Hroznové variácie

Hrozno, tak ako väčšina ovocia, je pochúťkou bez akejkoľvek úpravy; ale ani hroznovými špecialitami nie je nutné nikoho dvakrát ponúkať... Vyskúšajte.

>> Móda >> Aktuálne >> Hroznové variácie

Hroznový flan
P o t r e b u j e t e : 175g hladkej múky, 1 lyžicu práškového cukru, 120g masla, 2 lyžice studenej vody, soľ; 60g práškového cukru, 25g hladkej múky, 1 lyžicu práškovej želatíny, 2 vajcia, 1 žĺtok, 450 ml mlieka, 2 lyžice mandľového likéru, 250g hrozna, 150 ml sladkej smotany, 2 lyžice rôsolu z červených ríbezlí.
P o s t u p :
1. Zmiešajte múku, cukor, maslo, trochu soli a vypracujte sypké cesto. Pridajte do neho (po kvapkách) 2 lyžice studenej vody a popretláčajte ho vidličkou, aby sa rovnomerne navlhčilo.
2. Cesto vyvaľkajte a dajte upiecť do rúry zohriatej na 220 stupňov Celzia.
3. V panvici zmiešajte cukor, múku, želatínu, vajcia a žĺtok rozšľahaný v mlieku. Zmes dôkladne premiešajte a nechajte 5 minút stáť, kým želatína zmäkne. Potom zmes mierne zohrejte, až stuhne.
4. Do vzniknutého krému primiešajte mandľový likér, nechajte vychladnúť a dajte do chladničky stuhnúť (občas premiešajte).
5. Urobte hustú šľahačku a vmiešame ju do mandľového krému.
6. Bobule hrozna pozdĺžne prekrojte a odstráňte zrniečka.
7. Cesto naplňte krémom a ozdobte hroznovými bobuľami.
8. Zohrejte ríbezľový rôsol a natrite ním hrozno.
9. Minimálne na 1 hodinu vložte hotový flan do chladničky.

Hroznový džem
P o t r e b u j e t e : 1kg zeleného alebo červeného hrozna (bez jadierok), 2 citróny, 750g zaváracieho alebo kryštálového cukru, 100g vlašských orechov, 75 ml brandy.
P o s t u p :
1. Do zaváracieho hrnca dajte hrozno, tenké plátky citróna a cukor. Všetko dôkladne premiešajte, prikryte a niekoľko hodín nechajte stáť - do chvíle, kým sa začne tvoriť šťava.
2. Zmes uveďte do varu a na miernom ohni varte asi 1 až 1 a 1/2 hodiny; často miešajte, aby sa zmes neprilepila na dno hrnca.
3. Po odstavení nechajte zmes niekoľko minút postáť. Potom primiešajte opražené vlašské orechy a brandy.
4. Hotový džem dajte do sterilizovaných pohárov a uzavrite.

Hrozno v citrónovom rôsole
P o t r e b u j e t e : 250g citrónového rôsolu (1 balíček = 10g), 450g polotučného syra (tvaroh, mascarpone...), 300 ml sladkej smotany, 2 veľké citróny, 120g zeleného hrozna, 120g červeného hrozna (bez jadierok), 2 lyžice mätových lístkov.
P o s t u p :
1. Balíček citrónového rôsolu rozpustite v 150 ml vriacej vody; potom ručným šľahačom rozmixujte tekutý rôsol, syr, sladkú smotanu, nastrúhanú citrónovú kôru, citrónovú šťavu a posekané mätové lístky.
2. Hmotu vlejte do tortovej formy (s priemerom 20 cm); prikryte ju a dajte asi na hodinu do chladničky.3. Rozpustite zvyšnú časť rôsolu v 600 ml vriacej vody a nechajte ho vychladnúť (nie stuhnúť).
4. Hroznové bobule pozdĺžne rozkrojte a odstráňte z nich jadierka. Potom ich uložte do ozdobného tvaru (napr. strapcov hrozna) na hmotu v tortovej forme a prilejte časť citrónového rôsolu.
5. Tortovú formu prikryte a odložte na 20 minút do chladničky. Potom vylejte na hroznové bobule zvyšok rôsolu a vložte tortu opäť do chladničky - cca na 3 hodiny.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.