Olivový olej (II.)

Kvalitný olivový olej - olej z prvého lisovania, takzvaný panenský - je jedným zo zdrojov dobrého zdravia a dlhého života...

>> Móda >> Aktuálne >> Olivový olej (II.)

Pri kúpe, skladovaní a používaní olivového oleja je dobré akceptovať niekoľko nasledujúcich zásad:

- Všímajte si informácie uvedené na obale olivového oleja: aciditu (zmieňovali sme sa o nej v prvej časti článku); oblasť, z ktorej olivový olej pochádza; firmu, ktorá olivový olej produkuje; dátum plnenia, dátum spotreby a obsah.

- Ak kupujete olivový olej vo fľaši (môže byť aj v plechovke), vyberte si tmavé sklo, ktoré chráni olej pred svetlom. Olej skladujte na tmavom, chladnom mieste, no nie v chladničke. Neodporúča sa kupovať nadmerné zásoby olivového oleja, pretože po cca 18 mesiacoch začína olej strácať typickú chuť a arómu.

- Olivový olej je ideálny na varenie. Dodáva jedlám špecifickú chuť a robí ich ľahšie stráviteľnými: pizza a koláče vďaka olivovému oleju získavajú peknú kôrku, jemnosť a šťavnatosť; varené zemiaky jemne zaliate olivovým olejom a zapečené v rúre majú lahodnú chuť a sú chrumkavejšie...

- Pri tepelnej úprave jedál olivový olej zväčšuje svoj objem, a preto sa ho (v porovnaní s inými tukmi) spotrebuje menej: napríklad 1 polievková lyžica masla = 2 čajové lyžičky olivového oleja, 1 šálka masla = 3/4 šálky olivového oleja.

- Recept na pravý grécky šalát:
150 g syra Feta pokrájaného na kocky
4 paradajky pokrájané na trojuholníčky
1 olúpana uhorka pokrájaná na kolieska
1 veľká cibuľa pokrájaná na malé kúsky
2 polievkové lyžice kapary
1 čajová lyžička sušeného oregana
15 - 20 čiernych olív
Dresing: 1/2 šálky olivového oleja (extra virgin), 2 polievkové lyžice červeného vínneho octa, soľ, korenie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.