Zoznámte sa s autom Baba Yaga , ktoré je celosvetový unikát

Napísal Kristína Chudá 05. február 2023

„Naučte sa pozorne vnímať druhých ľudí a svet. Je to vcelku jednoduchá schopnosť, vďaka ktorej to v živote môžete dotiahnuť veľmi ďaleko,“ povedal Keanu Reeves. Chalani z GARAGE 42 evidentne túto schopnosť majú, pretože to nie je len taká obyčajná garáž.

Určite ste už vo svojom živote o nich počuli. Sú veľmi šikovní a aj keď sídlia v Trnave, jeden zo spoločníkov je pravý a nefalšovaný Záhorák. Robo Lisý pochádza zo Senice a ako hovorí, on nepracuje, ale sa hrá v spomínanej garáži. Sú nadšencami americkej klasiky, venujú sa renovácii a stavbám amerických klasických vozidiel zo 60. až 70. rokov minulého storočia. A čo teda majú chalani spoločné s Keanu Reeves alias Johnom Wickom? Mustanga, ktorého si sami vyrobili.

Dá sa povedať, že práca s autami, či už za volantom alebo v motorovom priestore, je sen každého dieťaťa. Bol to aj tvoj detský sen?

Robo Lisý: Práveže ani nie, ale okolo motorov som sa motal stále, až na pár rokov kvôli práci, ktorú som vykonával. Skôr by som to nazval túžbou môcť tvoriť niečo, čo ľudom prináša radosť. Práve aj naša organizácia GARAGE 42 nikdy nechcela byť na vrchole alebo jednotkou medzi organizáciami podobného zamerania. Tam nech sú iní, my sme vždy chceli byť tu dole medzi ľuďmi, našimi fanúšikmi.

Kedy sa teda zrodila tvoja vášeň pre autá?

Robo Lisý: Vášeň o autá? Skôr ma vždy zaujímala inakosť a rozmanitosť, ktorú práve „amerika“ prináša. Samozrejme, že to platí aj pre iné klasické autá, ktoré tiež obdivujem. Ale tieto Muscle Cars sú jednoducho TOP v mojom rebríčku obdivu áut.

Aké bolo tvoje prvé auto? Máš naň nejaké špeciálne spomienky?

Robo Lisý: Smejem sa, moje prvé auto bol Seat Toledo.

Ako a kedy vznikla vaša organizácia Garage42? Môžeš nám niečo o nej povedať?

Robo Lisý: Áno, veľmi rád rozprávam o našej organizácii. Je to rodina. Nie klub. Každý jeden člen je pre každého viac ako len kamarát. Pomáhame si navzájom ako v každej rodine. Začiatky GARAGE 42 siahajú až do roku 2012, kedy ešte fungovala pod iným menom. Ale osud to zariadil tak, že niečo musí skončiť, aby niečo iné mohlo začať a tak sa v roku 2020 zrodila GARAGE 42. Na iných princípoch a hlavne tak, aby naša práca prinášala radosť verejnosti.

Keanu Revees, John Wick alebo Baba Yaga. Všetci dobre vieme, o akú postavu ide. Videl si všetky časti? Čo sa ti najviac vo filme páčilo?

Robo Lisý: Áno videl a mnoho ľudí práve ostalo šokovaných, že na malom Slovensku práve vznikol taký ojedinelý automobilový projekt, akým je náš Mustang z roku 1969. A čo sa mi páčilo? Hádam auta. 

Kedy nastal ten moment, že si si povedal, že spravíš auto ako z filmu?

Robo Lisý: Skôr by som používal radšej množné číslo. Pretože GARAGE 42 nie je jednotlivec, ale skupina ľudí a každý sa podieľal na tomto projekte a za to patrí každému vďaka. Auto sme už mali nejakú dobu v inventári ale zhruba od roku 2018. V roku 2020 nastal zlom a padlo rozhodnutie, že z toho bude filmová replika.

Baba Yaga auto je celosvetový unikát. Koľko ľudí na tvorbe auta pracovalo? Ako dlho trvá výroba auta? A čo súčiastky? Sú európske a či z krajiny za veľkou mlákou?

Robo Lisý: BABA YAGA nie je len Slovenský unikát. Je to celosvetový unikát nakoľko ich je málo a okrem našej verzie, všetky vznikli v USA. My jediný sme nabrali odvahu a pustili sa do tohto projektu a vyšlo to pomerne dobre. Veď aj Hollywood Múzeum nám gratulovalo k vydarenému kúsku a ohodnotilo ho ako najvydarenejšiu repliku. Už teraz však vieme, že v susedných Čechách sa pustili do ďalšej stavby a my chalanom držíme palce. Celkovo na aute pracovali 3 ľudia. Samozrejme s prispením mnohých iných špecialistov od elektriky až po motory. O lakovanie sa nám postarala firma Freecars  z Trnavy. Sú to borci. Renovácia alebo prestavba trvala cca 7-8 mesiacov, ale stále je čo dorábať a vylepšovať. Súčiastky u nás nezoženieša tak všetko vozíme priamo z USA.

