Dočkáme sa babieho leto aj tohto roku?

Napísal Počasie&Radar 23. september 2022

A máme tu jeseň! Od zajtra aj oficiálne (jesenná rovnodennosť nastane 23. 09. 2022 o 3.03 hod. nášho času). Hoci nám jeseň často ponúka dni plné nádherných farieb a slnka s príjemnými teplotami, v posledných dňoch zažívame jej odvrátenú stranu...

... nezvyčajne chladné počasie, ktoré je spojené aj s početnými prehánkami. Kedy sa môžeme začať tešiť na babie leto?

shutterstock_babie_leto_22

Lietajúce pavučiny sú výrazným znakom babieho leta. Práve pomenovanie babieho leto pochádza z bieleho až sivého sfarbenia pavučín, ktoré pripomínajú sivé vlasy starej pani – starej „baby“. Zdroj: Shutterstock

Obdobie ustáleného počasia v druhej polovici septembra a v októbri nazývame babie leto. Rána sú už síce vzhľadom na pokročilé ročné obdobie chladné, no denné teploty vystúpajú ešte na príjemné hodnoty. V južných najteplejších regiónoch Slovenska to môže byť až viac ako 20 °C, v niektorých prípadoch nie je neobvyklé atakovať aj hranicu 25 °C. Lokalitami náchylnými na južné prúdenie je najmä okolie Hurbanova, Dunajskej Stredy, Trebišova či Michaloviec. Rána sú už vplyvom jasných a dlhších nocí chladné, a tak najmä v mrazových dolinách na Gemeri, Horehroní či Spiši bez problémov vládnu mrazy. Ani v nížinách sa však počas babieho leta nezaobídeme aspoň bez prízemného mrazu.

Pri ceste do práce či do školy sme tak poriadne naobliekaní ako cibuľa. Avšak po ceste domov je už príjemne, niekde až veľmi teplo, a tak nevieme, kam s prebytočnými vrstvami oblečenia. Nepotrebujeme mať po ruke ani dáždnik, pretože na oblohe je minimum oblakov, keďže vzduch je veľmi suchý. Práve babie leto je tak ideálnym obdobím na plánovanie vysokohorských túr. Počasie je ustálené, búrky a prehánky nemajú šancu vzniknúť a dohľadnosť po rozplynutí ranných hmiel je jedna z najväčších z celého roka. V období babieho leta dokonca neplatí ani obligátna veta: „V horách sa počasie dokáže zmeniť z minúty na minútu.“

Meteorologické vysvetlenie

Celé to má na svedomí mohutná tlaková výš, ktorá sa vytvorí nad juhovýchodnou, resp. južnou Európou. Po jej zadnej strane prúdi obvykle v tomto období veľmi teplý vzduch zo Stredomoria do našej oblasti. Mohutné výstupné prúdy v tlakovej výši vzduch vysušujú a zabraňujú vzniku oblakov. Prevláda preto jasná obloha len s minimom oblačnosti, ktorá – ak sa vyskytne – tak len ojedinele v horských oblastiach stredného alebo východného Slovenska, avšak bez zrážok.

Mariánske leto verzus babie leto

Niektorí ľudia si teplé počasie na začiatku septembra automaticky spoja s babím letom. Končia sa prázdniny, mnohí ľudia využívajú posledné voľné dni na oddych a počasie im praje. Je to však mylné spojenie. Správnym pomenovaním teplého počasia v prvej polovici septembra je mariánske leto. Je pomenované po patrónke Slovenska – Sedembolestnej Panne Márii – ktorej sviatok slávime ako štátny sviatok 15. septembra. Tento deň tak označuje zvyčajný koniec tohto teplého obdobia. Vystihuje to aj pranostika našich bratov Čechov: „Od Panny Márie Sedembolestné, teplota rýchleji poklesne.“ Mariánske leto označujeme aj pojmom neskoré leto, pretože má mnoho znakov počasia pravého leta. Čo má teda babie leto spoločné s mariánskym letom a čo rozdielne?

graf_babie_leto

A teda – príde babie leto aj tento rok?

Viacerí sú iste sklamaní zo súčasného chladného počasia plného mrakov a prehánok. Na jednej strane časté zrážky dopĺňajú tohto roku obzvlášť potrebnú vlahu, ktorá zažehná extrémne sucho panujúce donedávna na väčšine Slovenska. Na strane druhej, človek nemá ako dosiahnuť potešenie aj z vecí mimo štyroch stien. Napríklad vychádzku do prírody alebo šliapanie do pedálov na bicykli si človek poriadne premyslí, pretože by vďaka častým prehánkam raz-dva zmokol a ešte by sa k tomu musel poriadne obliecť. Je pravdou, že súčasné chladné obdobie je až o vyše 8 °C pod dlhodobým normálom (vytvoreným podľa rokov 1980 – 2010). Avšak takéto chladné obdobie nebolo ničím nezvyčajným ani v minulých rokoch, no v čase klimatickej zmeny sa pomaly ale isto ochladenia takéhoto rázu pomaly vytrácajú. Vynára sa tým pádom otázka, či práve tento septembrový chlad nebude znakom tuhej zimy. Ako profesionáli zatiaľ nad týmto nebudeme polemizovať (kým nepríde správny čas).

shutterstock_outdoor_22

Vďaka spoľahlivej predpovedi počasia si budete môcť naplánovať vaše outdoorové aktivity počas celej jesene. Zdroj: Shutterstock

Ako ste si mohli prečítať v tabuľke, babie leto neprichádza každý rok presne v rovnaký čas a ani netrvá rovnako dlho. Tohto roku sa babie leto zvlášť neponáhľa, pravdepodobne z dôvodu toho, že sme mali teplotne vysoko nadpriemerné leto počas všetkých troch letných mesiacov. Treba však povedať, že aj tento rok babie leto zaručene príde. Avšak podľa aktuálnych výstupov modelov a predpovedí to minimálne do konca septembra na babie leto, ako sa patrí, nevyzerá. Od soboty 24. 9. 2022 sa síce výraznejšie oteplí a teploty budú už o mnoho príjemnejšie, no počasie zostane oblačné a premenlivé s častými prehánkami.

Babie leto v októbri

To však nezatvára dvere babiemu letu v októbri... Niektoré modely naznačujú priaznivú synoptickú situáciu vo vzťahu k babiemu letu na obdobie od začiatku prvého októbrového pracovného týždňa (od cca 3. 10. 2022). Ide o pomerne vzdialené obdobie na spoľahlivú predpoveď počasia, a tak sa daná situácia môže ešte dosť zmeniť. Nezabudnite preto aj naďalej sledovať našu predpoveď a radary, aby vás nič na vašich cestách nezaskočilo. Dúfame, že aj vďaka nám si budete vedieť lepšie naplánovať vaše outdoorové aktivity počas celej jesene.

Bezplatná aplikácia Počasie & Radar je k dispozícii pre Android i iOS.


O nás

Tvorcom aplikácie Počasie & Radar je nemecká meteorologická spoločnosť WetterOnline, ktorá už od roku 1996 pripravuje predpoveď počasia pre celý svet s veľkým profesionálnym nasadením a osobným nadšením. Je najväčším poskytovateľom meteorologických služieb v Nemecku a prostredníctvom aplikácií aj v ďalších viac ako 30 krajinách sveta. Viac ako 130-členný tím zamestnancov spoločnosti WetterOnline sa denne stará o to, aby sa k používateľom dostala presná a spoľahlivá predpoveď počasia.

Aplikácia Počasie & Radar je na slovenskom trhu od roku 2016 a teší sa mimoriadnej obľube.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.