Medzinárodný deň bez nohavičiek sa blíži. Aké sú naše zvyky v ich nosení?

Leto je už za dverami, a teplé počasie láka ženy odložiť si ich spodnú bielizeň. Obliecť si sukňu či šaty „naostro“ je podľa expertov dokonca hygienické. Avšak nosením jedných nohavičiek počas viacerých dní si ženy koledujú o rôzne zdravotné problémy.

pozadie_1200x800

Podľa výskumu si až pätina žien nohavičky nemení i niekoľko dní, a polovica z nich si ich necháva na sebe i následne počas noci. Štvrtina žien si zase svoju bielizeň neprezlieka po športe či cvičení.  

Od roku 2000 sa každoročne oslavuje 22. jún ako tzv. Medzinárodný deň bez nohavičiek. Tento sviatok nabáda ženy, aby sa oslobodili od spoločenských konvencií, a užili si deň bez spodnej bielizne. Takpovediac „naostro“ chodí mimo svojej domácnosti čoraz viac žien, predovšetkým cez leto. „Ženy odkladajú nohavičky kvôli pohodliu, voľnosti, či „vetraniu“. Neobliekajú si ich aj kvôli tomu, aby im nič nepresvitalo, či aby sa im nerysovali nevzhľadné záhyby. Mnohým sa to taktiež zdá hygienickejšie. Je faktom, že bez nich nedochádza k zapareniu a zapoteniu, a všetko sa vetrá. Ženám, ktoré často trápia kvasinkové infekcie, gynekológovia letné chodenie naostro vyslovene odporúčajú, hovorí Adam Durčák z e-shopu www.ruzovyslon.sk, ktorý predáva erotické pomôcky a zaoberá sa zdravou sexualitou.

Dopriať svojim intímnym partiám prísun vzduchu je pri vysokých teplotách vhodné. Pôsobením tepla sa totiž množia baktérie a ďalšie mikroorganizmy. Ich hladina sa drží na normálnej úrovni, pokiaľ používame správne hygienické prípravky, umývame sa po zapotení a nosíme dobre zvolenú spodnú bielizeň, ktorú zároveň pravidelne meníme – nohavičky každý deň a podprsenku po troch noseniach. V parnom letnom dni alebo po cvičení sa odporúča meniť spodnú bielizeň i viac krát denne. A taktiež je potrebné vymeniť si ju na noc, alebo ideálne spať bez nej.

Desatina žien nosí tie isté nohavičky tri dni a viac

Napriek tomu to vyzerá tak, že pre mnoho žien nie je problém, ak nosia jedny nohavičky po dlhšiu dobu. Napríklad podľa nedávneho prieskumu platformy Derm Review, ktorá sa zaoberá starostlivosťou o pokožku, pätina žien nosí rovnakú bielizeň i niekoľko dní. Jedna z desiatich žien si ju dokonca nemení tri a viacej dní. Viac než polovica, najviac z kategórie nad 55 rokov, si nohavičky nemení ani na spanie. Bezmála štvrtina – tentokrát vo veku do 25 rokov – si zase bielizeň neprezlečie ani po cvičení. Dôvody sú rôzne, či už je to ušetrenie času a nákladov na pranie, až po ohľad na životné prostredie.  

Akokoľvek sa redukcia nosenia bielizne môže zdať praktická, riziko takéhoto počínania je značné. „V dlho nosenej bielizni sa hromadí vlhkosť a teplo, a tým sa baktérie a kvasinky množia. Výsledkom je potom nielen nepríjemný zápach, ale aj vyrážky, svrbenie, kvasinkové infekcie. Častými sú vaginálne kandidózy, infekcie močových ciest, bakteriálne vaginózy, či dokonca život ohrozujúce stafylokokové infekcie,“ varuje Adam Durčák.


O sexshope Ruzovyslon.sk

Zatiaľ čo Ruzovyslon.cz sprevádza českú populáciu svetom sexu už 19 rokov, tak na Slovensku je aktívny tretím rokom. Rovnako ako v Českej republike, tak aj na Slovensku sa Ruzovyslon.sk snaží meniť pohľad na sex a zaoberá sa zdravou sexualitou. V predajni a na e-shope sú odborníci, ktorí vyberajú najzaujímavejšie erotické pomôcky z celého sveta, ktoré sú ideálnym prostriedkom k experimentom s vlastnou sexualitou, posúvaniu hraníc a oživeniu stereotypného sexu. Súčasťou odborného poradenstva je taktiež tvorba inštruktážnych videí a testovanie erotických hračiek.

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.