Grilovanie

Grilovanie je veľmi starý, veľmi jednoduchý a veľmi zdravý spôsob prípravy jedla. Okrem toho ponúka ešte čosi - romantiku.

>> Móda >> Aktuálne >> Grilovanie

Gril je "kuchynské zariadenie", prostredníctvom ktorého môžete na chate, na terase alebo v romantickom prostredí svojej záhrady pripraviť jednoduchým spôsobom chutné a zdravé jedlo. Ponuka grilovacích zariadení je široká - trh ponúka grily malé (kufríkove) i veľké ("nehnuteľné"), celkom obyčajné i umelecky kované - stačí si len vybrať. No a to, že jedlo nikdy nie je také chutné, ako keď sa pripravuje a servíruje na čerstvom vzduchu, netreba ani pripomínať...

Pokiaľ budete pri grilovaní používať ako zdroj tepelnej energie drevené uhlie, treba dodržiavať niekoľko zásad:

- Mäso nikdy nedávajte na rošt, kým ho oblizujú plamienky.

- Ak dáte mäso nad uhlie, ktoré je rozpálené do červena, bude vysušené; s grilovaním treba začať asi 20 minút po zapálení grilu.

- Správny oheň ku grilovaniu je z jednej štvrtiny žeravý a z troch štvrtín je na ňom popol.

- Rošt treba položiť na gril aspoň o štvrť hodiny skôr, ako začnete grilovať; ak na to zabudnete, potrite ho olejom - zabránite tak prilepeniu mäsa na mriežku.

- Ak grilujete bravčové mäso, začínajte na prudšom ohni (aby sa svalovina stiahla) a potom pokračujte pomalým pečením (mäso bude na povrchu chrumkavé a vo vnútri mäkké a šťavnaté). Pred grilovaním zbavte mäso nadbytočného tuku a pri grilovaní ho často obracajte.

- Pri grilovaní kuracieho mäsa musíte dbať, aby sa nepieklo príliš dlho a zostalo čo najšťavnatejšie. Skôr, ako začnete kura grilovať, rozdeľte ho pozdĺžne na polovice, odstráňte vnútornosti, prsnú kosť a spodnú časť chrbtice; potom kura pokvapkajte citrónovou šťavou, zabaľte do alobalu a nechajte v ňom, až do začiatku grilovania.(Veľké kusy sa ku grilovaniu nehodia.)

- Ryby grilujte vcelku iba ak sú menšie a ploché (vždy na miernom ohni). Veľké ryby treba rozporcovať. S výnimkou makrely, sleďa a pod. rybu pred grilovaním osušte, potrite olejom, obaľte v múke a pokvapkajte maslom - získate tak na jej povrchu zlatistú kôrku, ktorá mäso chráni pred vysušením.

Tip: Kým bude grilujúce sa mäso rozvoniavať po okolí a vy budete čakať, kým dosiahne ten správny stupeň prepečenia, podávajte zeleninový šalát s kúskami syra alebo rôzne druhy chuťoviek a k tomu pohár dobrého vína...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.