Bylinkový kúpeľ pre dušu aj zdravie

Bylinky zvyšujú pôžitok z kúpeľa, dokážu nám pomôcť pri kožných ťažkostiach, oživujú a stimulujú cirkuláciu krvi, pomáhajú zrelaxovať a uvoľniť telo.

bagno_alle_erbe_23

Ako na to

Pri kúpeli sa snažte udržať teplotu vody približne na úrovni teploty tela. Ak je príliš horúca, koža sa potí a neabsorbuje žiadnu z terapeutických bylinných vlastností. Vysoká teplota zároveň spôsobuje starnutie pokožky.

Vo vode relaxujte aspoň desať minút. Voňavé listy a kvety môžete nasypať priamo do vody. Po takomto kúpeli však rátajte s tým, že sa vynoríte oblepení všetkým, čo plávalo na hladine...
Praktickejším riešením, ako si pridať bylinky do kúpeľa, je pripevniť tri alebo štyri čajové vrecká na vodovodný kohútik vane. Ďalšou možnosťou je malé čajové vrecúško. Ak máte čas a zmysel pre detail, pohrajte sa s výrobou špeciálneho vrecka na bylinky. Ušiť ho môžete z mušelínu alebo gázy. V prípade, že sa rozhodnete pre pravidelné kúpele, oplatí sa, ak si zhotovíte vrecko so zdrhovacou šnúrkou. Potom ho už stačí len naplniť čerstvými bylinkami a zavesiť na kohútik.
Slučka musí byť dostatočne dlhá, aby bolo vrecko ponorené vo vode a z bylín sa mohli uvoľňovať účinné látky. Do jedného kúpeľa použite jednu rastlinu alebo zmes nanajvýš štyroch druhov. 

Bylinkové vrecko môžete využiť aj ako prostriedok na peeling celého tela. Stačí obohatiť rastlinnú výplň o trochu ovsených vločiek či otrúb. Kúpeľové vrecúško môžete použiť viackrát. Po každom použití ho však treba dôkladne vysušiť. Ak vôňa byliniek začne slabnúť, vrecúško prestáva byť účinné a mali by ste jeho náplň vymeniť.
Namiesto pridávania rastlín môžete účinné látky získať zaparením čerstvých rastlín vriacou vodou. Bylinky nechajte lúhovať minimálne 10 minút, potom ich treba precediť a roztok naliať do pripravenej vody. Takto pripravený extrakt nie je vhodný na dlhšie skladovanie. Vydrží asi tri dni v chladničke.

Ktorú rastlinu použiť a kedy? To je otázka

Každá bylinka pôsobí na organizmus inak. Preto je dôležité, aby ste poznali ich účinky ešte pred tým, ako si ľahnete do vane s bylinným kúpeľom. Na relax sa odporúča rumanček, lipový kvet a jazmín. Ak potrebujete povzbudenie, vyskúšajte mätu piepornú, materinu dúšku, šalviu alebo borovicu. Aj „kuchynské bylinky“ ako bazalka, či bobkový list pôsobia stimulujúco. Na posilnenie je ideálna žihľava, púpava, sedmokráska a listy černice.

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.