Inkluzívne poviedky pre všetky deti

Napísal Soňa Lehocká 16. marec 2024

Šesť edukatívnych rozprávok pre deti od 5 do 9 rokov, približuje tému inklúzie ako prirodzenej súčasti života detským čitateľom a ich rodičom. Podľa prieskumov OECD PISA, čitateľská gramotnosť slovenských  detí postupne klesá. 

kniha_16324

QR kod - Poviedky pre vsetky deti. Mária, bež! - ilustrácia © Veronika Pažická

Napriek tomu deti preukazujú schopnosť vstrebávať a interpretovať obsah príbehov v hlbšom rozmerovom spektre. Keďže ich schopnosť oddelenia sa od príbehu sa ešte len rozvíja, dokážu príbehy adekvátne navnímať po emocionálnej, sociálnej, aj morálnej stránke. Schopnosť interpretovať situácie z hľadiska rôznych hodnôt tak významne prispieva k rozvoju ich kritického myslenia, empatie, ako aj formovaniu ich etických postojov. Nadácia Volkswagen Slovakia (ďalej ako „Nadácia VW SK“) v rámci svojho projektu Naša inkluzívna škola pripravila kolekciu audiopoviedok s názvom Poviedky pre všetky deti. Ide o detské rozprávky s inkluzívnym rozmerom od slovenských autorov a autoriek, doplnené autorskými ilustráciami Veroniky Pažickej. Za každou rozprávkou stojí kreatívna myseľ inej autorky či autora, a do jej atmosféry sa môžu deti, ako aj dospelí ponoriť vďaka hlasom rôznych detí i známych osobností, ktoré ich  nahovorili.

Autormi poviedok sú napríklad Alexandra Salmela, Lucia Senajová – Dobrodenková,  Peter Nagy, či Ján Mikuš. Odbornými garantkami poviedok sú expertky na inklúziu, Janette Motlová, riaditeľka Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie a Dagmar Šuranová, ktorá práci s autistickými deťmi zasvätila profesionálny život. Ako uvádza Ľubica Bátoryová, jedna z autoriek poviedky Hotel Levanduľa: „Najväčšou odmenou pre mňa je, keď sa pri čítaní zabávajú deti, aj ich rodičia. Každá moja detská kniha, každý príbeh je venovaný skutočnému dieťaťu, malej bojovníčke, či bojovníkovi, ktorý dennodenne poctivo cvičí, aby stíhal rýchlemu tempu zdravých detí.“

V marci a apríli sa na vybraných školách v rámci Slovenska uskutočnia „Čítačky pre všetky deti“, na ktorých budú deťom čítať vybraní umelci.

Juraj Hrčka, ktorý predmetnú poviedku načítal, dopĺňa: „Všetci sme ako deti vyrastali na príbehoch, z kníh, rádia, platní a televízie, kina aj internetu. Preto je dôležité ponúknuť podnetný obsah aj dnešným deťom.“ Poviedky pre všetky deti ponúkajú deťom primeraným spôsobom aj „náročnejšie" témy, nútia ich rozmýšľať nad obsahom a podnecujú ich klásť otázky. Príbehy o deťoch so zdravotným hendikepom, alebo z iného sociálneho prostredia im tak ukazujú rozmanitosť ľudí a učia ich lepšie vnímať potreby iných.

V spolupráci s odborníčkou na inklúziu, Janette Motlovou, vypracovala Nadácia VW SK k poviedkam aj metodiku pre základné školy,  ako poviedky využívať a aj vo vzdelávacom procese. Metodika by mala školám pomôcť s poviedkami vhodne a zároveň zaujímavo pracovať a hovoriť s deťmi o inklúzii ako o prirodzenej súčasti života.

Nadácia VW SK zároveň pripravila iniciatívu nazvanú "Čítačky poviedok pre všetky deti", ktorá bude v priebehu marca a apríla realizovaná na vybraných základných školách v troch regiónoch Slovenska. O inklúzii budú deťom čítať vybrané slovenské umelkyne a umelci. Táto iniciatíva je súčasťou širšieho záväzku Nadácie VW SK šíriť pozitívne prínosy inklúzie nielen pre všetky deti, ale aj pre celú spoločnosť.

Poviedky pre všetky deti sú bezplatne dostupné na www.nasainkluzivnaskola.sk.

O Nadácii Volkswagen Slovakia

Nadácia Volkswagen Slovakia je verejnoprospešná nadácia. Už pätnásť rokov aktívne premieta idey spoločenskej zodpovednosti Volkswagen Slovakia do praxe. Systematicky a dlhodobo vytvára stabilné zázemie pre podporu tretieho sektora a školských inštitúcií vo všetkých regiónoch Slovenska. Jej víziou je, aby malo každé dieťa prístup k možnostiam na svoj individuálny rozvoj a vzdelávanie. Angažuje sa najmä v oblasti pomoci ľuďom so zdravotným a sociálnym znevýhodnením, podporuje inovatívne formy výučby nemeckého jazyka a vzdelávanie budúcich učiteľov a poskytuje pomoc rodinám zamestnancov. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.