Prvá pomoc z bylinkovej záhradky

Počas chladných mesiacov nás častejšie postihuje nachladnutie, nádcha a s ňou ruka v ruke kráča zahlienenie, kašeľ, ochorenia dýchacích ciest, chrípka a angína.

BYLINKY

Baza čierna (Sambucus nigra): pomáha pri chrípke a prechladnutí, uvoľňuje dutiny, zmierňuje zápaly horných dýchacích ciest.

Borák lekársky (Vaccinium mirtillus): pomáha ako bylinkový čaj pri zápaloch dýchacích ciest a reumatizme.

Harmanček lekársky (Camomilla recutita): má protizápalové a utišujúce účinky, často sa pri ochoreniach dýchacích ciest inhaluje, pomáha pri úzkosti a nespavosti.

Horčičné semienko (Sinapis alba): kúpeľ v začiatkoch choroby pomáha odvrátiť chrípku a zmierňuje bolesť hlavy.

Lastovičník (Chelidonium majus): odvar pôsobí proti dráždivému kašľu a uľavuje pri bolestiach žlčníka.

Lipa malolistá (Tilia cordata): používa sa pri kašli, zahlienení, prechladnutí, pri žalúdočnej a črevnej nevoľnosti, proti bolesti hlavy.

Majorán záhradný (Majorana hortensis): dáva sa do sirupov proti kašľu a kúpeľa na upokojenie nervov.

Mäta pieporná (Mentha piperita): ako horúci čaj pomáha na začiatku prechladnutia.

Pamajorán obyčajný (Origanum vulgare): vo forme vývaru zmierňuje kašeľ aj príznaky prechladnutia a chrípky. NESMIE SA POUŽÍVAŤ V TEHOTENSTVE.

Rozmarín lekársky (Rosmarinus officinalis): slabý vývar rozmarínu pomáha pri bolestiach hlavy, pri nachladnutí a je tiež dobré antiseptické kloktadlo.

Ruža šípová (Rosa canina): prírodný C vitamín pôsobí preventívne  proti nachladnutiu, pri bronchitíde, na zle hojace rany a krvácajúce ďasná.

Skorocel kopijovitý (Plantago lanceolata): skorocelové sirupy sú vhodné proti kašľu, pri pálení v krku, zápale priedušiek i nosových dutín a astmatickej bronchitíde.

Šalvia lekárska (Salvia officinalis): používa sa ako kloktadlo pri bolestiach v krku a čaj z šalvie  pri zažívacích ťažkostiach, pocitoch úzkosti a nadmernom potení. 

bylinky 1000x636

SAUNOVANIE

Vhodnou prevenciou regenerácie organizmu je pravidelné saunovanie. Saunovanie uvoľňuje svaly, uľavuje od bolesti kĺbov a posilňuje imunitný systém. Cievy sa rozťahujú a rozosielajú po celom tele väčšie množstvo krvi. Tým sa posilňujú, získavajú väčšiu elasticitu a zaisťujú správne fungovanie krvného obehu. Vďaka tomu sa znižuje aj riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Pri pravidelnom opakovaní saunovania sa krvný tlak môže dostať do prirodzenej hladiny za podmienky, že sa dodržujú stanovené pravidlá o odporúčanej dĺžke saunovania. Pôsobí výborne aj na ľudskú pokožku, ktorá je vďaka saunovaniu krásne hladká a pevná. 

Okrem fínskej a tureckej sauny máte možnosť použiť aj infrasaunu. Infrasauna prehrieva ľudské telo tým, že prenáša teplo infražiarením. Účinkuje nielen na povrch tela, ale pôsobí hĺbkovo. Dochádza tak k rýchlejšiemu prehrievaniu a nástupu intenzívneho potenia než pri klasickom saunovaní. Ďalšou výhodou infrasáun je aj nižšia teplota vzduchu v kabíne, ktorá dosahuje 50-65 °C. Je výborná pre citlivejších jedincov, malé deti a tých, pre ktorých nie je napríklad klasická sauna vhodná.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.