Dermatologička radí, ako dosiahnuť rozjasnenú pleť bez nechceného sfarbenia

Napísal Oriflame 01. október 2021

Farba našej pleti je závislá na hustote a rozmiestnení melanínu. Za tento pigment sú zodpovedné bunky melanocyty, ktoré sa nachádzajú medzi dvomi vrstvami kože. Na jednej strane je zafarbenie kože spôsobené stárnutím, ale ovplyvňujú to aj iné faktory.

,,Medzi tie najčastejšie patrí vplyv UV lúčov, vek, hormonálna nerovnováha či poranenie a zápalové ochorenia kože. Svoj podiel na zhoršení prejavov má však aj celkový životný štýl, životospráva alebo nevhodne zvolená kozmetická starostlivosť,‘‘ hovorí dermatologička MUDr. Jana Housková, s ktorou spolupracuje spoločnosť Oriflame.

oriflame_mudr1021

Dermatologička MUDr. Jana Housková o tom, ako nejednotný tón pleti vzniká, čo za ním stojí a ako mu predchádzať.

Na vine nie je len slnko

Nevzhľadné škvrnky sa vyskytujú prevažne po letných mesiacoch, kedy sme pleť chtiac či nechtiac vystavovali vo väčšej miere slnečným lúčom. Aj keď nedostatočná UV ochrana zohráva veľkú rolu, hyperpigmentácia sa najčastejšie objavuje s pribúdajúcim vekom. ,,Vplyvom veku dochádza k ubúdaniu pigmentu melanínu aj samotných buniek melacytov, zároveň sa zvyšuje ich množstvo práve v miestach, ktoré vystavujeme slnečným lúčom,‘‘ hovorí dermatologička Housková. Ďalším najčastejším dôvodom je hormonálna nerovnováha a stopy po akné či inom zápalovom procese. ,, Vplyvom zápalu v koži sa uvoľní viac melanínu, ktorý spôsobí v mieste  preliečeného zápalu červeno-rúžové alebo hnedé škvrny.‘‘ hovorí dermatologička Housková.

Na prevenciu nie je nikdy neskoro

Pokiaľ riešite odstraňovanie pigmentových škvŕn, je dôležité si uvedomiť, že je to následok nedostatočnej ochrany pleti. Alfou a Omegou je preto používanie ochranných krémov so SPF, v zimných mesiacoch aspoň SPF30 a v letných SPF50, ideálne je však používať SPF50 po celý rok. ,,Pamätajte, že UV lúče prenikajú aj oknom. Používanie SPF ochrany teda nevynechávajte ani keď sedíte doma alebo v kancelárií.‘‘ odporúča dermatologička.

Nadmernej tvorbe melanínu zabraňuje technológia Skin Tone Regulator aplikovaná v sade NovaAge Brilliance od Oriflame, ktorá naviac rozžiari pleť a zjednocuje jej tón.

Dodržujte rituály a pitný režim 

Nezabúdajte, že žiarivú a krásnu pleť docielite len dostatočnou starostlivosťou, ktorej základom je dôkladné dvojfázové čistenie ráno a večer. Extrémne dôležitá je takisto hydratácia, ktorá je v súvislosti

 so skincare veľmi často podceňovaná. Pritom práve dehydratácia pleti môže za prejavy nejednotného, mdlého, až šedivého tónu. V rámci pleťovej rutiny preto venujte pozornosť dostatočnému pitnému režimu a používaniu sér a pleťových masiek, ktoré pokožke dodajú extra porciu hydratácie. ,,Ako doplňujúce kroky v dennej starostlivosti o pleť ďalej môžete použiť prípravky s obsahom aktívnych látok ako sú napríklad AHA kyseliny, vitamín C, niaciamid alebo skupina retinoidov,‘‘uzatvára Housková.

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.