LENTILKY sú s nami už viac ako 100 rokov!

Každý si iste pamätá stretnutie so svojou prvou sladkosťou. Keď ste poprvý raz dostali na jazyk niečo lahodné a sladké  a potom o to prosíkali pokaždé, keď sa išlo na nákup.


Pre mnohých boli tými prvými práve Lentilky. Tieto malé farebné šošovky však poznali nielen naši rodičia. Stretli sa s nimi už i babičky a možno aj niektoré prababičky. Lentilky sa totiž vyrábajú od roku 1907.

Ako to celé vzniklo
Za 107 rokov existencie sa ich vyrobili už stovky tisíc ton. Dražované čokoládové šošovky pôvodom z českého Holešova pri Kroměříži, začal vyrábať zakladateľ továrne Sfinx Philip Kneisl. Ten dal týmto drobným bonbónom i meno. Neskôr boli Lentilky zaregistrované aj ako obchodná značka.

Holešovská továreň najprv zaisťovala kompletnú produkciu Lentiliek. Vyrábali sa tu čokoládové šošovky, ktoré sa následne dražovali. Dnes však prebieha výroba na dvoch miestach. Čokoládové jadrá sa dovážajú zo závodu Zora v Olomouci a v holešovskom Sfinxe sa dražujú. Dôvod je prostý - v holešovskej továrni sa nesmie pracovať so žiadnymi alergénmi, teda ani s laktózou. 


Vyrobiť Lentilku trvá celý deň
Technológia výroby Lentiliek má svoj pôvod už v 19. storočí. Na čokoládovú šošovku treba naniesť vrstvu chrumkavej cukrovej hmoty. Jej tvorba vyžaduje čas, pretože cukrová poleva sa nanáša vo viacerých vrstvách a každá sa striedavo suší a farbí. Jedna lentilka sa tak vyrába celých 8 hodín!

Foto: Lentilky

Kde sa podela hnedá?
Ešte pred niekoľkými rokmi ste v balení farebných Lentiliek mohli nájsť aj hnedú. Časom sa však ukázalo, že táto farba sa deťom príliš nepáči a farebný mix pôsobil smutne. Výroba hnedej sa preto ukončila a nahradená bola dvojitou dávkou žltej, ktorá je naopak najoblúbenejšou. Dôvodom, prečo bolo nutné urobiť z niektorej z farieb dávku naviac je počet kotlov pre výrobu lentiliek a technológia postupu. V holešovskej dražiarni sa nachádzajú štyri výrobné kotle, otočné valce s malými otvormi po stranách, kam putujú hotové čokoládové šošovky. Tam se na ne postupne nanášajú vrstvy cukrového roztoku a farby. V každom kotli sa ale vyrába len jedna farba, takže ranná smena vyrobí najprv štyri tmavé farby a popoludní sa vyrobia štyri svetlé.


Každá krabička je originál
Keď si vysypete krabičku Lentiliek, pokaždé v nej nájdete iný pomer farieb. Je to spôsobené tým, že všetky farby Lentiliek sú zmiešané do jednoho kotla, z ktorého linkou putujú až k baličkám a do každej krabičky tu padá náhodný farebný mix. Preto je pomer farieb v každej krabičke iný.

Čo ste možno nevedeli:

  • Lentilky sú známe aj mimo územia bývalého Československa. Pozná ich Holandsko, Maďarsko či Švédsko, kde se tešia veľkej obľube.
  • Denne sa vyrobí 1090 kartónov po 60 krabičiek. Teda skoro 6 000 000 Lentiliek!
  • Jedna Lentilka meria centimeter a váži 1 gram
  • Okrem čokoládových Lentiliek sa vyrábajú aj Lentilky Fruity
  • Lentilky majú 7 farieb: červenú, žltú, modrú, zelenú, fialovú, ružovú a oranžovú
  • V 80. rokoch sa vyrábali špeciálne edície pre obchodné reťazce (napr. Tuzex) Balenie bolo v tvare hríbika či mikulášskej topánky.
  • V roku 1988 se vyrábala edícia Mintelky. Šošovky z horkej čokolády boli obalené v pepermintovej škrupine.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.