Augustové džemy I.

Aromatické džemy patria medzi lekvárovú aristokraciu. Avšak len zo skutočne kvalitných surovín sa nám môže podariť vytvoriť ušľachtilú pochúťku.

>> Móda >> Aktuálne >> Augustové džemy I.

Zlozvyk našich gazdín, použiť na výrobu lekvárov poškodené, nahnité ba niekedy takmer kvasiace ovocie, je skutočným hriechom. Keď si už dáme tú námahu a hodiny strávime čistením ovocia a miešaním pri sporáku, nemali by sme riskovať nezdar použitím odpadových surovín. Kvalitné džemy a lekváre nemajú v našej kuchyni len "chlebové" použitie, ale možno ich konzumovať počas celého roka aj ako prílohy k pečenému mäsu, vyprážaným syrom alebo na fašiangové šišky.....

Unikátny ríbezľový rôsol
P o t r e b u j e t e: 1 kg ríbezlí, 600 ml vody, šťavu z 1 citróna a želírovací alebo kryštálový cukor podľa množstva šťavy.

P o s t u p: Opláchnuté ríbezle odstopkujte a rozmixutje v kuchynskom robote. Spolu s vodou ich dajte do hrnca variť na miernom ohni na 20-30 minút, kým sa ovocie nerozvarí na kašu. Ovocie so šťavou nalejete do vrecka na rôsol (sterilizovaná gáza) a nechajte 2-3 hodiny prekvapkávať. Odmerajte množstvo získanej šťavy a na každých 500 ml šťavy pridajte 500 g cukru. Ovocnú šťavu, cukor a citrónovú šťavu dajte do umytého hrnca, mierne zohrejte a miešajte kým sa cukor nerozpustí. Uveďte do varu, potom znížte teplotu, pozbierajte penu a na prudkom ohni varte asi 10 minút. Naložte do vysterilizovaných pohárov a pred zaviečkovaním na povrch rôsolu položíte krúžok voskového papiera namočeného v brandy.

Jemný malinový džem
Tento džem vďačí za svoju intenzívnu arómu a chuť aj faktu, že sa doň nepridáva voda.

P o t r e b u j e t e: 1 kg malín, 1 kg želírovacieho alebo kryštálového cukru a šťavu z jedného citróna.
P o s t u p: Maliny a cukor striedavo navrstvíte do zaváracieho hrnca a prikryté nechajtme cez noc stáť. Na druhý deň pridajte do hrnca citrónovú šťavu, pomaly zmes uveďte do varu a miešajte, kým sa cukor celkom nerozpustí. Zvýšte teplotu a na prudkom ohni varte 20-25 minút. Ku koncu varenia stále miešajte, aby sa džem nelepil. Polovicu alebo aj 2/3 džemu prelisujte cez sito a všetko nechajte ešte 5 minút bublať na malom plameni. Po odstavení nechajte džem zopár minút odstáť, a potom ho môžete naložiť do vysterilizovaných pohárov a uzavrieť.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.