O liečivých účinkoch zlata vie ľudstvo už dlho. Vyskúšajte ich aj vy

Ktorej z vás by neprospel pobyt v kúpeľoch? Určite ste si teraz každá (alebo aspoň väčšina z vás) túžobne predstavila aké by bolo na niekoľko dní zabudnúť na všetok stres a povinnosti bežných dní a nechať sa rozmaznávať relaxom a regeneračnými procedúrami.

shutterstock_gold_relax

Kúpele nemusia znamenať len masáže a popíjanie minerálnej vody 

Obzvlášť jesenné obdobie je na pobyt v krásnych luxusných kúpeľoch ako stvorené. Studené rána a sychravé počasie „prajú“ chorobám a vášmu organizmu by tak určite prospela dávka imunity a zdravia.

Väčšinou si kúpeľný pobyt predstavujeme v súvislosti s liečivou minerálnou vodou. Viete však, čo ešte má až neuveriteľne blahodárne účinky na ľudský organizmus? Zlato. Áno, keď žena dostane zlatý šperk (a najlepšie s diamantom), hneď jej je lepšie, ale teraz nemyslíme na šperky.

Ak ste doteraz nepočula o liečivých účinkoch zlata, vedzte, že nejde o žiadnu novinku. To, že je zlato prospešné pre zdravie, je známe už od nepamäti. Záznamy o jeho používaní na medicínske účely siahajú do dávnej minulosti a do rôznych kútov sveta.

Počas tisícročí používania sa liečivé účinky zlata naozaj osvedčili

Už dávno predtým, ako si ľudia túžiaci po dokonalom relaxe chodili oddýchnuť do 5 hviezdičkových hotelov, civilizácie po celom svete poznali liečivé účinky zlata. Je jedným zo základných kameňov ajurvédskeho liečiteľstva. Používa sa aj v tradičnej čínskej medicíne.

Starí alchymisti pridávali do nápojov prášok zo zlata na upokojenie boľavých končatín, čo môžeme považovať za jedno z prvých pomenovaní pre artritídu. Toto použitie sa prenieslo až do 19. storočia, kedy sa zlato často používalo nielen na liečenie reumatickej artritídy, ale napríklad aj pri liečbe srdca, na zlepšenie krvného obehu alebo proti zápalom.

Zlato však nielen lieči, ale aj skrášľuje. Kleopatra si vďaka zlatým plátkom udržiavala mladistvú, žiarivú a jemnú pleť. Egypťania okrem toho bežne používali elixír z tekutého zlata na očistenie mysle, tela a ducha už pred viac ako 5000 rokmi.

Zdroj obrázka: Autor: L Julia / Shutterstock.com

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.