3.tipy prírodných zázrakov v Česku, ktoré musíte navštíviť!

Napísal CzechTourism 01. apríl 2022

Rozmanitosť českej a moravskej krajiny je povestná. Termálne pramene na západe, hory a podivuhodné skalné mestá na severovýchode, krajina rybníkov na juhu Čiech alebo preslnené vinice na južnej Morave. Tieto prírodné zázraky musíte konečne vidieť na vlastné oči!

Bahenné mofety Soosu

Prazvláštna mesačná krajina, rozbrázdená eróziou a pokrytá žltou a bielou vrstvou vyzrážaných minerálnych solí. Tak vyzerá národná prírodná rezervácia Soos, rozľahlé rašeliniská s množstvom minerálnych prameňov. V rezervácii žije veľa chránených živočíchov a rastie tu mnoho mokradných a slanomilných rastlín. Rezervácia bola vyhlásená v r. 1964 na ploche 221 ha, pričom prístupná je len časť, a to 1,2 km dlhý náučný chodník. Ten vedie po dne vyschnutého jazera, ktoré malo slanú (minerálnu) vodu. Rezervácia Soos leží 6 km severovýchodne od Františkových Lázní.

shutterstock_soos

Soos, foto: Shutterstock

K perejam najvyššieho vodopádu

V Krkonošiach nájdete okrem najvyššej hory Česka aj najvyšší český vodopád. Pančavský vodopád sa nachádza neďaleko Labskej búdy a výška všetkých jeho stupňov dosahuje takmer 250 metrov. Až k nemu podľa turistických značiek dôjdete, vychutnajte si výhľad z tzv. Ambrožovej vyhliadky.
Názov vodopádu pochádza z nemeckého výrazu pantschen – špliechať. Nachádza sa na potoku Pančava v Pančavskej jame, v karovitej, hornej časti Labského dolu. Pančava je prvým významnejším prítokom Labe z pravej strany. Nad vodopádom je pri ceste pamätná doska Otokara Štětku, náčelníka Horskej služby Krkonoše (1916–1975). Pančavský vodopád je celoročne voľne prístupný po červenom turistickom chodníku medzi Labskou búdou a mohylou Hanče a Vrbaty.

kudyznudy_pancavsky_vodopad

Pančavský vodopád v Krkonošiach, foto: Z kudy  z nudy

Skalný most Pravčickej brány

Pravčická brána je symbolom národného parku České Švajčiarsko a zároveň jednou z najväčších prirodzených skalných brán v Európe. Rozpätie oblúka pri dne je 26,5 m, výška otvoru 16 m, šírka 7 – 8 m, minimálna hrúbka 3 m, vrcholová plošina brány je 21 m nad jej dnom. Na vrchol tejto úctyhodnej prírodnej pamiatky sa síce nedostanete, ale jej krásu môžete obdivovať z okolitých vyhliadok.
K Pravčickej bráne neodmysliteľne patrí výletný kaštieľ Sokolí hnízdo. Vybudovaný bol v roku 1881 na mieste chatrče z dubovej kôry, ktorá slúžila ako výčap. Pôvodne bolo Sokolí hnízdo využívané na ubytovanie významných hostí tunajšieho rodu Clary-Aldringenov. Dnes sa na prvom poschodí nachádza múzeum národného parku. Na prízemí sa zachovala štýlová reštaurácia vyzdobená pôvodnými maľbami.

czechtourism_pravcicka_brana

Pravčická brána, foto: CzechTourism, autor Václav Sojka

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.