Štyri tipy odborníka pre správne pranie bielizne

Kto by si neprial, aby oblečenie vyzeralo rovnako skvelo po vypraní, ako keď viselo na vešiaku v obchode? Máme pre vás štyri odborné rady, ktoré stojí za to dodržiavať. Zaručia vám, že si bielizeň sami neobratným zaobchádzaním nezničíte.

Bielizeň roztrieďte

Bielizeň určenú na pranie si rozdeľte na kôpky – v prvom rade podľa farieb na bielu či svetlú a tmavú. Tmavé farby totiž hlavne na bavlnených tkaninách horšie „držia“, a svetlú bielizeň by mohli nevratne zafarbiť, alebo spôsobiť nevzhľadné „zašednutie“. Ďalším hľadiskom je povolená teplota prania. Chúlostivé textílie, ktoré sa musia prať na 30 alebo 40 stupňov, nejde prať dokopy s tými, ktoré budete prať pri vyššej teplote. Nezabudnite skontrolovať všetky vrecká a vyberte vreckovky, mince a akékoľvek iné poklady, ktoré sa v nich nachádzajú.

Perte naruby, zapnite gombíky a zipsy

„Odporúčam prať oblečenie naruby. Na lícnej strane sa spravidla nachádzajú gombíky, lemy, flitre a pod., ktoré by sa trením pri praní mohli poškodiť, alebo by mohli poškodiť ostatnú bielizeň. Vetrovky a bundy so zipsom je vhodné zapnúť – zips by mohol poškodiť ostatné odevy. Posteľnú bielizeň je tiež dobré zapnúť – často sa stane, že sa v priebehu prania viac textílií „naskladá“ do jednej väčšej obliečky, práčka tak neskôr nemôže bielizeň správne rozložiť v bubne kvôli rovnováhe, a má ťažkosti s odstreďovaním; z dôvodu bezpečnosti totiž potom práčka nemusí bielizeň odstrediť pri najvyšších požadovaných otáčkach,“ odporúča Darina Papáčová, odborníčka spoločnosti Whirlpool.

Práčku neprepĺňajte

„Preplnená práčka neumožní bielizeň dokonale vyprať, pretože sa prací prostriedok a voda nemusia absorbovať do všetkých vlákien. Odporúčam práčku plniť podľa pokynov výrobcu. Pri praní bavlny môžeme využiť plnú náplň, pri praní syntetiky, vlny a ďalších špeciálnych programoch je vhodné sa riadiť tabuľkami s kapacitou pre daný program, ktorá je vždy nižšia, než je maximálna kapacita práčky. Maximálna kapacita sa stanovuje podľa referenčného programu, akým je práve bavlna – plná náplň,“ upozorňuje Darina Papáčová.

Práčky Whirlpool s inteligentnou technológiou 6. ZMYSEL sú vybavené senzormi, pomocou ktorých rozpoznajú množstvo vloženej špinavej bielizne a s ohľadom na zvolený typ tkaniny samy upravia prací cyklus tak, aby bol výsledok dokonalý s minimálnou spotrebou vody, energie aj času. A to aj vtedy, keď nie je práčka úplne naplnená. Oplatí sa preto vybrať si tú najväčšiu práčku, ktorú vám priestor dovolí – pohodlne doma vyperiete aj objemné textílie, ako napríklad prešívané deky, alebo aj textilné pelechy pre domácich miláčikov.

