Jemná starostlivosť: Ako sa starať o citlivú pokožku pri prebaľovaní?

Napísal Alexandra Čudeková 21. jún 2023

Prebaľovanie je dôležitou súčasťou starostlivosti o bábätko, avšak ak je nesprávna môže spôsobovať problémy s detskou pokožkou. Ak chcete mať radosť z prebaľovania a zabrániť bolestivým vyrážkam u vášho dieťaťa, je dôležité venovať správnu starostlivosť pokožke. 

mother_baby_0623

V tomto článku sa dozviete, ako správne prebaľovať bábätko a ako sa starať o jeho jemnú pokožku.

Prečo je správne prebaľovanie tak dôležité?

Pri dodržiavaní určitých jednoduchých krokov pri prebaľovaní viete chrániť bábätko a jeho pokožku pred nechcenými zapareninami. „Zapareniny (odb. intertrigo) najčastejšie vznikajú v kožných lokalitách so zvýšenou vlhkosťou a vzájomným trením plôch (mechanické dráždenie v kombinácii s chemickou iritáciou potom, močom, príp. stolicou) –  v plienkovej oblasti, pod pazuchami, na krku, v záhyboch stehienok a podobne,“ vysvetľuje MUDr. Martin Matejka, detský pediater. V období nosenia plienok sa so zapareninami stretnete u väčšiny detí a preto nemusíte mať pocit, že ste urobili niečo nesprávne. Starostlivosť a ochrana pred zapareninami sú veľmi podobné - obe spočívajú v dodržiavaní niekoľkých jednoduchých hygienických odporúčaní. „Dôležité je v týchto oblastiach dbať na dôkladnú a pravidelnú hygienu, používanie mastí a krémov s obsahom rybieho oleja, panthenolu a iných podobných zložiek“ dopĺňa MUDr. Matej Matejka.

√  Správna plienka je základ!

Výber správnej plienky je základom prebaľovania. Existujú dva typy plienok - jednorazové a látkové. Jednorazové plienky sú pohodlné a praktické, ale môžu obsahovať chemické látky, ktoré by mohli dráždiť pokožku. Ak sa rozhodnete pre jednorazové plienky, vyberte si tie, ktoré sú označené ako hypoalergénne alebo pre citlivú pokožku. Látkové plienky sú ekologické a šetrné k pokožke, ale vyžadujú si √ Dôležitá je čistota a hygiéna

Pri starostlivosti o detskú pokožku je dôležité dbať na čistotu. Prebaľovanie by sa malo vykonávať na čistom a rovnom povrchu. Ak je potrebné použiť podložku, vyberte si takú, ktorá je ľahko umývateľná. Pred každým prebaľovaním zabezpečte, aby ste mali dostatočné množstvo čistých plienok, aby ste mohli bábätko prebaľovať vždy na čistej plienke. Pravidelné kúpanie a hydratácia pokožky sú tiež dôležité pre zachovanie zdravej pokožky

 V neposlednom rade, nezabudnite, že prebaľovanie je nielen nutnosťou, ale aj príležitosťou na spoločné chvíle so svojím dieťaťom. Pokojné a láskavé prebaľovanie môže byť príjemným zážitkom pre vás aj pre vaše dieťa. S týmito tipmi na starostlivosť o detskú pokožku a správne prebaľovanie, sa môžete tešiť z času stráveného s vaším malým zázrakom.

 Pomoc pri prevencií zaparenín u bábätiek.

Po pôrode sa s narodením dieťaťa objavuje mnoho radostí, ale aj starostí. Jednou z častých starostí, ktorými sa po pôrode trápia maminky, sú zapareniny u bábätiek. Podráždená pokožka spôsobuje bábätku nepríjemné pocity pálenia a svrbenia, čo vedie k nepokojnému plaču. Je dôležité chrániť pokožku zadočka pred zapareninami, a to najlepšie kvalitnou masťou. Dôležité je, aby ste sa s týmto problémom nestrácali, pretože zapareniny sú bežné a správnou starostlivosťou sa rýchlo zahojia. Okrem toho, mamičky už poznajú účinné spôsoby starostlivosti o jemnú pokožku detského zadočka vďaka Bepanthen Baby. Bepanthen Baby je kozmetický výrobok, ktorý pomáha chrániť pred vznikom zaparenín. Obsahuje 5% pantenolu, ktorý podporuje prirodzenú regeneráciu citlivej pokožky a udržiava ju jemnú a hydratovanú. Naviac je navrhnutý tak, aby po aplikácii u vytváral ochrannú a zároveň priedušnú vrstvu na pokožke zadočka vášho dieťatka, ktorá pomáha chrániť pred trením a podráždením. Ideálne je aplikovať tenkú vrstvu masti pri každom prebaľovaní na čistú a suchú pokožku bábätka. Má svoju prirodzenú vôňu a nie je farbený.

bepanthen_21623

Podrobnejšie informácie o Bepanthen Baby nájdete na www.bepanthen.sk.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.