Niektoré pravidlá nízkosacharidového jedálnička.

Nízkosacharidová diéta vám môže pomôcť zhodiť prebytočné kilá a vyriešiť množstvo zdravotných problémov spojených s nadváhou a obezitou. Má však svoje pevné pravidlá. Z jedálnička je potrebné vynechať jedlá s vysokým obsahom sacharidov, ako sú sladené nápoje, torty alebo sladkosti.

shutterstock_dieta1_20

Omnoho ťažšie môže byť orientovať sa v základných potravinách. Aj napriek tomu, že sú niektoré z nich zdravé, do nízkosacharidového jedálnička sa kvôli množstvu sacharidov nehodia. Ktoré základné potraviny musíte z nízkosacharidového jedálnička úplne vyradiť alebo ich konzumáciu striktne obmedziť?

Chlieb a pečivo

Chlieb je základnou potravinou mnohých národov. U nás má obrovskú tradíciu, pretože Slováci jednoducho chlieb a pečivo milujú. Do nízkosacharidového jedálnička však nepatria. Je jedno, či ide o variant z bielej alebo celozrnnej múky. Oba sú bohaté na sacharidy. Pár krajcov chleba, žemľa, rožok alebo celozrnná kaizerka vám vo chvíli zabezpečí vyčerpanie vášho sacharidového limitu na celý deň.

Niektoré druhy ovocia

Konzumácia ovocia a zeleniny prináša telu množstvo zdravotných benefitov. Napriek tomu je potrebné z nízkosacharidového jedálnička veľa druhov ovocia vyradiť. Obsahuje totiž mnoho sacharidov. Čo by ste určite mali vynechať sú banány, mango, sušené ovocie, hrozno, hrušky alebo jablká.

Škrobová zelenina

Väčšina diét povoľuje konzumáciu zeleniny v neobmedzenom množstve. Pri nízkosacharidovom jedálničku to však neplatí. Škrobová zelenina je väčšinou bohatá na vlákninu, ktorá je významným pomocníkom pri chudnutí, ale niektorá obsahuje viac sacharidov než vlákniny. Je preto potrebné ju značne obmedziť, alebo úplne vyradiť. Patrí sem napríklad kukurica, zemiaky, batáty alebo repa. 

Cestoviny

Kto by nemal rád cestoviny? Bohužiaľ, aj tie obsahujú príliš veľa sacharidov. Malá miska varených cestovín môže znamenať vyčerpanie až polovičného množstva sacharidového limitu na deň. To platí aj pre celozrnné cestoviny. Zaradenie cestovín do nízkosacharidového jedálnička nie je dobrý nápad. Museli by ste konzumovať len veľmi malé porcie, čo je pre väčšinu ľudí nereálna možnosť. Ak cestoviny milujete, môžete ich v nízkosacharidovom jedálničku nahradiť zeleninou. Vhodnou alternatívou sú cestoviny z konjaku, ktoré neobsahujú žiadne kalórie, sacharidy ani tuky. Chybu neurobíte ani, ak siahnete po proteínových cestovinách.

Cereálie

Je všeobecne známe, že raňajkové cereálie obsahujú veľa cukru. Žiadne chrumky, vankúšiky, lupienky ani farebné kolieska do nízkosacharidového jedálnička nepatria. Aj najzdravší variant v podobe vločiek je bohatý na sacharidy. S veľkou opatrnosťou je potrebné strážiť si skonzumované množstvo.

Sladené jogurty

I keď sú biele jogurty veľmi chutné, väčšina ľudí preferuje ich ochutené, sladené, nízkotučné alebo odtučnené varianty. Ochutený jogurt však môže obsahovať rovnaké množstvo sacharidov ako dezert alebo zmrzlina. V nízkosacharidovom jedálničku si vyberte radšej klasické biele jogurty, ktoré môžete doplniť malým množstvom bobuľového ovocia (maliny, černice).

Džúsy

Ide o jeden z najhorších nápojov, ktorý môžete počas nízkosacharidovej diéty piť. Napriek tomu, že obsahuje niektoré dôležité živiny, je to sacharidová bomba, ktorá dokáže veľmi rýchlo zdvihnúť hladinu cukru v krvi. Niektoré džúsy môžu obsahovať dokonca viac sacharidov ako sladké limonády. Do pitného režimu v nízkosacharidovom jedálničku zaraďte radšej čistú vodu alebo čaj.

Šalátové dresingy a zálievky

Do nízkosacharidového jedálnička môžete zaradiť najrôznejšie šaláty. Bežné dresingy a dochucovacie zálievky im však môžu pridať zbytočné sacharidy a urobiť z nich kalorickú bombu. A to bez toho, aby ste si to vôbec uvedomili. Na dochutenie šalátov používajte radšej základné suroviny, akými sú olivový alebo avokádový olej. Alebo si môžete zabezpečiť výborné dresingy a zálievky bez kalórií, ktoré neobsahujú takmer žiadne sacharidy. 

Strukoviny

Strukoviny sú výživnou veľmi zdravou potravinou. Napriek tomu, že majú veľa vlákniny, obsahujú aj pomerne dosť sacharidov. Do nízkosacharidového jedálnička ich môžete zaradiť len vo veľmi malých dávkach.

Chipsy a krekry

Ako chipsy, tak aj krekry obsahujú veľké množstvo sacharidov. Väčšinou ich skonzumujeme naraz veľké množstvo, čo je pre telo zbytočná záťaž v podobe kalorickej bomby. Jednou z možností je ich z nízkosacharidového jedálnička úplne vynechať, alebo si vybrať zdravší variant s nízkym obsahom sacharidov. Namiesto chrumkavých zemiakových čipsov si môžete pochutiť na proteínových chipsoch. Majú znížený obsah sacharidov a tukov a výborne sa hodia aj pre nízkosacharidovú diétu. 

Dôležitou súčasťou nízkosacharidového jedálnička je pitný režim. Dbajte o to, aby ste denne vypili minimálne 2,5 litra tekutín.

Zdroj foto: Shutterstock

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.