Viete, že žena a šperk...

... robia ľudský svet jednoducho krajším a tvoria odveky vekov jednotu. A medzi nami ženami: milujeme kupovanie šperkov... Čo treba o nich vedieť, aby stále vyzerali ako v prvý deň? Dočítate sa v nasledujúcom článku....

istock_sperky8

STRIEBRO

Keďže čisté striebro je podobne ako zlato príliš mäkké, pridávajú s k nemu v šperkárstve iné kovy. Z dôvodu oxidácie sa zasa pozlacuje. Zliatina striebra a zlata - elektrum - bola známa už v starom Grécku a obsahovala 20 - 25 % striebra. Štandardné (alebo mincovné) striebro obsahuje 92,5 % striebra a viac. Anglické striebro obsahuje až 95 % čistého striebra.
Nevýhodou strieborných predmetov s vysokým podielom striebra je spomínaná oxidácia, teda reakcia striebra so vzdušným kyslíkom, výsledkom ktorej je strata charakteristického strieborného lesku a vznik tmavého povlaku oxidu striebra.

Aj striebro má významné terapeutické účinky: podporuje obnovu buniek, regeneruje pamäť, potláča bolesť, celkovo uvoľňuje organizmus a má antibakteriálne vlastnosti (ponorením striebra do vody - "striebrením" - sa voda zbavuje baktérií).

Striebro si možno pomýliť s platinou; imitujú ho viaceré kovy. Pozor! Tak ako zlato aj striebro treba chrániť pred odrením a šúchaním.

Nové a nosené strieborné šperky treba očistiť pod prúdom vlažnej vody, osušiť a nabiť energiou krátkym vystavením ranným alebo podvečerným slnečným lúčom (podobne ako zlato aj striebro je dobrý vodič energie).

PLATINA

Hoci ľudstvo používa platinu už tisícročia, ako prvok je známa iba od roku 1735. Platina je chemicky veľmi stála, odolná a netvoria sa na nej žiadne povlaky. Keďže sa dobre modeluje a neoxiduje, veľmi často sa používa na tvorbu zložitých, filigránových šperkov. Rýdzosť šperkárskej platiny je 950/1000.

Platina vraj významne podporuje celkovú regeneráciu organizmu (pretože zbavuje organizmus jedovatých látok), posilňuje nervový systém, tlmí bolesti hlavy a "platinová voda" omladzuje pleť.

Platinu si na prvý pohľad možno pomýliť so striebrom; imitujú ju viaceré kovy. Výhoda(!): voči odieraniu a šúchaniu je veľmi odolná.

Platinové šperky treba zbaviť negatívnej energie prúdom vlažnej vody alebo počas noci vodným kúpeľom v sklenenej miske (spoločne s kúskom krištáľu). Nabíjať platinové šperky energiou možno na priamom slnku a ľubovoľne dlho.

Zdroj foto: iStock

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.