Kukurica...

...predstavuje zdroj cenných látok, ktoré sa podieľajú na správnom fungovaní organizmu - prispieva k mentálnej sviežosti, dobrému vzhľadu a má tiež afrodiziakálne účinky.

Kukurica je obľúbenou pochúťkou a zároveň významným zdrojom tiamínu (vitamínu B1), t.j. látky podieľajúcej sa na spracovávaní sacharidov, ktoré vyživujú nervové a mozgové bunky. A pretože obsahuje aj značné množstvo mangánu, podieľa sa významným spôsobom na stimulovaní mentálnej sviežosti.
Kukurica však má čo povedať aj pri pestovaní krásy, obsahuje totiž látku biotín (vitamín H), ktorá prispieva k dobrému stavu pleti, vlasov a nechtov; a tiež niacín (vitamín B5), kyselinu pantoténovú a kyselinu listovú, ktoré sa podieľajú na správnom fungovaní celého organizmu.
Kukurici treba k dobru pripísať aj prítomnosť železa, horčíku, selénu a zinku. Okrem toho, táto plodina je prírodným afrodiziakom, keďže obsahuje vysokú koncentráciu mastných kyselín aktivizujúcich pohlavné žľazy.
Tip: Dôkazom, že kukurica je čerstvá, dostatočne zrelá a sladká, je biela šťava, ktorá vystrekne zo zrnka po jeho roztlačení.

Kukuričné palacinky s paprikovou zmesou
P o t r e b u j e t e : 140g kukuričnej múky, 1 lyžicu hladkej múky, 1 lyžičku prášku do pečiva, soľ, 2 bielka, 2 žĺtka, 450 ml podmaslia, olej, 250g kukuričných zŕn (čerstvých alebo konzervovaných), 1 balenie kyslej pochúťkovej smotany, paprikovú zmes, mladú cibuľku; na paprikovú zmes potrebujete 5 mäsitých kapií, 3 chilli papričky, 350g cukru, 175 ml červeného vínneho octu, 225 ml tekutého pektínu.
P o s t u p : Kapie a chilli papričky s pomocou mixéra na jemno rozsekajte. Na panvici zmiešajte cukor s octom a zmes zahrievajte, kým sa cukor rozpustí; potom do panvice pridajte papriku a zmes 15 - 20 minút poduste. Následne do zmesi primiešajte pektín a varte až do chvíle, kým sa polovica tekutiny odparí. Hotovú paprikovú zmes dajte do sterilizovaných pohárov, nechajte vychladnúť a uzatvorte.
Dajte do misky kukuričnú a pšeničnú múku, prášok do pečiva, žĺtky, podmaslie a zmiešajte (cesto nechajte 15 minút "odpočívať"); potom do cesta primiešajte do tuha vyšľahaný sneh z bielkov. Na panvicu dajte trochu oleja a 2 lyžice cesta (na jednu placku); cesto posypte kukuricou a opečte ho z oboch strán do zlatista (hotové palacinky odkladajte na miesto, ktoré udrží teplo).
Kukuričné palacinky servírujte s trochou kyslej smotany, lyžicou paprikovej zmesi a na jemno nasekanou cibuľkou.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.