Polievky...

Pri návšteve reštaurácie sa však nikto z nás nechce cítiť ako u zubára, preto prinášame niekoľko tipov ako na to.

Polievky na každý spôsob
S polievkami je to tak: medzinárodné sú už "obkukané" a krajové zas inde málokedy chápu. Za stredoslovenské by sme mohli označiť rôzne kyslé polievky so smotanou. Ale napríklad už na Záhorí nájdeme len málo takých, ktorí by ich vedeli oceniť.

Servírovanie
Polievky sa, bez ohľadu na to, či majú alebo nemajú závarku, ponúkajú v tanieroch alebo šálkach. V oboch prípadoch používame lyžicu, ktorá je umiestnená vpravo.

Ako ju jesť
Lyžicu naplníme len do polovice alebo tretiny. Plnú nenaberáme, pretože cestou k ústam z nej väčšinou vylejeme. Nabrať si úplne málo tiež nie je ideálne riešenie. Tak totiž nemáme možnosť polievku naozaj ochutnať a vychutnať. V prípade, že je tá naša príliš horúca, nemusíme sa báť ofúkať ju. Je to spoločensky prípustné.

Čo hovorí etiketa
Ak nám polievka mimoriadne chutí, môžeme ju vychutnať do poslednej kvapky. Je to povolené. Rovnako v prípade, že nám polievku servírujú v šálke. Nie je dovolené nakláňanie taniera. Ak to už musíme urobiť, odkloňme tanier od seba, je to elegantnejšie.

Pijeme k tomu?
Polievky sa považujú za dostatočne tekuté, aby sme k nim museli piť. Výnimkou je situácia, ak je polievka aj hlavným jedlom (kapustnica, držková, fazuľová). Po tých pijeme tak ako po gulášoch a omáčkach.

Cibuľová polievka
Posilniť sa cibuľovou polievkou nie je o nič zložitejšie ako si dať čistý vývar alebo krémovú zemiakovú polievku. Horšie je, ak sa toast, ktorý pláva na polievke, piekol aj so syrom. Chlieb tak mení svoju pôvodnú charakteristickú vlastnosť a získava inú kvalitu. Od gumeného po tvrdý. S tým musíme rátať.
Opečený chlieb, ak je mäkší, rozdelíme lyžičkou alebo aj malou vidličkou a primerané sústo si pripravíme na okraj taniera. Rovnako, ako keby sme mali v tanieri dlhé cestoviny alebo veľké halušky. Aj „závarku“ z opečeného chleba so syrom porciujeme príborom na okraji taniera.
Ak sa nám zdá chlebík v polievke pritvrdý a väčší ako lyžica, pomôžeme si vidličkou a rozdelíme ho na primerané kúsky. Prevísajúce a ťahajúce sa nitky syra obkrútime okolo lyžice a zjeme.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.