Jeanne Lanvin

Modely francúzskej módnej návrhárky Jeanne Lanvin zvrátili tradíciu obliekať deti do miniatúrneho vydania odevov pre dospelých. Dospela k tomu, keď sa v tridisatich rokoch stala sama matkou. 

Keď z niekoľko desiatok rokov starých zažltnutých fotografií hľadia malé deti, zvyčajne sa pýtame, či ide o dievčatká alebo chlapcov... Deti sú navlečené do hromady čipiek, mašlí a rôznych ďalších odevných súčiastok, ktorých funkciu si je ťažké predstaviť aj pri rozvinutej fantázii. Ako sa tieto deti asi cítili, a ako sa pohybovali?

1_marguerite_jeanne_lanvin

Marguerite  Lanvin (1910) a Jeanne Lanvin (foto© Patrimoine Lanvin).

Prvou ženou, ktorá začala pre deti navrhovať šaty primerané ich potrebám, bola francúzska módna návrhárka Jeanne Lanvin. Táto žena sa v tridsiatich rokoch stala matkou, čím podľa vlastných slov získala zmysel života a zároveň dostala dôležitú inšpiráciu pre svoju prácu... Jeanne Lanvin začala navrhovať samostatnú detskú módu, pre ktorú boli charakteristické jemné, svetlé farebné tóny. Svojimi návrhmi udala smer vývoja detskej módy na celé desaťročia.

Marguerite

Lásku matky k jej deťom nič neprekoná. V prípade LANVIN to bol hlavný dôvod, prečo sa módny dom vôbec zrodil. Jeanne Lanvin, zakladateľka LANVIN, bola známa svojou láskou k svojej dcére Marguerite, ktorá je jediné dieťa, jej najväčšia láska a jej konečná múza.

Marguerite sa narodila v roku 1897 a okamžite sa stala prvým zdrojom inšpirácie pre Jeanne Lanvin, keď vytvorila prvé šaty svojho milovaného dieťaťa. V skutočnosti tento vzťah matky a dcéry bol iskrou za samotnou existenciou módneho domu LANVIN.

V priebehu rokov, keď Marguerite vyrástla v mladú ženu, sa stala múzou značky pre kolekcie, ktoré spájali jej eleganciu, ženskosť a mladosť. A prostredníctvom puta materinskej lásky sa v roku 1923 zrodil emblém „Matka a dieťa“. Od tej doby je tento emblém kľúčom k inšpirácii kúskov LANVIN až dodnes.

2_jeanne_lanvin_logo

Jeanne Lanvin s dcérou Marguerite a emblém „Matka a dieťa“ z roku 1923  (foto© Patrimoine Lanvin).

Od detských návrhov šiat k modelom pre dospelých

Tvorbou detskej módy Jeanne Lanvin položila základy svojho módneho salónu. V odevnej tvorbe však nebola žiadnou začiatočníčkou. Ako dieťa zo skromných pomerov začala pracovať už v trinástich rokoch. Neskôr sa stala šičkou a napokon sa vyučila za modistku. Na prelome storočí sa vydala za talianskeho šľachtica. O osem rokov sa rozviedla a ako matka malej dcérky si postupne vybudovala vlastnú kariéru. 

K detskej odevnej línii po čase pridala návrhy pre mladé dievčatá a ženy; a nakoniec aj návrhy pánskych odevov. Stala sa prvou návrhárkou pre celú rodinu. Jej zásluhou sa v módnych kolekciách objavili mladistvé prvky, jednoduché a splývavé strihy, svieže farby a vtipné detaily. Jeanne Lanvin nikdy nestavala na sexy efektoch či inej prepiatosti. Pre jej tvorbu sa stali charakteristické šaty z jemných splývavých materiálov v dĺžke po členky, ktoré vstúpili do dejín módy pod názvom "robes de style". Obľúbenou farbou Jeanne Lanvin bola modrá, ktorá vraj pristane každej pleti a dáva ženám romanticko-vznešený nádych.

Zdroj foto:

1) Portrait of Jeanne Lanvin in 1925 by Clémentine-Hélène Dufau, Musée des Arts Décoratifs, Paris.

2) Designs by Jeanne Lanvin

3)"Roseraie", evening dress (silk), spring/summer 1923 - Wikimedia Commons as part of a project by the Metropolitan Museum of Art.
"Jolibois", evening dress (silk), fall/winter 1922–23
"Ko.I.Noor", evening ensemble (silk and metal), spring/summer 1927

4) "Cyclone", evening dress (silk and spangles), 1939- Wikimedia Commons as part of a project by the Metropolitan Museum of Art.
"Fusée", evening dress (silk), 1938 - Wikimedia Commons as part of a project by the Metropolitan Museum of Art.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.