Zapečené plnené paradajky s vôňou leta a mora

Čerstvé, na slnku dozreté paradajky sa dokonale hodia do letných šalátov a rôznych omáčok na cestoviny, ktoré voňajú letom a dovolenkou pri mori. Ešte o jednu úroveň vyššie ich však pozdvihne pečenie, ktoré im dodá lahodnú sladkosť s ľahkými karamelovými tónmi.

Keď si zase prinesiete plnú náruč týchto červených rajských plodov, určite vyskúšajte náš recept na letom voňajúce zapečené paradajky plnené kuskusom. Potešíte svoje chuťové poháriky a urobíte niečo aj pre svoje zdravie.

mora_100822

Pečené plnené paradajky môžete podávať buď ako originálne predjedlo, alebo s pečenou bagetou s bylinkovým maslom ako ľahkú letnú večeru. V horúcich dňoch zasýtia, ale aj osviežia. Náplň môžete meniť podľa svojej fantázie a zásob v chladničke a špajze. A ako na to?

Na štyri porcie budete potrebovať:

̶ 4 veľké mäsité paradajky
̶ 1 cibuľu
̶ 150 g anglickej slaniny
̶ 150 g balkánskeho syra
̶ 150 g kuskusu
̶ 6 sušených paradajok
̶ 2 strúčiky cesnaku
̶ bylinky podľa chuti
̶ olej
̶ soľ, čierne korenie 

Postup:

Kuskus nasypte do misky, osoľte, okoreňte a pokvapkajte olejom. Potom ho zalejte dvojnásobným množstvom vriacej vody. Prikryte a nechajte odstáť.

Medzitým nakrájajte slaninu na kocky, cibuľu nadrobno a cesnak a sušené paradajky na plátky. Na hlbšej panvici rozohrejte trochu oleja. Orestujte na ňom cibuľu a po chvíli pridajte slaninu. Opečte dozlatista. Potom pridajte cesnak a nechajte ho rozvoniať. Vmiešajte kuskus, sušené paradajky a nakoniec rozdrobený syr a nasekané bylinky. Podľa chuti ešte osoľte a okoreňte.

Z paradajok odrežte vrchné časti a odložte ich bokom. Dužinu vydlabte, ale nevyhadzujte ju – nakrájanú dužinu môžete neskôr použiť do šalátu. Vydlabané paradajky naplňte zmesou s kuskusom, prikryte ich odrezanými vrškami a vložte do olejom vymasteného pekáča. Ak majú tendenciu padať, môžete ich spodnú časť mierne zrezať do roviny. Nakoniec ešte pokvapkajte paradajky na plechu olejom.

Pečte ich pol hodiny v rúre vyhriatej na 180 °C. Krátko pred dokončením pečenia môžete použiť funkciu grilu. Ak si chcete zjednodušiť prácu a mať voľné ruky, môžete využiť program dvojfázového pečenia, pri ktorom vopred určíte spôsob ohrevu, teplotu a dĺžku pečenia a rúra sa o všetko sama postará. Túto skvelú funkciu majú nové rúry MORA.

Vedeli ste, že paradajky nielen výborne chutia, ale obsahujú aj veľa vitamínu C a betakaroténu? Posilňujú imunitu a trávenie, podporujú tvorbu všetkých hormónov a prinášajú toľko potrebný pokoj pre dobrý nočný odpočinok. A to je naozaj veľa dôvodov, prečo ich zaraďovať do nášho jedálnička častejšie. Rovnako ako aktívny pohyb, ktorý pomáha propagovať aj dlhoročná ambasádorka značky MORA – legendárna športovkyňa a olympijská víťazka Kateřina Neumannová.

V tejto úlohe Katka ukazuje svojim fanúšikom a širokej verejnosti, ako sa správne stravovať a aktívne tráviť voľný čas. A práve šport, stretnutia so známymi ľuďmi a zábavu s celou rodinou si môžete užiť na práve prebiehajúcom ČEZ Lipno Sport Festivale, do ktorého sa zapojila aj Katka Neumannová. Tohtoročný 11. ročník bude trvať symbolických 11 dní od 11. 8. do 21. 8. 2022 a jeho program je naozaj bohatý. Nebude chýbať ani stánok MORA a množstvo súťaží.

Zaujímavá novinka na trhu

Nová extra veľká 77 l kombinovaná rúra MORA VTCS 777 BX má okrem funkcie pary a sondy na mäso aj 22 automatických programov pečenia. Stačí vybrať typ jedla a jeho hmotnosť a rúra zvolí správnu teplotu v rozsahu 30 až 300 °C, ako aj správny typ ohrevu, čas prípravy a navrhne odporúčané umiestnenie v rúre. K dispozícii je aj funkcia zdravého teplovzdušného fritovania bez tuku. Aj zložitejšie pokrmy pripravíte jednoducho pomocou pečenia krok za krokom, pri ktorom na začiatku všetko nastavíte a rúra sa postará o zvyšok. Vďaka veľkému priezoru v dvierkach a dvojitému osvetleniu nemusíte rúru zbytočne otvárať, plytvať energiou a narúšať ideálne prostredie. K dokonalému a rovnomernému pečeniu prispieva aj inovatívny tvar rúry s klenutým vnútorným priestorom inšpirovaným tradičnými pecami a nová konštrukcia a umiestnenie vykurovacích telies a ventilačných otvorov. Teleskopický výsuv a tlmené zatváranie a otváranie dvierok spríjemňujú ovládanie. Robustná rúra myslí aj na jednoduchú údržbu – väčšie nečistoty sa odstraňujú nielen pomocou automatickej funkcie ECO Clean, ale aj pomocou priebežného katalytického čistenia ventilátorom, ktoré sa spustí samo, keď rúra dosiahne teplotu 85 °C alebo viac. Rúra patrí do triedy energetickej účinnosti A+. Stojí 399 EUR.

www.mora.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.