Západné Slovensko - zaujímavé hrady, zámky a pešia turistika

Prázdniny pomaly klopú na dvere a mnohí z nás sa už nevedia dočkať dovoleniek. Pandemická sitácia sa lepší a umôžňuje nám cestovať aj mimo Slovenska, ale skúste zostať ešte doma. Oddýchnuť si dokážete napríklad v tieni hôr, ktoré nám poskytuje slovenská príroda.

priroda_dunaj-1200x674

Na Slovensku toho môžeme nájsť naozaj veľa a ak ste priaznivcami turistiky a chystáte svoje voľné dni stráviť na Západnom Slovensku, určite nevynechajte tipy na výlet na to najkrajšie z tejto oblasti.

Výlety na hrady a zámky

Hrad Devín sa nachádza veľkom skalnatom kopci, pri sútoku riek Dunaja a Moravy. Pôdorys hradu je prispôsobený skalnému bralu, na ktorom hrad stojí. Vstup do hradu je cez kamennú polkruhovú Moravskú bránu. Počas turistickej sezóny sa na hrade konajú rôzne vystúpenia šermiarskych skupín, hudobných skupín, návštevníci si môžu vyskúšať hod oštepom, streľbu z luku, alebo môžu navštíviť múzeum.

Hrad Červený kameň je najkrajším hradom na Západnom Slovensku, iba niekoľko kilometrov od Bratislavy. Jeho história sa najviac spája s rodom Pálfyovcov, ktorí hrad prebudovali na krásne reprezentačné sídlo s mnohými zaujímavosťami. Na Červenom kameni môžete zažiť rôzne zaujímavé prehliadky a prednášky, taktiež nočné prehliadky, alebo aj natáčanie nejakého filmu.

Smolenický zámok sa nachádza neďaleko mesta Trnava a patrí najkrajším romantickým stavbám na Slovensku. Aj tento hrad vlastnil od 19. storočia rod Pálfyovcov, ktorí ho prestavali na romantický štýl. V súčasnosti je hrad sídlom Slovenskej Akadémie Vied, ktorá ho využíva na vedecké konferencie. V letnom období, počas júla a augusta je prístupný verejnosti.

Zaujímavá turistika

Ak chcete spojiť turistiku a návštevu hradu, určite sa vyberte na zrúcaninu hradu Pajštún, ktorý sa nachádza na Borinkou a Stupavou. Hrad slúžil v minulosti ako ochrana uhorských hraníc. V 18. storočí hrad vyhorel a začiatkom 19. storočia ho úplne zničili napoleonské vojská. Z hradu zostala iba zrúcanina a zvyšku hradieb. Ak sa na Pajštún chystáte, pripravte sa na približne hodinové stúpanie do prudšieho kopca. Odmenou vám bude krásny výhľad na okolie a v prípade jasného počasia možno uvidíte aj rakúske alpy.

Nenáročným výletom je napríklad Korzo Zálesie, ktoré sa nachádza neďaleko Bratislavy, v obci Zálesie. Nájdete tu drevenú promenádu s lavičkami, ponad tečúci Malý Dunaj. Tiež sa tu nachádza menšia drevená vyhliadka. Vidieť tu môžete krásy okolitej prírody, poprípade miestne živočíšne obyvateľstvo.

Na najvyššom bode Devínskej kobyly môžete navštíviť čerstvú Vyhliadku Devínska Kobyla. Stojí v oblasti bývalej raketovej základne vo nadmorskej výške 514 metrov nad morom. Pripravte sa na 112 schodov, kde si budete môcť oddýchnuť na troch vyhliadkových plošinách. Konštrukcia má tvar modlivky a ponúka nádherný výhľad na ďaleké okolie. Prístupná je zadarmo a takmer celý rok, okrem zimného obdobia. Dostať sa sem môžete po ľahšej červenej trase zo smeru od Devína a Karlovej Vsi. Alebo po náročnejšej, ale rýchlejšej,  zelenej značke zo smeru od Devínskej Novej Vsi.

Či už plánujete svoje voľné dni stráviť na Slovensku, alebo v zahraničí, určite niekedy vyskúšajte zavítať aj na zaujímavé miesta, ktoré nám naša krajina ponúka.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.