Chutné a voňavé zimné nápoje

Drží vás čosi "pod krkom"? Bez zjavnej príčiny (stres, nevhodná výživa, vírusové infekcie) vás sprevádza pocit nepohody a neurčitej únavy? Vylepšite si náladu dobrým punčom alebo grogom.

freepik_winter_drinks22

Zdroj foto: Freepik

Punč je horúci nápoj s prísadou alkoholu, ktorý sa v našich končinách etabloval koncom 17. storočia, prichádzajúc z Indie. Jeho pôvodný názov "panča" znamená päť, t.j. nápoj vyrobený z piatich ingrediencií: čaju, cukru, araku (likér zo skvasenej ryže a ďatľovej alebo kokosovej šťavy), vína a vody; plus koreniny (škorica a klinčeky).

Pri príprave a konzumácii punču treba dbať na nasledovné:

- použitá vriaca voda musí byť čerstvo varená
- vodu nemožno liať na alkohol (stratila by sa jeho chuť a vôňa)
- punč sa servíruje v teplých čajových alebo punčových pohároch s kovovou objímkou (s lyžičkou)
- punčový nápoj by sa mal piť po jedle (rýchlo zasýti).

Citrónový punč (1 porcia)

P o t r e b u j e t e : 4 cl citrónového sirupu, 2 dl vody, 4 cl citrónovej šťavy, 1 dl koňaku.
P o s t u p : Do hrnčeka nalejte cukrový sirup, vodu a zmes dajte variť. V bode varu zmes odstavte a pridajte do nej citrónovú šťavu. Potom zmes nalejte do nahriateho pohára, pridajte koňak a podávajte.

Novoročný punč (4 porcie)

P o t r e b u j e t e : 3/4 litra vody alebo slabého čaju, 200g cukru, 3 pomaranče, 1 citrón, 2 klinčeky, kúsok (celej) škorice, 1/2 litra červeného vína, 2 dl rumu.
P o s t u p : Do hrnca nalejte vodu alebo čaj, pridajte cukor, šťavu z 2 pomarančov, kôru z polovice citróna, škoricu a klinček; nechajte cca 5 minút povariť. Zmes prefiltrujte cez sitko, pridajte víno a dajte zohriať pod bod varu. Potom zmes odstavte, pridajte šťavu z pomaranča a citróna a nakoniec pridajte rum. Dobre premiešajte a podávajte.

Grog je nápoj o niečo "silnejší" než punč. Pripravuje sa z horúcej vody, alkoholu (araku, koňaku, rumu, whisky) a cukru alebo medu. Súčasťou grogu môže byť aj čaj, citrónová šťava, klinčeky a škorica.
Pomenovanie nápoja "grog" sa viaže k anglickému admirálovi, ktorý nariadil svojim námorníkom riediť každodenný prídel rumu vodou alebo čajom. Pretože tento dôstojník nosil nohavice z grogénovej látky, dostal prezývku "Grog", a tá sa preniesla aj na riedený rum, ktorý sa postupne stal obľúbeným nápojom nielen u námorníkov... Pôvodné zloženie grogu sa však časom zmenilo.

Grog sa pripravuje a servíruje rovnako ako punč (niekedy sa grog servíruje aj v sklenených pohároch ovinutých obrúskom).

Námornícky grog (1 porcia)

P o t r e b u j e t e : 15 cl vriacej vody varenej so škoricou, klinčekom a citrónovou kôrou, 2 cl cukrového sirupu, 6 cl rumu alebo araku.
P o s t u p : Ochutenú vriacu vodu oslaďte cukrovým sirupom, potom vodu prefiltrujte cez sitko do nahriateho pohára a pridajte rum.

Medový grog (1 porcia)

P o t r e b u j e t e : 15 cl vriacej vody, 1 lyžica medu, 1 koliesko citróna, 4 cl brandy.
P o s t u p : Vo vriacej vode rozpustite med a medovú vodu nalejte do nahriateho pohára. Potom pridajte koliesko citróna a brandy. Ihneď podávajte.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.