Rozvíjajte u detí kreativitu

Napísal Mgr. Zuzana Bachratá 01. jún 2023

Elektronické zariadenia sú nevyhnutnou súčasťou moderného života mladých ľudí. Nadmerné trávenie voľného času na mobile, tablete, či počítači môže podľa odborníkov spôsobiť u detí viaceré problémy. Narušiť môžu spánok a negatívne vplývať na ich psychiku.

family_1305_1200x800

Originálnejším  spôsobom trávenia voľného času je hľadanie aktivít, vďaka ktorým môžu deti rozvíjať vlastnú kreativitu. Inšpirujte sa preto aktivitami, v ktorých môžete spoločne nájsť svoju tvorivosť a hravosť.

Byť vlastný príklad pre dieťa

Benefitom kreatívneho spôsobu myslenia je hľadanie nových a originálnych riešení, ktoré môžeme uplatniť v reálnom živote. Jednoducho pozerať sa na veci z inej perspektívy a problémy premeniť na výzvy. Aj v tejto oblasti netreba zabúdať, že je dôležité byť príkladom pre svoje deti. Namiesto jednoduchšej cesty, zabaviť sa s elektronikou, navrhnite činnosti, v ktorých prebudíte prirodzenú tvorivosť a vymýšľanie. Podľa slovenskej ilustrátorky Tiny Minor, sa kreativita dá vytrénovať veľmi jednoducho -  stačí neudupať svoju detskú časť. „Znamená to uchovať si zvedavosť, hravosť, otvorenú myseľ a vieru v malé zázraky. Vďaka tomu je potom možné všetko.“ Aby sme rozvíjali svoju tvorivosť, je potrebné sa jej pravidelne venovať.  Prinášame preto zopár tipov, ako rozprúdiť v rodine kreativitu.

1.Hrajte sa spoločenské hry.

Odborníčka na spoločenské hry zo spoločnosti Piatnik, Štěpánka Zoubková potvrdzuje pridanú hodnotu hier. „Pri spoločenských hrách si deti nielen oddýchnu a zabavia ale rozvíjajú svoju fantáziu, zároveň môžu pomocou logického myslenia vyriešiť rôzne situácie.“ Okrem toho, že spoločenské hry prinášajú rodine zábavný a zmysluplný program, dokážu ju aj spojiť. A hry rozvíjajú i kreativitu detí, zlepšujú pamäť či schopnosť sústrediť sa. Príkladom je aj hra Activity, v ktorej si deti rozvíjajú okrem fantázie aj vyjadrovacie schopnosti a slovnú zásobu.

2. Nakreslite si  spoločný obraz s deťmi.

Jedným zo spôsobov, ako naštartovať spontánnosť a hravosť, je vyjadrenie svojich pocitov cez obraz. „Nemusí to byť rovno veľkolepé umelecké dielo, skúste to len s ľahkosťou. Napríklad cez farebné škvrny alebo jednoduché abstraktné tvary,“ odporúča Tina Minor.

3. Vymýšľajte si vlastný príbeh na pokračovanie.

Vytvorte si čarovnú obálku, v ktorej budú rôzne slová. Na začiatku si môžete určiť pravidlá: kto v príbehu bude vystupovať, kde sa bude odohrávať a v akom čase. Ako začnete príbeh rozvíjať, vyberáte postupne slová z obálky a komponujete ich do príbehu. Celý tento príbeh si môžete aj zapisovať. Ak budete túto aktivitu pravidelne precvičovať, môžete si s deťmi za rok vytvoriť svoju čarovnú knižku príbehov.

4. Skúste to cez rýmy.

Kreativita je aj cestou, ako vyjadriť svoje pocity a emócie. Okrem pravidelnej komunikácie pomáha vyjadriť sa aj poetickejšie - cez umenie. Napríklad básňou. Podľa Tiny Minor pomáha si len tak sadnúť a skúsiť vložiť svoje pocity do krátkej jednoduchej básničky, či ste už zažili niečo čo vás nadchlo, alebo rozosmútilo.

5. Vymyslite si svoj vlastný rodinný recept.

Vyberte deťom zopár ingrediencií a skúste spoločne vymyslieť váš vlastný recept na koláč. Okrem tvorivosti ukážete deťom aj schopnosť improvizácie a hľadanie nových riešení, ak nám v kuchyni nejaké suroviny chýbajú. A tiež ukázať im, že sa nemusia báť využiť vo svojom živote nové a netradičné možnosti.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.