Jedlo a etiketa

Nielen s konzumáciou cudzokrajných lahôdok, aj s konzumáciou bežného jedla majú mnohí z nás problémy. Čítajte, ako na to...

vidlicka_spagety

Kaviár - podáva sa s citrónom na ľade. Porciu si naberte na tanier lyžičkou, pokvapkajte citrónom a konzumujte vidličkou. Prílohu zvyčajne tvoria hrianky s maslom alebo vaječnou nátierkou.

Artičoky - podávajú sa s majonézou a rozpusteným maslom. Rukou olamujte jednotlivé lupene a namáčajte ich do rozpusteného masla; základnú časť - stred plodu - porcujte vidličkou.

Špargľa - ešte donedávna sa jedávala iba rukou, dnes môžete pri jej konzumácii použiť aj vidličku.

Olivy - konzumujú sa pomocou kávovej lyžičky alebo napichovadla; kôstky vypľúvajte na lyžičku a položte na tanier.

Ustrice - podávajú sa otvorené (špeciálnymi klieštikmi). Vezmite ustricu do ruky, jej sval pretnite vidličkou, pokvapkajte ju citrónom a vysajte.

Sladkovodné raky a malé krevety - konzumujú sa osobitným príborom: dvojzubou vidličkou a ostrým nožíkom, ktorý má v strede dierku na rozbitie klepeta. Pancier kraba otvárajte nožom a mäso vyberajte vidličkou.

Homár - konzumuje sa pomocou bežného príbora na ryby.

Slimák - vyberá sa z misky kliešťami, ktorými sa potom pridržiava ulita, keď sa z nej vidličkou vyberá mäso.

!!! Pri konzumácii ustríc, homárov, rakov a pod. nesmie na stole chýbať miska na oplachovanie prstov. Jej miesto je vľavo od taniera u každého stolovníka.

Jedlá z vajec - konzumujú sa lyžičkou určenou na predjedlá (týmto spôsobom konzumujte aj ragú v lastúre a maslové paštéty, lastúru si pridržiavajte papierovou servítkou v ľavej ruke).

Tvrdé syry - krájajú sa nožom na syr a konzumujú dezertnou vidličkou.

Mäkké syry - natierajú sa na chlieb, z ktorého sa odhrýza. Mixované syry (so sirupom, strúhaným ovocím...) a jogurty jedzte čajovou lyžičkou.

Nákypy, hašé a mäkké zeleninové pokrmy - konzumujú sa iba vidličkou.

Teplé obložené tousty - konzumujú sa pomocou vidličky a noža.

Hydina - (podľa stále platných pravidiel) neberie sa do rúk. Hydinu najskôr rozdeľte na menšie kúsky, s ktorými si možno lepšie poradiť, a až potom začnite jesť.

Ryba - vyžaduje príbor určený na konzumáciu rýb (pokiaľ nie je k dispozícii, nahraďte ho dvoma vidličkami); nožom na ryby, ktorý má tvar malej úzkej lopatky pridržujte rybu a vidličkou (v ľavej ruke) sťahujte mäso z kostí. Potom kostru ryby odložte na osobitný tanierik.

Hlávkový šalát - upravuje sa pomocou príbora na prijateľné sústa.

Kompót - konzumuje sa čajovou lyžičkou; kôstky odkladajte na tanierik pod kompótovou miskou.

Reďkovky - servírujú sa s kúskom zelenej vňate. Na tanierik si naberte trošku soli, reďkovku vezmite do ruky za zvyšok vňate, priložte k soli a odhryznite. Zvyšok odložte na okraj taniera.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.