6 spôsobov, ako posilniť imunitný systém vášho dieťaťa

Napísal Kristína Chudá 09. august 2023

Dieťa, ktoré bezstarostne rastie, ktorému sa vyhýbajú všetky chrípky, soplíky, angíny a ktoré prospieva a nič ho netrápi je sen každej mamičky! Čo takto imunite vášho drobca pomôcť?

kids_trip21

Deti a batoľatá zvyknú byť v priemere osem krát za rok prechladnuté, no existujú jednoduché spôsoby, ako posilniť a vybudovať odolný imunitný systém vášho dieťaťa a pomôcť im bojovať proti chorobe.

1. Vitamíny

Ak dojčíte vášho drobca dojčíte, robte tak aj naďalej. Dojčenie je zázrak pre imunitu dieťaťa. Pre bábätko je to neoceniteľné. Dojčenie má totiž jednu zázračnú schopnosť a to ponúkať potomkovi niekoľkokrát za deň čosi ako mliečnu medicínu. To, čo v dospelosti užívame v kvapkách, tabletkách či sprejoch, o to sa bábätko absolútne nemusí starať. Všetko dostane naservírované priamo “do ústočiek”. No hneď ako vaše dieťa „odstavíte“, môžete zvýšiť jeho prísun vitamínov prostredníctvom jedla. „Je známe, že zinok posilňuje váš imunitný systém, takže dokáže odolať infekciám, ako je prechladnutiu,“ hovorí odborníčka na výživu Amanda Ursell. Nájdete ho v mäse, mastných rybách a celozrnných cerealiach. Štúdie taktiež ukazujú, že hoci vitamín C nezabráni nachladnutiu, zníži jeho závažnosť a dĺžku.

2. Zdroj života - slnko

Hoci je ešte váš drobec v kočíku alebo sotva lezie, berte bábätko von čo najčastejšie. Skúste to aspoň na dve hodiny denne a nevyhovárajte sa na počasie. Nepriazne počasie deti znesú bez problémov, ťažkosti s tým máme skôr my, dospelí. Dieťaťu sa totiž na čerstvom vzduchu dobre dýcha, keď už lezie a chodí, pohyb posilní jeho pohybový aparát a vyvíja sa mu svalstvo. Jediné, na čo musíte dohliadnuť, je správne ho obliecť. Ani moc (potilo by sa a bolo náchylnejšie), ani málo (aby vám skutočne zbytočne nenachladlo). A teda ako obliecť vášho drobca? Vždy mu dajte o vrstvu viac, ako máte vy!  Takto sa nemusíte báť žiadnej nádchy či kašľa. „Dostatočný prísun vitamínu D zo slnka je rozhodujúci pre správny vývoj kostí a taktiež vitamín D posilňuje imunitný systém,“ hovorí Amanda. To znamená, že NHS odporúča, aby všetky bábätká a malé deti vo veku od šiestich mesiacov do piatich rokov (bez ohľadu na ročné obdobie) užívali denný doplnok obsahujúci 7-8,5 mikrogramov vitamínu D.

3. Každú hodinu pohár vody

Dôležitosť hydratácie ako v zime tak aj v lete je rovnaká. „Voda pomáha našim obličkám vypláchnuť toxíny, takže pravidelný pitný režim je životne dôležité pre boj s chorobami,“ hovorí Amanda. A viete k čomu ešte prispieva pravidelný potný režim? Ak má vaše dieťa nádchu, dostatočný prísun tekutín pomôže hlien spolu s inými infekciami vyplaviť z tela von.

4. Hygiena musí byť

Boli ste so svojou ratolesťou na ihrisku a drobec sa vrátil celý od piesku? Pokiaľ si tie svoje rúčky nedával do úst, všetko je v najlepšom poriadku. Antibakteriálne gély na umývanie rúk sú v takýchto prípadoch skvelé a zabránite tak norovírusu, ktorý spôsobuje okrem iného zvracanie. No doma používajte vždy teplu vodu, ktorá v kombinácii s mydlom zabíja takmer všetky vírusy vrátane tohto.

5. Dostatočný spánok

Deti radi šantia no nedostatok spánku znižuje imunitu a preto sú náchylnejšie na infekciu. Nedávna štúdia na University College London zistila, že deti, ktoré majú pravidelnú rutinu a spánok, sú zdravšie. Výskum na univerzite v Liverpoole John Moores University zistil, že ak je dieťa vonku v neskorých popoludňajších hodinách, lepšie sa deťom v noci, pretože sa nastavuje ich cirkadiánny rytmus - ich vnútorné hodiny.

6. Baza čierna

Ak posilňuje imunitný systém vášho batoľa s ovocím a zeleninou, je to skvelý začiatok, no môžete mu skúsiť plody z dať bazy čiernej. Čučoriedky a brusnice síce majú antioxidanty, no baza čierna ich má dvojnásobok. Antioxidanty totiž pomáhajú posilňovať imunitný systém. Preto vyskúšajte sirup z černej bazy , ktorý je vhodný pre deti vo veku 1-12 rokov.


https://www.motherandbaby.co.uk/baby-and-toddler/baby-and-toddler-health-advice/boost-babys-immune-system

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.