Veľkonočné menu

Napísal femme, Dr.Oetker 04. apríl 2023

K Zelenému štvrtku patrí špenát, k Veľkému piatku pôst, k Bielej sobote údené mäso a k sviatočnej Veľkonočnej nedeli slávnostný obed... Nechajte sa inšpirovať v kuchyni receptami, ktoré vyhovejú aj pri bezglutenovom stravovaní.

vn_r_030423

ZELENÝ ŠTVRTOK

Špenátový bezgluténový chlebíček (12 porcií)

Prekvapte koláčikom s netradičnou kombináciou Zlatého klasu Dr.Oetker a baby špenátu s citrónovou polevou. Doba prípravy 20 minút.

P o t r e b u j e t e:

Na cesto:
5 vajec
100 g práškový cukor
1 balíček Vanilkového cukru Dr. Oetker
štipka soli
1 PL Vanilkovej pasty Dr. Oetker
1 PL citrónovej šťavy
200 ml oleja
4 balíčky Zlatého klasu Originál Dr. Oetker (40 g)
0,5 balíčka Kypriaceho prášku do pečiva s vínnym kameňom Dr. Oetker
80 g nasekaného listového baby špenátu

Na ozdobenie:
1 balíček Polevy v prášku s citrónovou arómou Dr. Oetker
3 PL vody
listový baby špenát (pár lístkov)

Ešte potrebujeme:
forma na srnčí chrbát
elektrický ručný šľahač

P o s t u p:

1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme soľ, vanilkovú pastu, šťavu a olej a krátko vyšľaháme. Pridáme Zlatý klas zmiešaný s kypriacim práškom a metličkou dôkladne vymiešame dohladka. Nakoniec zľahka vmiešame špenát. Cesto nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: 180 °C
Doba pečenia: 60 Minút

2. Chlebíček necháme vychladnúť. Potom ho z formy vyklopíme a necháme vychladnúť.

3. Polevu pripravíme s vodou podľa návodu na obale a chlebíček ním polejeme. Dozdobíme čerstvými lístkami baby špenátu.

BIELA SOBOTA

Veľkonočná plnka (4 osoby)

P o t r e b u j e t e: 10 rožkov mäsový vývar, 10 žĺtkov, za hrsť sekanej petržlenovej vňate, 2 PL majonézy, 2 strúčiky cesnaku, 500 g vareného bravčového pliecka, 500 g vareného údeného mäsa, 10 bielkov, tuk a strúhanku na plech

P o s t u p: Nakrájajte na kocky rožky a namočte do mäsového vývaru, pridajte žĺtky, posekaného petržlenu, majonézu, pretlačený cesnak, na kocky nakrájané pliecko a údené mäso. Z bielkov ušľahajte sneh ľahko premiešajte so zmesou, nalejte na vymazaný a strúhankou vysypaný pekáč. Pečte pomaly do zlata vo vyhriatej rúre.

menu_it_vn_0422

Šunka ve vínovej omáčke (4 osoby)

P o t r e b u j e t e: 600 g údenej šunky v celku, 2 cibule, 5 ks sušenej borievky, 1 PL octu, olej, 50 g hladkej múky, 300 ml mäsového vývaru, 100 ml bieleho vína, soľ, 100 ml smotany, 1 pór, petržlenová vňať

P o s t u p: nasekajte nadrobno cibuľu a uvarte ju s rozdrvenými borievkami, octom, 3 Ľ vody dokiaľ sa voda nevyparí. Z oleja a múky si pripravte zápražku, zrieďte ju vývarom a povarte. Pridajte víno, cibuľovú zmes, osoľte a priveďte k varu. Potom ju preceďte a zmiešajte so smotanou. Šunku nakrájajte na silnejšie plátky a na sucho ju po obidvoch stranách opečte. Do jemno vymazaného pekáča vkladajte šunku, zalejte omáčkou a pečte stredne vyhriatej rúre asi 10 minút. Nakoniec pred podávaním zmes nasypte posekanou petržlenovou vňaťou a pórom. Konzumujte teplé s bielym chlebom alebo pečivom.

DEZERT

Baranček z bielkov

P o t r e b u j e t e: 160 g práškového cukru, , 160 g hrubej múky, 70 g rozpusteného tuku Hera, 7 bielkov, rozdrvená čokoláda, posekane oriešky a kandované ovocie

P o s t u p: z bielkov si ušľahajte tuhý sneh, pridajte cukor a ešte ušľahajte, potom pridajte múku (2 PL si ponechajte) striedavo s roztopeným tukom. Nakoniec vmiešajte nasekané ovocie, čokoládu a oriešky, ktoré ste predtým obalili v múke. Opatrne premiešajte a hmotu vylejte do pripravenej formy(tuk a strúhanka). Formu barančeka pomaly pečte v stredne vyhriatej rúre. Hotového barančeka polejte polevou a ozdobte.

Veľkonočná torta s vaječným likérom ( 12 porcií)

Nápaditý veľkonočný bezgluténový  múčnik s troškou alkoholu, ktorý vám zdvihne náladu! Doba prípravy 40 minút.

Na cesto:
• 250 g zmäknutého masla
• 100 g cukru
• 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker
• 4 vajcia
• 250 g polohrubej múky
• ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
• 60 g mletého maku

Na náplň:
• 1 balíček Krémovej náplne s arómou vanilkovou Dr. Oetker
• 250 ml mlieka
• 2 zarovnané PL práškového cukru

Na ozdobenie:
• 1 balíček Šľahačky v prášku Dr. Oetker
• 150 ml mlieka
• 75 ml vaječného likéru

Okrem toho potrebujeme:
• elektrický ručný šľahač
• tortovú formu (Ø 26 cm)
• cukrárske vrecko so zrezanou špičkou

P o s t u p:

1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme maslo s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Po jednom zašľahávame vajcia. Do zmesi pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a makom a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3

Čas pečenia: asi 35 minút

2. Korpus necháme vychladnúť. Potom ho vyberieme z formy a pozdĺžne prekrojíme.
3. Na prípravu náplne vyšľaháme krémovú náplň s mliekom a cukrom podľa návodu na obale. Náplňou potrieme spodný diel korpusu. Nanesieme vrchnú časť korpusu a pritlačíme. Odložíme do chladničky minimálne na 2 hodiny stuhnúť.
4. Tortu dozdobíme tesne pred podávaním. Vyšľaháme šľahačku s mliekom podľa návodu na obale. Do cukrárskeho vrecka nanesieme 1/3 šľahačky. Zvyšnou šľahačkou potrieme povrch a okraje torty. Na povrchu zdobiacim vreckom vytvoríme vyššie obvody vajíčok. Do nich nalejeme vaječný likér.

 Zdroj foto: Dr.Oetker

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.