Japonsko...

… krajina vychádzajúceho slnka, je pre našinca exotickou destináciou, vhodnou pre poznávacie zájazdy, ktoré ponúkajú kontrasty sveta tradičného a vysoko moderného. Športoví nadšenci sa nevedia dočkať preložených olympijskych hier v Tokiu 2020.

edo_castle_17c

Kedy navštíviť Japonsko

Vhodnou voľbou pre návštevu Japonska je obdobie jesene, zimy a jari. V lete sú klimatické podmienky menej znesiteľné pre našinca, pretože teplota sa pohybuje okolo 35 stupňov a pritom je vysoká vlhkosť.

Určite navštívte Tokio, toto mesto sa rozlieha v dĺžke 130 km pozdĺž celého zálivu, má okolo 28 miliónov obyvateľov a patrí medzi najväčší mestský konglomerát na svete. Zaujímavý je chrám Asakusa a námestie pri kráľovskom paláci, kde sídli cisár s rodinou. Nezabudnuteľný zážitok zažijete vo vulkanickom údolí Owakudami s teplými prameňmi a s výhľadom na posvätnú horu FudžiKjóto patrí medzi najkrajšie japonské mestá a bolo hlavným mestom v rokoch 749 až 1868. Uchváti vás návšteva hradu Nidžo, ktorý bol postavený v druhej polovici 14.storočia ako aj prehliadka Zlatého pavilónu Kinkakudži, rozprestierajúci sa v charakteristickej japonskej záhrade.
Národný park Nikko sa nachádza na ploche 1402 km2 a leží 150 km severne od Tokia. Nikko je prírodnú oblasť s nádhernými horskými scenériami, vodopádmi, sopkami, jazerami, svätyňami a chrámami. Svätyňa Daibucuen je považovaná za najväčšiu drevenú stavbu na svete a nachádza sa tam najvyššia a najobľúbenejšia socha Budhu. Turisti môžu použiť aj výťah, ktorý vedie do výšky 85 m na vyhliadkovú terasu.

Zaujímavosť

Popri prírodných krásach určite môžeme ako zaujímavosť považovať aj vejáre. Boli súčasťou mužov aj žien a patrili k tradičným doplnkom oblečenia. Podľa tvaru sú známe dva typy vejárov, tzv. UČIWA, ktoré sú ploché a maľované, ich pôvod je v Kóreji. Druhým typom je klasický skladaný vejár tzv. ÓGI. Vejáre sa stále využívajú aj pri slávnostiach, herci divadla Nó ním naznačujú napríklad emócie – plač aj radosť a súčasťou rozhodcu Suma je plochý vejár. Okrem týchto funkcií sa vyrábali špeciálne spevnené vejáre, ktoré slúžili ako zbraň.

Strava

Typickým japonským jedlom je suši (ryže ochutená octom so surovou rybou či zeleninou, často zrolované do plátku morských rias), sašimi (surová ryba nakrájaná na tenké plátky so sójovou omáčkou) či tempura (ryba či zelenina v ceste s omáčkou). Preslávená je aj ryba fugu, ktorá má jedovatú kožu a niektoré vnútornosti. Japonská kuchyňa je veľmí zdravá a diétna a však v súčasnosti ponúkajú reštaurácie rozsiahly výber ázijských jedál. Tradičným alkoholickým japonským nápojom je saké – ryžové víno, ktoré vyrába v súčasnosti okolo 300 výrobcov.

Návšteva japonských reštaurácií prináša aj niekoľko zvláštností pre turistu ako je napríklad stolovanie naboso a iné zvláštnosti, ktoré je dobre vedieť.
Určite navštívte aj tradičnú japonskú reštauráciu a riaďte sa niekoľkými radami, ktoré vám ponúkame. Spravidla vás pri vchode obslúži personál, preto nevstupujte a nevyberajte si sami miesto. Na stole nájdete šálku s vodou na pitie, ktorá je v cene a zabalený namočený obrúsok, ktorý je určený na utretie rúk pred jedlom. Ak popíjate polievku, na záver je dovolené srkať, považujú to za prejav uznania. Platba prebieha pri pokladni a nami zaužívané sprepitné je v japonských reštauráciach neprípustné. Ak chcete prejaviť vďaku a úctu, najvhodnejšou formou bude ústna pochvala alebo pohovor s kuchárom o jedle.

by_morio_commons_wikimedia

Celosvetová pandémia zapríčinila preloženie olympijských hier v Tokiu z roku 2020 na tento rok. Nový termín športovej slávnosti sa uskutoční od 23. júla do 8. augusta 2021.

Mali by ste vedieť, že...

... I. letné olympijské hry sa konali od 6. do 15. apríla 1896 v gréckych Aténach a konali sa zásluhou iniciatívy baróna Pierre de Coubertina. 

... Tokio bude hostiteľom olympijských hier druhýkrát v histórii a budú to XXXII. Prvý raz sa uskutočnili v roku 1964 a boli to v poradí boli XVIII. letné olympijské hry.

... Napriek globálnej situácii ich pomenovanie je nezmenené a nesú názov Tokio 2020.

... Novými športami budú športové lezenie, karate, surfing a skejtbording.

... Do programu OH 2020 sa vracia bejzbal a softbal. 

Zdroj foto: Commons.wikimedia - Edo Palác, 17. storočie; (c) Morio - Tokio

1 Komentár

  • Komentár Nancee Ponder %PM, %11 %009 %2021 %23:%máj napísal Nancee Ponder

    Hello.

    My name is Natalia. I am an expert in posting articles and texts on various websites.

    Would you be interested in a mutual cooperation? In fact, I have to propose you something but before starting working answer please this questionnaire in the link below: https://forms.gle/58NDRfrHg3RMdRcW7

    It takes no more than 3 minutes but will clarify all the details of the project and accelerate each stage of your future partnership.

    Thank you in advance for your time and I’m looking forward to a fruitful collaboration.

    If you require any further information about the questionnaire or anything else, feel free to contact me letpartner@hellopartners.ru .

    Best regards!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.