dieťa očakávať skôr s obavami. Jack si nemohol nájsť prácu, takže keď sa narodil druhý syn Larry, museli sa z existenčných dôvodov presťahovať do Bronxu. Každý dolár, ktorý Stan na brigádach zarobil, musel dávať rodičom. Bol vychudnutý, slabý, nešikovný na šport a spolužiaci ho považovali za outsidera. Jeho otec väčšinu času len sedel doma a čítal pracovné ponuky. Od biednej a ťažkej reality utekal ku knihám Jacka Londona, hltal prípady Sherlocka Holmesa a sníval, že raz bude vymýšľať vlastné dobrodružné príbehy.

Prvé spisovateľské skúsenosti

 Získal ich zaujímavým spôsobom. Pre národné centrum liečby tuberkulózy písal nekrológy.

V šestnástich rokoch ukončil strednú školu a začal si hľadať stále zamestnanie. Pomohla mu sesternica Jean, ktorá bola čerstvo vydatá za majiteľa veľkého vydavateľstva Martina Goodmana. Vďaka jej sa Stan dostal do Timely Comics, čo bola firma, ktorá vydávala sci-fi knihy a časopisy, no  šéfredaktor Joe Simon ho poveroval tými najpodradnejšími úlohami - nosil obedy či orezával ceruzky. Neskôr začal vpisovať texty do bublín v komiksoch a to sa už podpisoval ako Stan Lee. Po troch rokoch sa na neho usmialo šťastie.

Osud sa zahral

Šéfredaktor dostal výpoveď po hádke s Goodman, ktorý neváhal a na jeho miesto dosadil devätnásťročného Stana. Než sa v novej funkcii stačil rozpozerať, ozvala sa armáda. Stana čakalo bojové nasadenie na mori, ale v poslednej chvíli sa s ním osud poriadne pohral. Už čakal na móle na odchod, keď mu niekto poklopal po ramene. Stál tam dajaký dôstojník a spýtal sa, či pracoval v komikse. Keď prikývol, povedal, že má pre neho prácu.

stan_lee_army_wikipedia

Po vojne sa vrátil do Timely Comics, kde vymýšľal a kreslil hororové a dobrodružné príbehy. Vtedajšie komiksy boli úplne iné ako dnes. Išlo skôr o rozprávky pre väčšie deti a superhrdinovia nemali žiadne negatívne vlastnosti. Konkurenčné nakladateľstvo DC Comics totiž vytvorilo Supermana a Batmana. Nová partia sa volala Justice League of America a zaznamenala obrovský úspech. Goodman nečakal a vzápätí prišiel za Stanom a chcel, aby vytvoril podobnú skupinu. V roku 1961 vznikla známa Fantastická štvorka, a pretože zabodovala, Stan začal vymýšľať ďalšie postavy. Ocitol sa vo svojom živle a žáner komiksu získal nový a lepší rozmer. V roku 1962 stvoril Spider-Mana, svoju najslávnejšiu postavu. "Pôrod" bol ale dosť komplikovaný. Nápad na pavúčieho muža dostal vo chvíli, keď si všimol muchu na stene. Bolo by predsa fajn, keby človek vedel liezť po stene. Pre superhrdinu sú zásadné jeho schopnosti a tiež meno. Zvažoval varianty ako Insect Man, Mosquito Man alebo Fly Man, ale nakoniec sa mu zapáčil Spider-Man. Hneď bežal za šéfom a on mu povedal, že to je najhoršie nápad, aký kedy počul. Ľudia predsa pavúky neznášajú a nepáčila sa mu ani myšlienka, že by hrdinom mal mladík prakticky ešte v puberte. Stan sa ale nevzdal. Využil toho, že vydavateľstvo vtedy chystalo posledné číslo jedného zo svojich časopisov a prepašoval do neho príbeh so Spider-Manom. Asi po mesiaci pribehol šéf, číslo malo obrovský úspech.

V ďalších rokoch doslova chrlil jednu komixovú postavu za druhou a v roku 1972 sa stal šéfom spoločnosti Marvel, ktorá vznikla z Timely Comics. Začal vo svojich príbehoch reagovať na spoločenské otázky, nevyhýbal sa rasizmu alebo diskriminácii. Netušil, že tá najväčšia porcia slávy ho ešte len čakala. Keď koncom 70. rokov vtrhol do kín konkurenčný Superman, chcel na plátne predstaviť svojich superhrdinov. Lenže majitelia Marvelu boli proti. Báli sa, že by ľudia prestali kupovať časopisy. Stan sa zlostil, ale nič nezmohol. Ľady sa pohli až na prelome tisícročia a od tej doby vznikli už desiatky filmov s komixovou tematikou.

