Káva, ako súčasť mäsitých receptov

Putovanie za kávovými plantážami priniesli zaujímavé zážitky a stretnutia s miestnymi ľuďmi. káva nie je len surovinou pre prípravu lahodných nápojov, ale tiež cennou prísadou do rôznych jedál. nech sa páči Kačacie prsia Le Van Hunga, Josephove brazilské zemiaky a Bravčová panenka Baňos.

freepik_steak_coffe_24

Kačacie prsia Le Van Hunga
Le Van Hung si splnil svoj celoživotný sen, keď postavil v jednej hanojskej štvrti šesťposchodový hotel, ktorý vlastní od roku 2005.

Potrebujete: 4 ks kačacích pŕs, 400 ml červeného vína, 1,5 PL Nescafe Espresso, 1 PL cukru, 500 ml hydinového vývaru, 600 g špargle, 200 ml smotany, 600 g zeleru, 200 ml teplej vody, malá cibuľka, olivový olej, soľ a korenie

Postup:

Kačacie prsia z oboch strán prudko opečiete 5 až 8 minút pri teplote 200° a necháte odležať ďalších 10 minút. Potom podlejete asi 200 ml vody a posypete cukrom (1 PL).
Salsa: Na olivovom oleji osmažíte cibuľku, pridáte víno, kávu a prilejete k mäsu. Mäso vyberiete, salsu ochutíte soľou, korením a pridáte 150 ml smotany a všetko necháte prejsť varom.
Zelenina: K uvarenej špargle pridáte 50 ml smotany, soľ a varíte asi 2 minúty. Mladý zeler olúpete, nakrájate na plátky a nasolíte, aby pustil šťavu a nakoniec uvaríte.

le_van_hung_24

Kačacie prsia nakrájate na plátky, ozdobíte špargľou, polejete smotanovou salsou, pridáte zeler. Vhodnou prílohou sú pečené zemiaky.

Josephove brazilské zemiaky
Joseph pôvodne pracoval v Európe ako turistický sprievodca pre jednu portugalskú cestovnú kanceláriu. Ku kávovým receptom sa dostal aj vďaka rodinnej plantáži.

Potrebujete: 2 väčšie zemiaky, 50 g morského raka , 50 g bielej morskej ryby (aljašská treska), 3 ks cibule, 300 g koreňovej zeleniny, soľ, korenie
Salsa: ½ PL brandy, 1 PL Nescafe Classic, 150 ml mlieka, 200 ml masla, olivový olej

joseph_potatos_24

Postup:

Morského raka a bielu rybu nakrájate na drobné kúsky a odložíte. Na panvici necháte do sklovita na oleji opiecť nadrobno posekanú cibuľu. Najskôr pridáte kúsky morského raka a krátko orestujete. Potom raka vyberiete na orestujete rybu. Nastrúhanú koreňovú zeleninu krátko povaríte do polo mäkka.
Salsa: Na čistej panvici rozpustíte maslo, do zlata opečiete cibuľku, pridáte brandy, kávu, mlieko a krátko povaríte.

Dobré umyté zemiaky nakrájate aj so šupou asi na 3 mm slabé plátky. Pekáč vytriete maslom a na dno poukladáte plátky zemiakov. Osolíte, okoreníte a položíte orestovaného morského raka s cibuľkou. Dáte opäť vrstvu zemiakov a ukladáte rybu s cibuľkou. Opäť vrstva zemiakov a nakoniec koreňová zelenina. Celý pekáč zalejte salsou a zapečiete v rúre asi na 30 minút.

Bravčová panenka Baňos
Rafael Ituraldo vyrastal v malom mestečku Baňos v Ekvádore. Živil sa ako sprievodca turistov a je sprostredkovaným autorom tohto chutného receptu.

Potrebujete: 1 ks bravčovej panenky, ½ vyzretých hrušiek, 2 dl bieleho suchého vína, 2 PL cukru na karamel, 1 PL sladkej smotany, 2 PL kávového likéru, 1 PL NESCAFÉ CLASSIC, olivový olej, mletá škorica, soľ, biele korenie

nescafe_banos_24

Postup:

Bravčovú panenku naporcujete na rovnaké veľké porcie, okoreníte škoricou a korením a posypete NESCA FÉ CLASSIC. Mäso vkladáte na panvicu do rozpáleného oleja a opečiete z obidvoch strán. Opečené mäso osolíte a niekam odložíte, kde ho udržíte teplé. Obielené zrelé hrušky najemno ostrúhate a rozvaríte. Podľa chuti môžete dosladiť. Čerstvé hrušky môžete nahradiť kompótom. Do rozvareného pyré pridáte biele víno, 1/2 kávovej lyžičky škorice a dve PL kávového likéru. Potom asi dve minúty povaríte. Pripravíte karamel na polevu: dve PL cukru rozpálite na panvici, zalejete lyžicou teplej vody a pridáte kávovú lyžičku NESCAFÉ CLASSIC. Pred servírovaním na tanier najskôr nalejete teplé hruškové pyré, položíte plátky mäsa a zalejete karamelom. Ako príloha sú výborné toasty.

Dobrú chuť!

Ilustračné foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.