Dobrý kaktus

Po príchode kolonizátorov do Ameriky nastal pomerne rýchlo problém s nedostatkom alkoholu, ktorý by mal nielen adekvátne účinky, ale ak prijateľnú chuť.

>> Móda >> Aktuálne >> Dobrý kaktus

Tequila: Dobrý kaktus nikdy nie je zlý

Tradičné mexické kvasené nápoje Španielom nechutili. Keď však zistili, že sa dovezenej réve v Novom svete príliš nedarí, nevzdali to a zaexperimentovali s destiláciou vín z rôznych druhov agáve. Prvým úspechom bol mezcal z odrody maguey. Postupne sa ukázalo, že naozaj jedinečný mezcal sa páli v jedinom mexickom regióne z tamojšieho agáve. Kraj dal meno aj miestnej pálenke.

V roku 1656 v hornatej oblasti neďaleko Guadalajary bolo založené mesto Tequila. V jeho okolí vo veľkom rástla modrá agáve. Práve z tohto kaktusového "srdca" sa získavala najlepšia medovo sladká šťava.
Postupom času začali miestni agáve aj pestovať.

Ktorá je aká
Tequila môže mať dve podoby – buď je číra ako vodka, alebo zlatá. Zlatavú farbu získava dlhším pobytom v sudoch. Tequila Blanco/Silver kúpite bez udania veku. Tequila Reposado zreje 2 až 11 mesiacov v dubových sudoch s maximálnou kapacitou 19 000 litrov. Tequila A?ejo zreje v sudoch rok a maximálna kapacita sudov je 600 litrov.

Výroba
Modrá agáve v priemere dorastá do 1,5 m. Tento kaktus sa zbiera až po 8 – 12 rokoch, keď zakvitne. Aby sa pokryl súčasný vzrastajúci dopyt, v regióne Tequila sa pestuje okolo deväťdesiat miliónov rastlín.
Človek, ktorý sa stará o kaktusy sa nazýva jimador. Remeslo sa dedí z otca na syna. Počas jedného dňa zberu je jimador schopný orezať dve až tri tisícky rastlín.
Po odkvitnutí kvetu sa kaktus oreže po samý stred rastliny, kde je umiestnený plod - pi?a. Niekedy váži aj 100 kg. Po očistení sa plody varia v pare jeden až dva dni. Potom prechádzajú fermentáciou a následnou destiláciou, obvykle priamou metódou „pot still“.
Zrenie prebieha v dubových sudoch po bourbone, koňaku, americkej whiskey a sherry

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.