Vo väčšine snímok si zahral malú rolu. Nezainteresovaný divák si ho ani nevšimne, znalci sa naopak bavili tým, že sa ho snažili vždy objaviť. Objavil sa v toľkých trhákoch, že sa mu vyrovná len málokto. Niet divu, že sa o ňom šuškalo, že má tiež dajaké superschopnosti.

A čo ešte neviete? S obľubou hovoril: "Keby som mal nejaké superschopnosti, čím nechcem tvrdiť, že ich nemám, tak by som sa určite nevydal zachraňovať svet. Najskôr by ma napadlo, ako by sa z toho dali vyraziť nejaké peniaze. A potom by som sa bál, aby z toho neboli problémy. "

Hovorilo sa mu generalissimo a vytvoril slávnu hlášku komixových postáv: „S veľkou silou prichádza veľká zodpovednosť.“ 

A aký mal legendárny Stan Lee majetok?

Už mu to nedalo a vniesol do otázok okolo svojho majetku trochu svetla, keďže jeho vnučka pred časom čítala, že jej dedko má okolo 250 miliónov dolárov. Stanovi sa táto informácia nielen že vidí nepravdivá, ale aj veľmi prestrelená. Nemá ani 250, ani 200, 150 či 100 miliónov dolárov. No zaujímavý je aj fakt, že Marvel už dlhodobo posielal Stanovi ročne rovný milión, a to až do konca života. Rozhodne netrpel chudobou, ale nie je ani zďaleka tak bohatý ako napríklad herci, ktorí hrajú jeho postavy. Istý web odhaduje jeho majetok na niečo okolo 50 miliónov dolárov, čo môže byť vôbec celkom presný odhad.

12.11.2018 svet obletela smutná správa. Stan Lee vo veku 95 rokov odišiel do komixového neba.

A aké postavy s nami budú už navždy žiť?

Neuveriteľný Hulk (1989) - prvý film, ktorý prišiel v podobe televízneho filmu.

X-Men (2000) – vo filme môžu diváci vidieť Stan Leeho hrať predajcu hot-dogov  v červených šortkách na pláži. Spoznali ste ho?

Hulk (2003) – tu je SBSkarom  a odchádza z budovy s Lou Ferrignom, ktorý stvárnil slávneho Hulka.

Fantastická štvorka (2005) - Lee hrá dôstojníka s menom Willie, ktorý víta späť Ioan Gruffudd Reed Richards / a bol mu podaný obrovský stoh faktúr a nezaplatených účtov.

Spider-Man 3 (2007) – Keď Spider-Man dostane kľúče od mesta za záchranu dcéry, Lee stojí vedľa a hovorí: "Viete, myslím, že jedna osoba môže zachrániť svet.'

Fantastická štvorka (2007) - Lee sa objavuje ako muž, ktorý ide na svadbu s neviditeľnou ženu. Na zozname pozvaných hostí je zapísaný ako "Stan Lee".

The Incredible Hulk (2008) - Leeova postava pije toxický nápoj, ktorý spôsobí, že sa nakazí chorobou, pretože je plný Hulkovej krvi.

Thor (2011) - Lee hrá starčeka s červenými okuliarmi, keď Thor sedí pripútaný a kričí „NIEEEE!!!“

The Avengers (2012) - Po epickej bitke v New Yorku sa v novinkách objavujú ľudia, ktorí sa snažia  z bitky zotaviť. Stan Lee je jedným z postáv, ktorý poskytol rozhovor. Hrá šachy v parku, otočí sa a povie: "Superhrdinovia v New Yorku? Dajte si pauzu. "

Amazing Spider-Man (2012) - Lee hrá školského knihovníka, ktorý úplne nezabudol na zúrivý boj medzi Spider-Manom ​​a Lizardom, ktorý sa odohráva v pozadí.

Strážcovia galaxie (2014) - Bradley Cooper sa vysmieva Stan Leemu, ktorý flirtuje s oveľa mladšou ženou.

A čo v ďalších filmoch? Spoznali ste ho?

Zdroj foto: Wikipedia, komiks - Lee and Kirby (bottom left) as themselves on the cover of The Fantastic Four #10 (January 1963). Art by Kirby and Dick Ayers.


Zdroj:

https://www.denik.cz/magazin/otec-moderniho-komiksu-stan-lee-spider-man-byl-ten-nejhorsi-napad-ze-vsech-20161020.html

https://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-6385049/Stan-Lee-dead-look-Marvel-legends-movie-cameos.html

https://filmkult.refresher.sk/7348-Aky-bohaty-je-Stan-Lee-tvorca-desiatok-milovanych-komiksovych-postav-od-Marvelu

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.