Maďarské recepty

Maďarská kuchyňa nie je taká slávna ako kuchyňa francúzska, taká geniálne jednoduchá ako kuchyňa čínska ani taká zdravá ako kuchyňa talianska...

>> Móda >> Aktuálne >> Maďarské recepty

...ale niekoľko maďarských jedál sa udomácnilo aj na svetových jedálnych lístkoch: guláš, perkelt, paprikáš a tokáň.

Guláš je polievka; perkelt, paprikáš a tokáň sú mäsité jedlá so šťavou, ku ktorým sa pridávajú "americké" zemiaky, "čínska" ryža, "talianske" halušky (noky) alebo "medzinárodný" rohlík. Paprikáš sa pripravuje z akéhokoľvek mäsa: hovädzieho, bravčového, teľacieho, jahňacieho alebo aj z kuraťa, králika či ryby. To najdôležitejšie je, pridať do paprikášu niekoľko minút pred podávaním hustú kyslú smotanu. Perkelt (porkolt) je dusené mäso na šťave (rôzneho druhu) s cibuľou a paprikou. Tokáň (tokány) sa líši od perkeltu tým, že mäso je pokrájané na malé kúsky a pridáva sa k nemu menej cibule a papriky v prospech húb (alebo fazule) a hlavne smotany.

Maďarský guláš

P o t r e b u j e t e : jeden druh alebo viac druhov mäsa (kombinuje sa hovädzie s teľacím a bravčovým mäsom), cibuľu, olej, mletú červenú papriku, soľ, vodu, mrkvu, petržlen, zemiaky, bobkový list, čerstvú zelenú papriku.
P o s t u p :
1. Mäso nakrájajte na menšie kúsky a dajte zľahka osmažiť na spenenú, drobno nakrájanú cibuľu. Potom ho celé zalejte vodou a poduste do mäkka; nakoniec osoľte.
2. Pridajte kúsky mrkvy, petržlenu, pokrájané zemiaky, bobkový list a niekoľko kúskov zelenej papriky.
3. Guláš sa neodporúča miešať; treba celým hrncom s pokrievkou zatrepať.
4. Keď sú všetky suroviny dostatočne mäkké, guláš je hotový.


Maďarský perkelt

P o t r e b u j e t e : mäso, vodu, olej, biele víno, soľ, mletú červenú papriku, worchestrovú omáčku, cibuľu.
P o s t u p :
1. Mäso nakrájajte na malé kúsky.
2. Cibuľu nakrájate na drobno a osmažte do sklovita; pridajte mletú papriku a mäso, ktoré osmažíte.
3. Zmes zalejte vodou a primiešajte do nej niekoľko kúskov zelenej papriky; podlejte troškou bieleho vína a poduste do mäkka.
4. Na záver prisoľte a ochuťte worchestrovou omáčkou.


Maďarský paprikáš

P o t r e b u j e t e : väčšie kura alebo sliepku, niekoľko plátkov slaniny, hydinový vývar, cibuľu, mletú červenú papriku, rajčinu, zelenú papriku, kyslú smotanu, soľ.
P o s t u p :
1. Kura rozdeľte na 8 až 10 kúskov a po opláchnuti osušte.
2. Cibuľu speňte na masti z nakrájanej slaniny a primiešajte červenú papriku; kúsky kuraťa vložte do škvariacej sa masti, posoľte a poduste vo vlastnej šťave.
3. Po vyparení vody podlejte mäso vývarom a poduste do mäkka; postupne pridávajte kúsky rajčiny a zelenej papriky, osoľte a ešte chvíľu duste.
4. Mäkké mäso zalejte kyslou smotanou a povarte.


Maďarský tokáň

P o t r e b u j e t e : tri druhy mäsa (bravčové, teľacie, hovädzie), 2 cibule, niekoľko plátkov slaniny, masť, 3 papriky, 3 rajčiny, 1 lyžicu hladkej múky, 1/4 litra kyslej smotany, mletú červenú papriku, soľ.
P o s t u p :
1. Nakrájanú slaninu dajte roztopiť; pridajte masť a nakrájanú cibuľu, ktorú osmažíte do sklovita; pridajte nakrájané hovädzie mäso a poduste ho vo vlastnej šťave; po polhodine pridajte bravčové mäso a po štvrťhodine teľacie mäso.
2. Mäsovú zmes osoľte, opaprikujte a poduste vo vlastnej šťave (podľa potreby podlievajte vodou).
3. K zmäknutému mäsu pridajte nakrájanú papriku a po desiatich minútach olúpané a nakrájané rajčiny. Nakoniec prilejte osolenú kyslú smotanu, ktorú ste zmiešali s hladkou múkou a nechajte zovrieť. Odstavte.
4. Pred podávaním posypte červenou paprikou a kúskami čerstvej zeleniny.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.