Mangold – farebná a zdravá zelenina do diétneho jedálnička

Mangold je listová zelenina, ktorá je chuťou aj vzhľadom podobná špenátu. V obchodoch sa neobjavuje úplne bežne, čo je škoda. Je totiž veľmi lahodný a zdravý. Navyše má intenzívnejšiu chuť ako špenát.

mangold_822

Jeho farebné stonky sa dajú využiť podobne ako obľúbený chren, je navyše nízkokalorický. Ak chudnete, vo vašom jedálničku by rozhodne nemal chýbať. Mangold patrí medzi veľmi staré druhy rastlín. Táto krásna farebná listová zelenina bola veľmi obľúbenou pochutinou v starom Ríme. Časom sa však jeho pestovanie presunulo zo severného Talianska do Európy.  Postupom času sa dostal do úzadia, avšak v dnešnej dobe je opäť možné ho nájsť na pultoch obchodov.

Mangold je príbuzný cvikle, ale známy aj pod názvom repa zeleninová alebo listová cvikla. Je menej výdatný a oveľa citlivejší na chlad, preto nie je taký rozšírený ako špenát. Známe sú dva druhy tejto zeleniny – listový a špargľový. Listový má úzke stopky a menšie bublinaté farebné čepele, špargľový širšie stopky a výrazne rebrovité listy. Mangoldu je veľa odrôd, niektoré sú dokonca len dekoratívne.

Farebné zdravie

Mangold má veľmi málo kalórií a minimum sacharidov, podobne ako väčšina listovej zeleniny, preto je ideálny počas chudnutia alebo do nízkosacharidového jedálnička. Je plný dôležitých vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Vláknina má blahodarný vplyv na črevnú mikroflóru. Rovnako viaže vodu a tiež tuky a toxíny, ktoré sa nám hromadia v organizme. Je schopná odstraňovať zápchu a iné tráviace ťažkosti.

• Mangold je bohatý na množstvo antioxidantov, vrátane betakaroténu a flavonoidov, ktoré pomáhajú predchádzať riziku ochorenia srdca alebo rakoviny pľúc.
• Mangold pozitívne ovplyvňuje črevnú mikroflóru. Obsahuje totiž vlákninu, ktorá pomáha správnemu fungovaniu črevného systému a jej dostatok hrá dôležitú rolu aj pri chudnutí.
• Mangold je skvelým zdrojom vitamínu K, ktorý pomáha predchádzať poruchám zrážanlivosti krvi a má vplyv aj na zdravie kostí.
• Zvýšená konzumácia listovej zeleniny, kam patrí aj mangold, je prospešná pre správne fungovanie srdca a je dobrou prevenciou proti vysokému cholesterolu a vysokému tlaku.
• Mangold obsahuje železo, jeho konzumácia sa odporúča pri chudokrvnosti.
• Mangold urýchľuje trávenie a podporuje vylučovanie škodlivých látok z tela. Je preto výborným pomocníkom pri detoxikácii.
• Je veľmi vhodný pre diabetikov aj preto, že dokáže regenerovať bunky pankreasu.
• Odstraňuje nervozitu a únavu, zlepšuje koncentráciu

Mangold v kuchyni

V súčasnosti však objavujeme všetky druhy zeleniny a ovocia, pretože chceme zdravý a pestrý jedálniček a mangold sa čoraz viac objavuje na našich tanieroch. Dajú sa z neho vykúzliť chutné šaláty alebo iné druhy jedál, ktoré naše telo zásobia potrebným množstvom živín, vitamínov a minerálnych látok. Mangold má veľmi jemnú chuť, ktorá nepôsobí rušivo ani v ovocných kombináciách. Jednoducho si ho pridajte do šalátu, alebo si z neho pripravte pesto, polievku ako zo špenátu, či smoothie. Každý, kto má rád špenát, si určite pochutí aj na mangolde. Ten má jemnejšiu chuť, a dokonca má v kuchyni bohatšie využitie. Okrem listov sa dajú spracovať aj stonky, a to všade tam, kde je možné použiť špargľu. Na rozdiel od možno fádneho jednofarebného špenátu, môžu mať stonky mangoldu bielu, žltú, alebo dokonca červenú farbu.