Pokiaľ zabúdate bielizeň vybrať, kúpte si práčku s funkciou FreshCare+

Ak na vás vypraná bielizeň čaká hodiny v bubne, pripravte sa na to, že bude plná nevzhľadných, odolných záhybov, bude hrubá a určite nebude práve voňať. „Vlhké prostredie bez prístupu vzduchu je totiž doslova živnou pôdou pre baktérie, škodlivé plesne a ďalšie patogény sprevádzajúce hnilobný proces. Ten sa začína už po pár hodinách, keď bielizeň leží nečinne v bubne,“ vysvetľuje Darina Papáčová. Aby sa to nestávalo, prevzdušňujú práčky Whirlpool s jedinečnou inovatívnou funkciou FreshCare+ vypranú bielizeň jemnou parou a v pravidelných intervaloch otáčajú bubnom na obe strany. Takže bielizeň zostane svieža, mäkká a nepokrčená, kým ju nevyberiete z práčky, nezavesíte, alebo nevložíte do sušičky. A to až šesť hodín po skončení pracieho cyklu.

Para navyše vyrovná vlákna, takže sa potom bielizeň ľahšie žehlí. Funkciu FreshCare+ môžete aktivovať na začiatku prania, alebo kedykoľvek v jeho priebehu, keď viete, že nestihnete vypranú bielizeň hneď vybrať, pretože napríklad máte naplánovaný hovor, alebo idete na chvíľu von. A tiež ju môžete kedykoľvek zrušiť. Túto skvelú funkciu nájdete u spredu plnených práčok, a to ako veľkokapacitných s hĺbkou 60 a viac cm, tak dokonca aj úzkych, ktoré potrebujú na hĺbku len 43,5 cm. Vyberiete si tak, či už máte doma miesta dosť, alebo úplne málo.

Prehľad práčok Whirlpool s prevzdušňovaním vypranej bielizne

Whirlpool FFD 9448 BCV EE

Whirlpool FFB 7438 BV EE

Slim práčka do úzkych priestorov Whirlpool FWSD 81283 BV EE N

9 kg, hĺbka 63 cm, 6. ZMYSEL, prevzdušňovanie vypranej bielizne parou FreshCare+, sanitácia bielizne parou Steam Hygiene, osviežovanie suchej bielizne parou Steam Refresh, SoftMove, Clean+, tichý motor Inverter so zárukou 10 rokov po registrácii, veľký displej v slovenskom jazyku, komfortný plniaci otvor široký 34 cm.

7 kg, hĺbka 58 cm, 6. ZMYSEL, prevzdušňovanie vypranej bielizne parou FreshCare+, osviežovanie suchej bielizne parou Steam Refresh, SoftMove, Clean+, tichý motor Inverter so zárukou 10 rokov po registrácii, ľahké ovládanie pomocou veľkého displeja, komfortný plniaci otvor široký 34 cm.

8 kg, hĺbka len 47,5 cm, 6. ZMYSEL, prevzdušňovanie vypranej bielizne parou FreshCare+, sanitácia bielizne parou Steam Hygiene, osviežovanie suchej bielizne parou Steam Refresh, SoftMove, Clean+, tichý motor Inverter so zárukou 10 rokov po registrácii, veľký displej v slovenskom jazyku, komfortný plniaci otvor široký 34 cm.

Cena 479 €

Cena 359 €

Cena 399 €

Zhora plnené práčky s funkciou FreshCare

Whirlpool TDLRB 7222BS EU/N

Whirlpool TDLR 65242BS CS/N

7 kg, 6. ZMYSEL & ZEN – extra  tichý indukčný motor so zárukou 20 rokov po registrácii, prevzdušňovanie vypranej bielizne FreshCare, množstvo programov, vrátane rýchlych a extra úsporných, komfortné dávkovanie prostriedkov priamo vo veku, po dopraní sa bubon vždy otočí otváraním nahor a dá sa otvoriť jednou rukou.

6,5 kg, 6. ZMYSEL & ZEN – extra tichý indukčný motor so zárukou 20 rokov po registrácii, prevzdušňovanie vypranej bielizne FreshCare, množstvo programov, vrátane rýchlych a extra úsporných, dávkovanie prostriedkov do komôr násypky vo veku, po dopraní sa bubon vždy otočí otváraním nahor, veľký ovládací panel v slovenskom jazyku.

Cena 479 €

Cena 449 €

Viac na www.whirlpool.sk

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.