Materiál drezu do kuchyne – ktorý je najpraktickejší?

Výber kuchynského drezu je pomerne dôležitá a zároveň často zložitá vec. Okrem tvaru, veľkosti a umiestnenia je zásadný aj materiál. Ktorý je ale z množstva obrovskej ponuky trhu ten pravý a do vašej kuchyne najpraktickejší?

shutterstock_catherine_things

Zdroj obrázka: Catherine.Things / Shutterstock.com

Bude to nerezový drez, granit alebo keramika?

Nerezové drezy sú osvedčená klasika

Nerezové drezy patria ku kuchynským klasikám, pretože im jednoznačne nemožno uprieť nadčasovosť, univerzálnosť a nenáročnú údržbu. Nerezový drez odoláva korózii, chemickým prípravkom, teplotným extrémom, neusadzujú sa v ňom plesne ani baktérie. Drobným nedostatkom je náchylnosť na škrabance, ktoré skôr či neskôr poznačia vzhľad drezu. Tento typ je ale cenovo veľmi dostupný a veľa znesie.

Odolné granitové drezy

Granitový drez s batériou sa stal pomerne populárnou voľbou. Existuje viacero typov granitu, takže môžete natrafiť na silgranit, algranit či fragranit. Výhodou granitových drezov je farebná stálosť a odolnosť voči škrabancom. Aj keď sú drahšie ako tie nerezové, stále ide o veľmi dostupnú možnosť. Ak chcete mať kuchyňu perfektne zladenú, granitové drezy ponúkajú širokú farebnú škálu a zladiť sa dajú aj s batériou, prípadne s luxusným obkladom v okolí kuchynskej linky a jej pracovnej plochy.

Syntetické kompozitné drezy

Kompozitné drezy tiež patria k cenovo dostupným variantom, a môžete ich nájsť aj pod názvom tectonitové drezy. Tento typ sa vyrába zo syntetického materiálu SMC, ktorý má povrch s prímesou sklenených vlákien a vyniká svojou odolnosťou a pevnosťou.

Na výrobu drezov sa začal používať aj preto, že jeho textúra umožňuje vode aj nečistotám ľahšie stekať po povrchu. Aj napriek tomu, že ide o syntetický materiál, je priateľský k životnému prostrediu, pretože je recyklovateľný.

Praktický keramický drez

Keramické drezy sú najdrahšie zo spomenutých typov. Ide však o prírodný materiál, ktorý je nenáročný na údržbu, vyzerá výborne v modernej aj v klasickej kuchyni. Keramický drez dobre odoláva škrabancom aj nečistotám, vysokým aj nízkym teplotám a má dlhú životnosť.

Ktorým z nich si poistíte svoje pohodlie v kuchyni vy?

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.