Tipy na pešiu turistiku a cykloturistiku v Chorvátsku

Napísal Anna Kopičová 27. jún 2023

Chorvátsko je známe predovšetkým svojim nádherným morom a nekonečnými plážami, ktoré lákajú k dokonalému oddychu, no čoraz viac turistov objavuje Chorvátsko ako dovolenkovú destináciu, ktorá ponúka veľa možností pre milovníkov aktívneho oddychu v nedotknutej prírode.

croazia_270623

Zdroj  foto @CNTB

10 % územia Chorvátska je chráneného, vďaka čomu patrí krajina medzi ekologicky najlepšie chránené krajiny v Európe. Aj turisti však môžu prispieť k ochrane prírody Chorvátska, a to alternatívnym spôsobom cestovania a uvedomelým výberom aktivít. Za odmenu vás čakajú zaujímavé športové príležitosti a jedinečné zážitky v prírode. 

Milovníkom cyklistiky, ako inak, odporúčame spoznávať krásy Chorvátska na bicykli. Mnohé chorvátske ostrovy majú cyklotrasy, ktoré vám umožnia preskúmať ich za deň alebo dva.

S bicyklom sa potom môžete ľahko prepraviť loďou na ďalší ostrov. Aj pevnina je známa množstvom dobre vybudovaných cyklotrás. Na Istrii, najturistickejšom regióne Chorvátska, je možné bicyklovať sa po jednoduchých, rovinatých trasách. Skúsení cyklisti sa potom môžu vydať do náročnejšieho terénu v horách. Po dobrom stúpaní si môžu oddýchnuť na idylickej terase s krásnym výhľadom alebo nasávať kultúru v jednej z mnohých odľahlých dedín. Milovníci vína si môžu vybrať jednu z vínnych ciest, kde je možné doslova jazdiť na bicykli medzi radmi viniča. Po ceste je veľa príležitostí potešiť svoje chuťové poháriky lahodnými chorvátskymi vínami.

Množstvo prírodných a národných parkov v Chorvátsku je výzvou pre milovníkov dobrodružstva. Cyklisti si môžu zmerať sily okrem iného na piatich trasách okolo Chorvátska, ktoré vedú pozdĺž Dinárskych Álp alebo cez ne, od hlavného mesta až po Makarsku na juhu krajiny, kde sa naskytá možnosť relaxovať pri mori po náročnej túre úžasnou krajinou.

Viac informácií nájdete na webovej stránke: https://croatia.hr/cs-cz/outdoor-a-aktivni-dovolena/cyklistika

Tipy pre milovníkov samoty

Chorvátsko sa môže pochváliť hviezdnymi počtami turistov, ale nájdete tu aj možnosť plne sa izolovať od sveta na tzv. Robinsonskej turistike – neobyčajnom chorvátskom dobrodružstve pomenovanom podľa hlavnej postavy jedného z dobrodružných románov Daniela Defoa. Počas takejto dovolenky budete ubytovaní v ekologických ubytovacích zariadeniach zásobovaných obnoviteľnou energiou. Ubytovania sa nachádzajú v odľahlých zátokách, na horských svahoch alebo v hustých zelených lesoch. Na chvíľu sa tak môžete vrátiť k svojim koreňom, splyniete s nedotknutou prírodou, ktorá vás láka na objavovanie okolia počas turistiky, kúpania alebo potápania.

Viac informácií o tomto originálnom štýle cestovania nájdete tu: https://croatia.hr/cs-cz/priroda/robinsonska-turistika-chorvatsky-vynalez-pro-moderni-dobrodruhy  

Na najväčšom svetovom veľtrhu cestovného ruchu ITB v Berlíne bola chorvátska provincia Međimurje vyhlásená za zelenú destináciu a získala striebornú značku Green Destination.

Međimurje sa tak stalo prvým regiónom v Chorvátsku a štvrtým na svete, ktorý získal tento certifikát. Značka je uznaním úsilia ľudí sústrediť sa na ekologické produkty a udržateľnú dovolenku v prírode. Nádherná príroda Međimurja pozdĺž rieky Mury z neho robí ideálnu destináciu, ktorá by nemala chýbať na zozname žiadneho milovníka outdoorových aktivít.

Plitvické jazerá sú nielen najznámejším chorvátskym národným parkom, ale sú aj na zozname svetového dedičstva UNESCO. Prírodná rezervácia je známa svojimi 16 jazerami, ktoré sú prepojené nádhernými vodopádmi. Návštevníci si môžu prírodnú rezerváciu prezrieť jedinečnými a udržateľnými dopravnými prostriedkami, ako sú panoramatický elektrický vláčik a tichý elektrický čln, alebo počas prechádzky po rozsiahlej sieti turistických chodníkov. V záujme čo najlepšej ochrany prírodnej rezervácie sa osobitná pozornosť venuje ochrane životného prostredia a obnoviteľným zdrojom energie. Napríklad elektrina sa vyrába v certifikovaných vodných elektrárňach a svieti sa špeciálnym LED osvetlením, ktoré je o 50 % menej energeticky náročné a neznečisťuje okolitú prírodu svetelným smogom.

Ďalšie informácie nájdete na stránke: https://np-plitvicka-jezera.hr/en/ 

Prístup Chorvátska k udržateľnému aktívnemu cestovnému ruchu je pozoruhodným príkladom pre ostatné destinácie. Vďaka ochrane prírodných krás, podpore ekologických aktivít a spolupráci s miestnymi komunitami ponúka Chorvátsko aktívnym cestovateľom jedinečné a zodpovedné zážitky. Udržateľnosť zaručuje, že budúce generácie si budú môcť aj naďalej vychutnávať nádhernú krajinu tejto krajiny a zároveň podporuje environmentálne povedomie na celom svete.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.