Okuliare, ktoré majú chrániť, by sa deťom mali v prvom rade páčiť

Napísal Michal Krajčír 26. jún 2023

Tvrdí odborník o výbere slnečných okuliarov pre deti. Leto už odštartovalo nielen teplotami, ale tiež slnečnými lúčmi, ktoré sa stávajú intenzívnejšími. V týchto dňoch je preto nevyhnutné pamätať na ochranu svojho zraku. To platí obzvlášť pre naše deti, ktorých citlivé oči potrebujú špeciálnu starostlivosť.

pexels_beach_boy_23

Slnečné okuliare pre deti nie sú len módnym doplnkom, ale aj dôležitým nástrojom na udržanie ich zraku v bezpečí.

Jedným z hlavných dôvodov, prečo by deti mali nosiť slnečné okuliare, je ochrana pred škodlivým UV žiarením. Deti majú oči, ktoré sú citlivejšie na UV žiarenie ako oči dospelých. Ich šošovka nedokáže dostatočne filtrovať tieto škodlivé lúče, čo zvyšuje riziko vzniku očných problémov v budúcnosti, ako je napríklad šedý zákal. Preto je dôležité zabezpečiť, aby slnečné okuliare pre deti poskytovali vysokú úroveň ochrany pred UV žiarením, ideálne s označením 100% UV ochrana alebo UV ochrana úrovne 2 až 3,” uviedol Martin Slaný, odborný garant a optometrista očných optík FOKUS.

Deťom chráňte oči od momentu, kedy sa začnú pohybovať

Okrem toho však deťom poskytujú slnečné okuliare aj ochranu pred oslnením. Deti sú často aktívne vonku, a keď majú okuliare, môžu si viac užívať svoje vonkajšie dobrodružstvá bez nepohodlia spôsobeného jasným slnečným žiarením. Okuliare pomáhajú znižovať oslnenie a minimalizujú potrebu privierania očí, čím zlepšujú celkovú pohodu a zrakový komfort detí. “Neexistuje univerzálny vek, odkedy by deti mali nosiť slnečné okuliare, no skúsenosti nám hovoria, že najlepšie urobíte, ak začnete deti učiť na slnečné okuliare už v čase, keď sa začínajú samé pohybovať. To platí obzvlášť v lete, kedy je slnko najostrejšie a najnebezpečnejšie a v čase, keď cestujeme za slnečnými dňami k moru či na hory,” vysvetľuje Martin Slaný.

Okrem ochrany pred UV žiarením a oslnením majú slnečné okuliare pre deti aj ďalšie výhody. Pri hre vonku tvoria aktívnu bariéru, ktorá pomáha chrániť oči pred prachom, peľom a alergénmi. Tým sa minimalizuje riziko podráždenia očí a súvisiacich príznakov, ako je začervenanie, svrbenie a slzenie.

Do výberu okuliarov zapojte aj vaše deti

Pri výbere slnečných okuliarov pre deti je dôležité zvážiť ich atribúty. Okuliare by mali byť dostatočne robustné a odolné, aby vydržali aktívny životný štýl detí. Flexibilné rámiky a odolné sklo pomáhajú minimalizovať riziko poškodenia. Okuliare by mali mať aj primeranú veľkosť a pohodlne sedieť na nose a ušiach, aby deti mali chuť ich nosiť. “Najlepšie urobíte, ak sa pri kúpe slnečných okuliarov poradíte s odborníkom. Ten vám pomôže vybrať nielen vhodné okuliare pre vaše dieťa, ale ich tiež dokáže upraviť podľa potrieb tak, aby deťom sedeli. Nebojte sa tiež pri výbere zapojiť svoje deti. Vy ako rodič dbajte o to, aby spĺňali vyššie menované parametre, t.j. ochranu proti UV žiareniu či robustnosť či odolnosť a deti nechajte, nech si vyberú rám a farbu, ktorá sa im páči. Je dôležité, aby sa deťom okuliare páčili a radi ich nosili. Okuliare, ktoré sú odložené v šuflíku totiž neposkytnú žiadnu ochranu,” zdôrazňuje Martin Slaný z očnej optiky FOKUS.

Zaujímavý dizajn a farebné varianty tiež môžu pomôcť, aby sa deti cítili štýlovo a sebavedomo. Vezmite tiež na vedomie, že slnečné okuliare pre deti by nemali byť len jedinou súčasťou komplexnej ochrany pred slnečným žiarením. Nezabudnite na ďalšie opatrenia, ako je používanie ochranného krému na pokožku, nosenie klobúku s okrajom a vyhýbanie sa priamemu slnečnému žiareniu v najhorúcejších hodinách.

Zdroj: Pexels

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.