Za turistikou a minerálnou vodou do Rogaškej Slatiny

Rogaška Slatina sa nachádza vo východnej časti Slovinska v regióne Korutánsko, celoročne ponúka termálne kúpaliská, liečivú minerálnu vodu a turistické trasy a chodníky, ktoré sú vhodné aj pre rodiny s deťmi.

Turistický región, v ktorom žije 11.500 obyvateľov, spája od roku 1994 oblasti Rogaška Slatina, Kostrivnica a st.Florian. Oblasť sa rozprestiera na území troch dolín, cez ktoré pretekajú potoky (Ratan a Irje), ktoré končia v rieke Ločnica. Celú krásnu prírodnú scenériu dotvárajú vrchy Donačka Gora (883 m), Plešivec (832 m), Boč (980 m) a iné, vďaka ktorým je vytvorená sub – panónska klíma. Práve tieto mierne klimatické podmienky umožňujú dopestovať vo výške 500 m nad morom rôzne odrody vína.

Z histórie

Liečivá minerálna voda – Donat Mg

Rogašské pramene boli známe už v antických dobách a ich obľuba pretrvala aj počas stredoveku. Prvé zmienky o ňom pochádzajú už z roku 1141 a prvýkrát urobili rozbor minerálnej vody práve alchymisti v 16.storočí. Počas Habsburskej monarchie sa stala Rogaška Slatina známou kúpeľnou a dovolenkovou destináciou. Okolo prameňa sa vybudovali kúpeľné a liečebné centrum s parkom. Minerálna voda má liečebné účinky a vyviera z hĺbky 550 m pod zemou. Známa je vďaka vysokému obsahu horčíka a sodíka, vďaka čomu má priaznivý vplyv hlavne na zažívanie, pomáha pri mnohých ochoreniach zo stresu a ostatných chorobách organizmu.

Súčasnosť

Turistika
Miestny prírodný park Boč je vhodný pre všetkých milovníkov prírody. Táto oblasť má množstvo prírodných chodníkov a cestičiek vhodných na túry a trampovanie. Dve cyklistické cesty vedu okolo prírodných krás a čarovných pamiatok. Malebný park, aj keď nie s veľkou rozlohou ponúka množstvo druhov rastlín a fauny. Práve známy Poniklec veľkokvetý – Pulsatilla grandis sa stal symbolom tejto oblasti.

Tipy na výlet:

√ Umelecké centrum Kristalna dvorana
√ Múzeá Anina galerija a Anin dvor

√ Kaplnka Sv. Ana

Kúpeľná kaplnka bola postavená v roku 1804 a je zasvätená svätej Anne, patrónke kúpeľov. V roku 1926 ju prestaval renomovaný architekt Jože Plečnik. Kaplnka sa nachádza na Ivanovom úpätí.

√ Vyhliadku na kopci Janina

√ Olimje minoritský kláštor

Výborne zachovalý kláštor je dobrý východiskový bod na ďalšie býlety v okolí a od Rogaškej Slatiny  je vzdialený necelých 18 km. Jehotu stoja vyše 1000 rokov. Na mieste terajšieho kláštora kedysi stála veža, ktorá bola postavená pravdepodobne okolo roku 1015 a patrila grófom z Pilsteinu.

Kúpeľne mesto Rogaška Slatina...

... je vhodným miestom na liečebnú dovolenku ako aj na kratší pobyt spojený s relaxom. V centre starého mesta sa nachádzajú kvalitné hotely, v ktorých nechýbajú bazény s termálnou vodou, ponúkajúce hydro masáž, medicínske a wellnes programy. Rogaška Slatina sa nachádza vo východnej časti Slovinska, len približne 30 km od mesta Celje. Okrem kvalitného vína a výroby skla preslávil mestečko hlavne termálny prameň s jedinečnou ozdravnou vodou. Termálna minerálna voda vyviera z artézskej studne, ktorá sa nachádza v hĺbke 1700 m a má tiež liečebné účinky. Blahodarne pôsobí na reumatické ochorenia a choroby kože.

Viac inšpirácii na výlet nájdete na  www.rogaska-slatina.siwww.rogaska-slatina.si

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.