Čo poháňa toto prekrásne auto? Benzín či nafta? Aký máš názor na súčasný trend elektomobilov?

Robo Lisý: Bola by hanba aby túto krásku poháňalo niečo iné ako benzínová V8ka. Veľké srdce, veľká spotreba, ale ten pôžitok z jazdy a zvuku motora pod kapotou, ten je k nezaplateniu. Objem motora je tesne pod hranicou 6 litrov. A súčasný trend elektromobilov? Nevnímam to nejako zle, ale vidím v tom viac negatív ako pozitív. Elektro auto patrí skôr do veľkomesta. Ale osobne si myslím, že toto nie ej správna cesta. Elektrika nie je budúcnosť automobilizmu.

Koľko Baba Yaga stojí? Môže si ho dovoliť obyčajný smrteľník? A plánujete Babu Yagu aj predať?

Robo Lisý: Samotné auto, ak sa bavíme o klasickej verzii Mustang MACH 1 v plne opravenom stave môže stáť ako nové SUV od Škodovky v lepšej výbave. Nakoľko však ide o jedinečný unikát jeho cena je úplne niekde inde. Má skôr jedinečnú hodnotu ako historickú. A na rovinu. Ford Mustang MACH 1 z roku 1969 je azda najkrajší Mustang ktorý kedy bol vyrobený.

Veterána zatiaľ predať neplánujeme. Možno príde čas, keď sa rozlúčime aj s Babou Yagou, Záujemcu sme už mali, no odmietli sme ho. Chceme si na nej ešte zajazdiť, spraviť jej nejakú boliestku a potom ju opraviť. Pohrávame sa aj s myšlienkou, že by sme autopark sprístupnili verejnosti. Je to však otázka financií.

Ohlasy na našu prácu sú veľké. Nečakal som, že to vzbudí takú pozornosť. Píšu nám ľudia z celého Slovenska, ale aj zo zahraničia. Ľudia majú záujem aj o návštevu našej garáže. Jeden chalan k nám doniesol veľký model Shelby, že by sa s ním chcel odfotiť pri našom aute. Pravidelne k nám začal chodievať s otcom aj jeden chlapec. Dá si rukavice a necháme ho napríklad povysávať autá.

Je Baba Yaga aj na bežné jazdenie?

Robo Lisý: Hej, ak máš plat ministra.

Olej, špina, montérky, dlhé hodiny v garáži…. Nevadí to vašim rodinám?

Robo Lisý: Ťažko povedať či to vadí rodinám. My vždy s úsmevom hovoríme že „Garáž 42. Je garáž ktorá mi zmenila život.“ Niečo na tom bude.

Kde vôbec máte dielňu?

Robo Lisý: Naše nie malé zázemie sídli v Trnave a musím povedať, že ulicu Bulharská už pozná omnoho viac Trnavčanov ako doteraz.

Aká je Vaša vízia v budúcnosti? Plánujete sa rozrásť?

Robo Lisý: Vždy sú plány a verím, že aspoň malé percento z toho čo máme v pláne v tomto živote ešte stihneme ak nie, budeme sa musieť všetci ešte aspoň raz narodiť. Čo je však isté, i naďalej chceme pracovať na tom čo nás baví i naďalej chceme prinášať tomuto elektro plastovému svetu niečo z našej minulosti. Aby sa nezabudlo, že tu okrem dinosaurou boli aj tieto úžasné autá.

Skúsili ste skontaktovať aj Keanu Reveesa, že ste na Slovensku v malej dielni vytvorili dokonalú repliku Johnovho mustanga?

Robo Lisý: Uprime? Áno aj nám odpísal      a musím sa smiať pretože nám napísal s úsmevom „You have my car! I will kill you all,“ čo v preklade znamená „Máte moje auto! Všetkých vás zbijem.“ Je to jeho slávna veta z filmu JOHN WICK.

Okrem Baby Yagy, ktoré auto na svete je tvoje najobľúbenejšie? A prečo?

Robo Lisý: Musím sa priznať, že BABA YAGA je síce zaujímavé auto ale nikdy nebola tou TOP verziou auta. Nám v GARAGE 42 sa síce Mustangy páčia, ale skôr sme zaťažení na MOPAR autá. To sú tie pravé silové autá ako je Dodge Charger alebo Plymout CUDA. Posledná menovaná je asi moja naj naj naj. Mimochodom, spravili sme jednu z najkrajších CUDA, ktoré jazdia po Európe.

Keby si mal neobmedzený rozpočet, aké auto by si si kúpil?

Robo Lisý: Ty brďo ani neviem. Každé by som si kúpil. Ale asi to vysnívané auto by bolo Ford GT z roku 1966 na ktorom Ken Milles „vyhral“ i Keď skončil napokon druhý v závodoch Le Mans.

Aký je sen Garage 42 v automobilovom svete?

Chceli by sme stále niečo tvoriť. Prekvapovať a hlavne prinášať radosť všetkým fanúšikom automobilov. A kto vie. Možno raz GARAGE 42 otvorí aj vlastné múzeum. Ale to je zatiaľ len sen.

Zdroj foto a FB: Garage 42

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.