Z histórie dámskej bielizne - podprsenka...

Dnes si už ani nevieme predstaviť, že by v našom šatníku chýbala podprsenka, ktorá tvaruje našu postavu. Podprsenka ako súčasť odevu, dlhé roky ako ju dnes poznáme, neexistovala. V staroveku sa používal látkový či jemný kožený pás, na ženských tunikách. 

Umiestňoval sa pod poprsie a vytvoril tak jednoduchú podprsenku, ktorá tvarovala postavu. Korzet v 16. a 17. storočí čiastočne suploval funkciu dnešnej podprsenky, ale bol veľmi nepohodlný pre svoje majiteľky. Revolučné obdobie v 18. storočí a nástup chladnejšieho počasia, odbúrava na krátku dobu zložitú konštrukciu bielizne, ktorá dovtedy mala rôzne výstuhy, podpory a vypchávky. Do módy prichádza telový trikot, ktorý priaznivo pôsobí na postavu a nedochádza k deformácii.

Po tomto krátkom období, sa opäť do módy vrátili živôtiky, korzety, spodničky a prvý prototyp plaviek, ktorý boli skôr kúpacím odevom. Koncom 19. storočia boli udelené prvé patenty na podprsenky Francúzske Herminie Cadolle a Američanke Marie Tucek pod názvom „Breast supporter“. V roku 1907 sa objavila prvá podprsenka a to hneď v americkom vydaní časopisu Vogue, zaujala hlavne Francúzov, ktorý ju volali soutien-gorge.

Za oficiálnu objaviteľku podprsenky sa považuje američanka Mary Phelps-Jacobsová, podľa iných zdrojov, však bola skutočnou objaviteľkou jej francúzska slúžka. Každopádne, za jej vznik vďačíme náhode. Vraj, keď sa chystala na ples, zo šiat jej vyliezal korzet a slúžka jej ušila z dvoch hodvábnych šatiek podprsenku, ktorá sa uväzovala stuhou. Jej prvá podprsenka niesla meno Caresse Crosby a v roku 1914 si dala objav patentovať. Ďalším medzníkom pre podprsenky sa stal rok 1915, keď bol oficiálne uznaný za súčasť odevu magazínom The Lady.

patent_bra_jacobs_1914

Originálny nákres na podprsenku od Mary Phelps-Jacobsovej -patent (foto: Wikipedia)

Patent v rukách spoločnosti Warnes Brother Corset Company

Novú históriu a rozkvet začína podprsenka písať, keď Mary svoj patent predáva spoločnosti Warnes Brother Corset Company. Spoločnosť zaviedla označovanie S,M,L a v roku 1935 prišla s novými veľkosťami podprseniek, ako ich poznáme dnes – A,B,C,D. Zle časy pre výrobu podprseniek priniesla druhá svetová, vzhľadom na nedostatok materiálu. Ženy však boli vynaliezave a bielizeň si šili doma. Dnes si našťastie môžeme vybrať taký typ a model podprsenky, ktorý je pre nás najvhodnejší.

lingerie_2_23

Teenagerská podprsenka - vhodná pre rastúce poprsie
Trojuholníková podprsenka - vhodná na šport a oddych
Klasická mäkká podprsenka - pre veľké veľkosti a ženy s rozdielmi medzi obvodom hrudníka a obvod bokov kostica a široká bočná časť.
Klasická podprsenka bez výplne - pre veľké a strednej veľkosti
Balconettová podprsenka - vystužené košíčky s vertikálnymi záševkami, hlboký výstrih, ktorý dvíha poprsie
Push up - vystužená podprsenka, zvyčajne s vloženými vypchávkami

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.