Niekoľko zásad na úpravu mangoldu:

  1. do zeleninového šalátu používajte iba mladé listy mangoldu,
  2. tepelne upravený mangold chutí lepšie ako surový,
  3. z veľkého množstva mangoldu je po tepelnej úprave malá kôpka,
  4. stonky mangoldu potrebujú dlhší čas tepelnej úpravy než listy, preto je vhodné ich oddeliť a spracovať zvlášť.

Pestovať či nepestovať?

Veľkou výhodou tejto chutnej a zdraviu prospešnej zeleniny je, že nie je náročná na pestovanie. Môže sa pestovať takmer všade. Najlepšie sa mu však darí v repárskej oblasti na vlhkých pôdach s vysokým obsahom živín. Pretože mladé rastlinky mangoldu rastú ako z vody, môžete ich veľmi skoro zberať. Obe formy sa zberajú postupne, podľa potreby, odtrhávaním listov už dva mesiace po výseve.

Kreativite pri využití mangoldu v kuchyni sa medze nekladú. Môžete ho dať všade tam, kde by ste normálne použili špenát, teda na cestoviny, do omelety, slaných koláčov či šalátov. Vyskúšajte aj naše odľahčené recepty.

mangold_recepty_23822

Diétna polievka z mangoldu

Medzi najrýchlejšie recepty, ktoré si môžete z mangoldu pripraviť, patrí polievka. Odľahčíte ju jednoducho tak, že zemiaky vymeníte za kaleráb. Špenát tak nahradíte mangoldom a zdravé jedlo s minimom kalórií je na svete.

Ingrediencie na 1 porciu

200 g mangoldu (listy aj so stonkami)
50 g kalerábu
1 strúčik cesnaku
30 g cibule
vývar
1 vajce
repkový olej
soľ, čierne korenie

Postup

Z listov mangoldu vyrežte stonky a nakrájajte nadrobno. V hrnci na repkovom olej ich orestujte spoločne s nadrobno nakrájanou cibuľou. Pridajte prelisovaný cesnak a pokrájané listy mangoldu. Opekajte a po chvíľke všetko zalejte vývarom. Osoľte a okoreňte podľa chuti a povarte asi 5 minút. Následne polievku rozmixujte tyčovým mixérom dohladka. Pridajte na kocky nakrájaný kaleráb a varte do jeho zmäknutia. Nakoniec do polievky rozklepnite vajíčko, s pomocou vidličky rozmiešajte a môžete servírovať.

Tip: ak máte naozaj veľký hlad, vyskúšajte si polievku zahustiť konjakovými cestovinami, napríklad vo forme konjakovej ryže.

Konjakové cestoviny s mangoldovým pestom

Veľmi rýchla príprava a žiadny ťažký žalúdok. Tieto cestoviny si bez výčitiek môžete dopriať pokojne aj na večeru. Majú minimum kalórií a pesto z mangoldu a vlašských orechov z nich urobí lahodnú pochúťku.

Ingrediencie na 1 porciu

150 g mangoldu (iba listy bez stoniek)
30 g vlašských orechov
2 lyžice olivového oleje
1 strúčik cesnaku
soľ
citrónová šťava

KetoMix konjakové cestoviny alebo Slim Pasta konjakové cestoviny

Postup

Vlašské orechy opečte na sucho na panvici. Na pesto spoločne rozmixujte vychladnuté orechy, pokrájané listy mangoldu, olivový olej a cesnak. Dochuťte soľou a citrónovou šťavou. Podávajte s konajkovými cestovinami KetoMix alebo Slim Pasta.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.