Zanzibar - Exotika nadosah

Ísť niekam do exotiky je pre niektorých ľudí veľká výzva. Keď si človek ale všetko dobre naplánuje a zistí si o svojej cieľovej krajine všetky potrebné informácie, potom aj cesta do exotickej krajiny sa bude zdať veľmi jednoduchá. 

Je pravda, že nie všetci po exotike túžia, ale zas prečo to nevyskúšať. Jednou z takýchto exotických krajín je aj Zanzibar. Zanzibar sa nachádza kúsok pod rovníkom. Patrí k Afrike, konkrétne k štátu Tanzánia, aj keď je to samostatný štát so svojim prezidentom. Zanzibar je malý ostrov v indickom oceáne, ktorý ma za sebou významnú a bohatú históriu.

História Zanzibaru

Tento ostrov je najznámejší najmä vďaka smutnej histórii, ktorá sa týka otroctva. AJ keď najviac medializované je otroctvo práve v Amerike, tak v indickom oceáne prekvitalo mnohonásobne viac. Otroci boli privážaní na Zanzibar, kde bol veľmi významný trh otrokov. Otroci sem boli privážaní v reťaziach, kde si ich v klietkach obzerali priekupníci, najmä zámožní Arabi a obyvatelia Indie. Ak navštívite mesto Stone Town, môžete sa pozrieť na miesto, kde bol trh s otrokmi. Tiež je tu jediný anglikánsky kostol a pamätník, ktorý pripomína túto smutnú históriu.

Prison Island

Taktiež známy ako Changuu, alebo ostrov korytnačiek. Tento ostrov sa nachádza asi 5 kilometrov od mesta Stone Town. Je dostupný malou loďkou, ktorou vás sem ochotne zoberú miestny. Tento ostrov má asi 1 kilometer a nachádzajú sa tu krásne piesočné pláže, kde sa dá šnorchlovať. 

Aj keď ostrov má názov väzenie, nikdy ako väzenie neslúžilo. Boli sem prepravovaní otroci, ktorí rebelovali. Aj keď časom tu reálne väznica postavená bola, nikdy v nej žiadny väzeň nebol, pretože v tom čase už ostrov začal slúžiť ako karanténna stanica počas epidémie žltej zimnice. 

Ostrov nie je iba krásny, ale môžete tu nájsť aj zvieratá, ktoré sem boli dovezené a sú tu chované, nie je to ich prirodzené prostredie. Sú to najmä pávy, malé antilopy Digi-digi a korytnačky z ostrova Aldabra pri Seychelách, druh korytnačiek obrovských. Tieto korytnačky sú druhé najväčšie na svete a dožívajú sa až 200 rokov. Na ostrove ich môžete kŕmiť, aj pohladiť. 

Farma korenín

Najväčším zdrojom príjmov je pre Zanzibar turizmus a pestovanie korenín. Na takejto farme môžete vidieť, ako rastie vanilka, kardamón, škorica, zázvor, kurkuma, aloe, čierne korenie, alebo najväčšie ovocie na svete, Jack fruit.

Miestny vám dajú z korenín aj ovoňať poprípade ochutnať, alebo po predchádzajúcom dohovore, aj pripravia tradičné jedlo plné korenín, obdarujú váš „šperkami“ z banánových listov a vylezú na palmu, na ktorej vám odtrhnú kokosový orech.

Nungwi

V sezóne je táto dedinka najväčším párty miestom. Sú tu nádherné pláže, veľa ľudí, mnoho reštaurácií a hotelov. Ubytovať a najesť sa tu dá dosť lacno, ak si nepotrpíte na luxus. Strava je väčšinou v rovnakej cenovej relácii, ako u nás. Hotely sa tu dajú nájsť veľmi lacné, naozaj extrémne drahé resorty. Sú tu ale naozaj nádherné pláže, dá sa to veľmi dobre šnorchlovať a potápať, spoznávať miestnu kultúru a navštíviť aj ďalší ostrov, ktorý patrí k Zanzibaru- Pemba Island. Ak túžite po exotike, tak Zanzibar je to pravé miesto, kde sa ľahko dostanete a nevyjde vás to ani veľmi veľa. Aj s malým rozpočtom sa dajú navštíviť najznámejšie miesta a precestovať tento nádherný ostrov plný Masajov a frázy- Hakuna Matata.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.