Čo sa môže skrývať pod plienkou vášho bábätka?

Jedná z vecí, ktorú viete nájsť pod plienkou vášho drobca sú aj zapareniny. Zapareniny sa vyskytujú častejšie u bábätiek ako u dospelých, pretože pokožka novorodenca je tenšia, citlivejšia a menej odolná. .

shutterstock_mum_baby_23

Zdroj foto: Shutterstock

V porovnaní s dospelými, novorodenci nemajú dostatočne vyvinutú kožnú bariéru a ochranný povrchový plášť, ktoré by chránili ich pokožku pred vonkajšími vplyvmi. Preto sú bábätká náchylnejšie na podráždenie a vznik zaparenín. S rastom dieťaťa sa kožná bariéra postupne vyvíja a pokožka sa stáva silnejšou a odolnejšou voči vonkajším podnetom.

Prečo vznikajú zapareniny?

Zapareniny sa prejavujú ako začervenanie, boľavé miesta, opuchy alebo vyrážka na zadočku, stehnách či genitáliách bábätka. Takto postihnutá koža môže byť aj horúca na dotyk. Môžu sa objaviť kedykoľvek počas obdobia, kedy dieťa nosí plienky. V období nosenia plienok sa so zapareninami stretnete u väčšiny detí a preto nemusíte mať pocit, že ste urobili niečo nesprávne. Starostlivosť a ochrana pred zapareninami sú veľmi podobné - obe spočívajú v dodržiavaní niekoľkých jednoduchých hygienických odporúčaní, ako je výmena plienky, keď dieťatko vykoná potrebu, občasné ponechanie bábätka bez plienky a používanie šetrných výrobkov, ktoré boli špeciálne vyvinuté pre jemnú pokožku malých detí.

K vzniku zaparenín sa vyjadril aj pediater MUDr. Martin Matejka: „Zapareniny u detí najčastejšie vznikajú z dôvodu nedostatočnej hygieny – v plienkovej oblasti najmä pre nedostatočnú frekvenciu prebaľovania, nedostatočné čistenie anogenitálnej oblasti od zvyškov stolice a moču, nepostačujúce resp. nepravidelné používanie mastí a krémov vhodných na tieto kožné lokality. Častokrát sa vyskytujú u detí s hnačkou, ktorá irituje pokožku v danej oblasti.  Príčinou taktiež môže byť alergická reakcia na zložku stravy, samotnú plienku/pampersku alebo používaný prípravok. Na takto afektovanú pokožku dieťatka ľahšie nasadá patogén – baktéria alebo kvasinka a to môže celý stav komplikovať.

Vznik zaparenín podnecujú aj ďalšie faktory. Pravdepodobnosť ich vzniku sa zvyšuje u predčasne narodených bábätiek a v čase, keď je bábätko po očkovaní. Taktiež sa ich výskyt môže zvýšiť v období, keď je bábätko choré, užíva antibiotiká alebo má hnačku. Posledným faktorom môže byť aj odstavenie bábätka od dojčenia. Pri tomto všetkom však nezabúdajte, že zapareniny sú prekvapivo bežné a vo väčšine prípadov rýchlo odznejú vďaka správnej starostlivosti. Ak však zapareniny pretrvávajú niekoľko dní vyrážka sa šíri aj mimo oblasť plienky a dieťatko má popraskanú kožu či horúčku, môže ísť o príznaky infekcie a vtedy je potrebná konzultácia s pediatrom.

Čo sa deje pod plienkou?

Zapareniny sa u bábätiek vyskytujú predovšetkým v oblasti zadočka, pretože jemná pokožka malého dieťaťa sa pri kontakte s prirodzenými, ale dráždivými chemickými látkami v moči a stolici narúša a stáva sa podráždenou. Okrem toho dlhší kontakt s močom a stolicou podporuje aktiváciu enzýmov, ktoré odbúravajú kožné lipidy a proteín, čiže dlhšie trvajúca vlhkosť zmäkčuje a oslabuje pokožku. Detská pokožka má aj zvýšenú citlivosť na dráždivé látky, pretože má vyššiu hodnotu pH. Podráždenosť pokožky ešte zhoršuje aj tesná plienka, ktorá sa o kožu otiera, čím ju zbavuje ochranných lipidov a bráni cirkulácii vzduchu.

Starostlivosť o detskú pokožku

Bunky v kožných vrstvách novorodencov nemajú dostatočnú súdržnosť a preto je pokožka náchylná na stratu vody a vniknutie škodlivých látok zvonka. Z tohto dôvodu je potrebné premyslieť si, aké plienky používať, aký prípravok na ošetrenie pokožky si zvolíte, čo pridať do kúpeľa či v akom pracom prášku prať oblečenie, pretože v začiatkoch je veľa vecí, ktoré by mohli detskej pokožke uškodiť.

