Oživte svoju záhradu krok za krokom

Napísal TS Hornbach 12. marec 2024

Keď sa dni postupne predlžujú, je čas oprášiť pracovné rukavice a pustiť sa do prípravy vašej záhrady na jarné obdobie plné života. Či už ste skúsený záhradkár, alebo začínajúci nadšenec venujte teraz pozornosť svojej záhrade a pripravíte si pôdu pre bohatú a krásnu sezónu.

hornbach_12324

Krok 1: Zhodnotenie a plánovanie

Predtým, ako sa pustíte do práce, venujte chvíľu pozornosti aktuálnemu stavu vašej záhrady. Prejdite sa po nej a zistite, ktoré oblasti potrebujú zvýšenú pozornosť. Následne si urobte prvý zoznam úloh. Odborník na záhradu David Benda z Hornbachu radí: „Začnite zhodnotením stavu vašej záhrady. Pozrite sa na akékoľvek známky poškodenia, ako je napríklad mráz alebo polámané konáre, a podľa toho určte priority úloh."

Krok 2: Čistenie a upratovanie

Jarné upratovanie sa netýka len interiéru. Odstráňte všetky nečistoty, opadané lístie alebo odumreté rastliny, ktoré sa nahromadili počas zimných mesiacov. Pomôžete tak zabrániť šíreniu škodcov a chorôb, a zároveň umožníte rozkvet novému rastlinstvu. Odborník David Benda pokračuje: „odstránenie nečistôt je kľúčové pre zdravie vašej záhrady. Zníži počet úkrytov pre škodcov a umožní lepšiu cirkuláciu vzduchu, čo môže zabrániť rôznym chorobám." Pri náročnejších úlohách, ako je napríklad čistenie chodníkov či odolných nečistôt, zvážte použitie vysokotlakových čističov. Tieto výkonné nástroje dokážu rýchlo odstrániť nahromadenú špinu bez potreby použitia chemikálií.

Krok 3: Príprava pôdy

Zdravá pôda je základom prosperujúcej záhrady. Venujte preto dostatok času je príprave pridaním kompostu alebo organickej hmoty, aby ste doplnili živiny a zlepšili jej štruktúru. Veľmi dôležité je pôdu prevzdušniť, aby sa hlbšie vrstvy dostali na povrch a rozbili sa zhutnené miesta. „V prípade rozsiahlych záhrad zvážte použitie benzínového kultivátora alebo rotavátora. Pre menšie až stredne veľké záhrady predstavuje elektrický kultivátor z hľadiska údržby zvládnuteľnejšiu alternatívu k jeho benzínovému náprotivku. Nezabudnite ale pred začatím práce skontrolovať radlice,“ hovorí odborník.

Krok 4: Strihanie a orezávanie

Jar je ideálny čas na zastrihávanie stromov, kríkov a trvaliek. Odstráňte odumreté alebo poškodené konáre a vytvarujte prerastené línie. Prerezávanie stimuluje zdravý rast a zlepšuje celkový vzhľad záhrady. Dávajte však pozor, aby ste to so zastrihávaním nepreháňali, pretože to môže rastlinu oslabiť. Nezabudnite tiež používať ostré a čisté nástroje, aby ste vykonali presné rezy a minimalizovali riziko poškodenia či ochorenia rastlín. Aby bolo strihanie kríkov a stromov jednoduchšie použite akumulátorové nožnice. Oproti klasickým ručným nožniciam ponúkajú konzistentný strihací výkon, čo zaručuje efektívne a spoľahlivé výsledky. Strihanie je rýchlejšie a bez námahy, čím sa znižuje únava rúk a zápästí.

Po mesiacoch vegetačného pokoja si aj váš trávnik zaslúži jarný „strih“. Pravidelné kosenie pomáha stimulovať rast tým, že odstraňuje vrchnú vrstvu odumretej trávy, čím umožňuje prístup slnečného svetla do pôdy a podporuje rast nových stebiel. To podporuje svieži, zelený trávnik, ktorý vám bude závidieť celé okolie. Na menšie trávniky s rovným terénom postačí ľahká a obratná elektrická či AKU kosačka. Na väčšie alebo nerovné trávniky sa hodí výkon a všestrannosť kosačky s benzínovým pohonom.

Krok 5: Výsadba

Po precíznej príprave je čas začať s výsadbou. Vyberte si rastliny, ktorým sa darí vo vašich klimatických a pôdnych podmienkach a zvážte pridanie pôvodných druhov na podporu miestnej fauny a flóry. „Pri výsadbe myslite na dlhodobé potreby vašej záhrady. Zvážte faktory, ako je slnečné žiarenie, nároky na vodu a veľkosť v dospelosti, aby ste zabezpečili optimálny rast," vysvetľuje David Benda.

Novovysadené rastliny dôkladne zalievajte a neustále sledujte úroveň pôdnej vlhkosti, aby ste podporili ich rast počas celej sezóny. Veľkým pomocníkom pri zavlažovaní sú predovšetkým automatizované zavlažovacie systémy, ktoré zabezpečia prísun správneho množstva vody v správny čas. Zabezpečia nielen komfort pri zavlažovaní, ale sú zároveň ekologické, pretože dokážu ušetriť až 70 % vody spotrebovanej na záhrade.

Krok 6: Mulčovanie

Prípravu záhrady ukončite nanesením vrstvy mulča okolo rastlín. Mulčovanie pomáha zadržiavať vlhkosť, potláča rast buriny a reguluje teplotu pôdy, čím vytvára zdravé prostredie pre prosperitu rastlín. „Mulčovaním  dáte záhrade príjemnú prikrývku. Chráni rastliny pred extrémnymi teplotami a šetrí vlhkosť, čím znižuje potrebu častého zalievania," dodáva odborník z Hornbachu. 

Zdroj foto: HORNBACH

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.