„Liečba zaparenín je komplexná. Dôležité je miesto zapareniny dôkladne a pravidelne čistiť – ideálne čistou, mierne teplou vodou. Druhý krok by mal pozostávať z poriadneho vysušenia – jemne prikladaním (nie trením) vysušiť danú oblasť, použiť môžeme napr. detskú plienku alebo mäkký a čistý uterák. Tretím krokom je aplikácia vhodného krému/masti. Najlepšou voľbou sú krémy s obsahom panthenolu (provitamínu B), prípadne, ak je potrebné a po odporučení pediatra, prípravky s obsahom antimikrobiálnych zložiek. Na upokojenie kože je možné použiť aj bylinkové kúpele (napr. repíkový, harmančekový a i.),“ vysvetľuje MUDr. Martin Matejka. Pomocníkom pri prevencií pri zapareninách je aj masť Bepanthen Baby s obsahom 5% pantenolu.

Správny výber plienok

Dôležité je aj časté vymieňanie plienky počas dňa a tiež je potrebné dať dieťa spať vždy s čistou plienkou. Pri plienkach treba venovať pozornosť aj vhodnej veľkosti, aby neboli ani príliš tesné, ani príliš voľné. Je to z dôvodu, že ak by bola plienka príliš tesná, tak vzniká priestor pre tvorbu zaparením či poranenia kože. A samozrejme aj preto, aby sa vaše bábätko cítilo čo najpohodlnejšie. Pozor by ste si mali dávať aj pri výmene plienky – pokožku je potrebné dôsledne očistiť od zvyšku moču a stolice, najlepšie čistou vodou, prípadne vlhčenými utierkami určenými pre malé deti. Po osušení môžete zadoček nakrémovať detskou ochrannou masťou. Ak je to možné, tak pri prebaľovaní je vhodné nechať pokožku vetrať, aby si mohla uľaviť od trenia s plienkou a „nadýchnuť sa“.

Čo robiť, keď už bábätko má zapareniny

Zapareniny môžu vzniknúť rýchlo, dokonca aj v čase medzi prebaľovaním. S ošetrením by ste mali začať čo najskôr, pretože je to pre bábätko nepríjemné a môže byť nepokojné a plakať, keďže ho to svrbí. „Kľúčové je v každom prípade dodržiavať režimové opatrenia v starostlivosti o miesto zapareniny – časté prebaľovanie a výmena plienok, dôkladné čistenie miesta vodou a natieranie zapareniny a jej okolia vhodným prípravkom. Nedá sa povedať, aký spôsob je najlepší. Terapia zapareniny je komplexná a mala by pozostávať z kombinácie dôkladnej hygieny daného miesta a použitia krému s obsahom účinných zložiek,“ dodáva MUDr. Martin Matejka. Väčšinou starostlivosť o zapareniny zvládnete aj bez pomoci lekára, ale ak by sa do 2-4 dní zapareniny nezlepšovali, tak je vhodné ho kontaktovať.

Žiaden stres!

Po narodení dieťaťa pribudne veľa radostí, ale aj starostí. Maminky najčastejšie po pôrode trápia zapareniny u bábätiek. Podráždená pokožka dieťaťu spôsobuje nepríjemné pocity pálenia či svrbenia, čo vedie k tomu, že je bábätko nepokojné a plače.  Preto je dobré pokožku zadočka pred zapareninami chrániť, ideálne kvalitným krémom. Hlavne sa s tým neznepokojujte, zapareniny sú bežné a správnou starostlivosťou zmiznú skôr ako prišli. Naviac mamičky už vedia ako si pomôcť so starostlivosťou o jemnú pokožku detského zadočka vďaka Bepanthen Baby. Bepanthen Baby je kozmetický výrobok, ktorý pomáha chrániť pred vznikom zaparenín. Obsahuje 5 % pantenolu, ktorý podporuje prirodzenú regeneráciu citlivej pokožky a udržiava ju jemnú a hydratovanú. Naviac je navrhnutý tak, aby po aplikácii vytváral ochrannú a zároveň priedušnú vrstvu na pokožke zadočka vášho dieťatka, ktorá pomáha chrániť pred trením a podráždením. Ideálne je aplikovať tenkú vrstvu masti pri každom prebaľovaní na čistú a suchú pokožku bábätka.

bepanthen_baby_423

Podrobnejšie informácie o Bepanthen Baby nájdete na www.bepanthen.sk.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.