• Harmonizácia tela, duše a mysle? Vyskúšajte ajurvédu.

    Harmonizácia tela, duše a mysle? Vyskúšajte ajurvédu.

    V poslednom čase sa na Slovensku  veľa hovorí o ajurvéde.  Čo vlastne toto slovko obsahuje? Je to náuka o živote a predstavuje najstarší celistvý lekársky systém o zásadách zdravého  spôsobu života. Čítať viac
  • Detektívka Sivý muž, ktorú poznáte aj ako film

    Detektívka Sivý muž, ktorú poznáte aj ako film

    „Urobí, čo je nemožné, a potom zmizne.“ Tak znie slogan románového debutu amerického spisovateľa Marka Greaneyho, Sivý muž, ktorý poznáte aj ako film Netflixu v hlavnej úlohe s fenomenálnym Ryanom Goslingom. Čítať viac
  • Fashion Ballet ´24

    Fashion Ballet ´24

    Balet SND uvedie koncom mája v premiére tretí ročník úspešného exkluzívneho projektu Fashion Ballet ´24. Tentoraz sa s choreografmi a módnymi tvorcami spojili aj hudobní skladatelia, ktorí pre tento projekt skomponovali nové skladby. Čítať viac
  • 1
  • 2
  • 3

Netradičné vianočné pečenie pre všetkých

Napísal LINDL, Medokomerc 21. december 2021

Na trhu je nespočetné množstvo receptov na najrôznejšie dezerty. Nie každý z nás je však rodený pekár a hodiny strávené pečením nepredstavujú dokonalú idylku. Vybrali sme preto niekoľko tipov na vianočné dobroty, ktoré očaria rodinu i blízkych a nezdržia vás na celé dni v kuchyni.

Trúfalejší môžu vyskúšať všetky alebo si vybrať jeden obľúbený a zaviesť si tak milú vianočnú tradíciu.

lidl_vianoce_3peciva

Vianočné pečivo na 3 spôsoby

Počet porcií: 20
Potrebujeme: mixér, 3 cukrárske vrecká, cukrárske špičky

Budete potrebovať:
Základné cesto
550 g zmäknutého masla Pilos
160 g práškového cukru Castello
1/2 lyžičky soli Castello
2 vajíčka
1 žĺtok
600 g hladkej múky Castello
Kakaové venčeky
30 g holandského kakaa Castello
30 g strúhaného kokosu Belbake
Pomarančové tyčinky v čokoláde
kôra z 1 pomaranča
štipka škorice Mikado
100 g čokolády na varenie Belbake (40 % kakaa)
Vanilkové kvetinky
1/2 vanilkového struku
80 g marhuľového džemu Maribel

Postup:

Základné cesto
Maslo s cukrom vyšľaháme mixérom do peny. Prisypeme soľ a po jednom prišľaháme vajíčka a žĺtok. Naraz prisypeme preosiatu múku a premiešame. Základné cesto rozdelíme na tri časti.

Kakaové venčeky
Do jednej časti primiešame kakao a kokos. Cesto naplníme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou hviezdicovou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame venčeky.

Pomarančové tyčinky v čokoláde
Do ďalšej časti cesta primiešame pomarančovú kôru a štipku mletej škorice. Cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka s okrúhlou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame tyčinky.

Upečené a vychladnuté tyčinky namáčame do rozpustenej čokolády.

Vanilkové kvetinky s džemom
Do poslednej časti cesta primiešame zrniečka vanilky. Naplníme do cukrárskeho vrecka s veľkou hviezdicovou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame kvetinky. Do stredu každej kvetinky urobíme priehlbinu, do ktorej dáme marhuľový džem. Pečieme pri teplote 180 °C približne 10 – 15 minút dozlatista. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

medokomerc_211221

Medovníkové nepečené guličky
Medovníkové guličky hravo pripravíte za hodinku. Tento recept je na cca 20 porcií.

Budete potrebovať:
Na cesto:
500 g hladkej múky
2 vajíčka
4 lyžice lúčneho medu Medokomerc
200 g práškového cukru
60g masla
2 lyžičky jedlej sódy

Na krém:
250 g masla
1 plechovku karamelového kondenzovaného mlieka

Postup:

Do väčšej misky nalejte rozpustené maslo a tekutý med. Pridajte vajce a cukor a premiešajte, dokým sa všetko pekne neprepojí. Múku zmiešajte s jedlou sódou, nasypte do misky a vymiešajte do cesta. To potom rozváľajte jte na pečiacom papiere na dve rovnako vysoké placky (dva plechy). Pečte asi 10 minut na 180 °C , po vytiahnutí z rúry nechajte vychladnúť.

Teraz prišial čas na prípravu krému. Kondenzované mlieko zmiešajte s mäkkým maslom. Keď vám vychladne cesto, rozdrťte ho alebo rozmixujte. Asi dvě hrsti si dajte zvlášť, tie pôjdu navrch, zbytok nasypte do krému a premiešajte. Následne prikryte a dajte na dve hodiny do chladničky.

Zo vzniknutej medovej zmesy vytvarujte guličky, ktoré obaľte v zmesy, pridať môžete aj rozmixované orechy. Guličky poukladajte do papierových košíčkov a šup späť do chladničky. Vzhľadom k tomu, jak sú dobré, tak ich do Vianoc asi neuchránite, ale nič vám nebráni je urobiť znova.

Medové kornútky

Budete potrebovať:
200 g hladkej múky
50g lúčneho medu Medokomerc
1 vajíčko
165 g múčkového cukru
½ lžičky jedlej sody
Čokoládu na varenie

Postup:

Zo všetkých surovín vytvorte cesto a dajte mu aspoň pol hodiny odpočinúť v chladničke. Následne na pečiacom papiery alebo múkou posypanej ploche rozváľajte tenký plát a vykrájajte cca 5 – 6 cm koliečka.
Rúru predhrejte na 160 °C. Koliečka nedávejte hromadne na plech, ale len po troch a nechajte ich pár minút piecť. Potom ich vytiahnite a opatrne tvarujte kornútky alebo môžte aj trubičky. Širšiu stranu trubičky namočte do horúcej čokolády a nechajte ztuhnúť.
Kornútky či trubičky môžete plniť ľubovoľným krémom, takým ktorý máte najradšej vy sami!

medikomerc_vino21

Medové varené vínko
Kto by nemal rád vôňu vareného vínka, ktorá prevonia celé okolie krásnou hrejivou vôňou. Existuje však zdravšia varianta, ako obľúbené varené vínko osladiť. Stačí nahradiť cukor lučnym medom Medokomerc.

Budete potrebovať: 8 ks klinčekov, celú škoricu, 4 ks badyánu, 4 lyžice lúčneho medu Medokomerc a liter kvalitného červeného vína.

Postup:

Na kvalite vína nešetrite, pretože kyslé víno neprebijete ani tým najlepším medom a taktiež vás nebude bolieť hlava. Nalejte ho do hrnca, pridajte korenie a priveďte k varu. Dávajte pozor aby sa víno neprevarilo! Akonáhle začne bublať, je hotové.

Lúčny med Medokomerc si najskôr predhrejte, aby byl tekutejší. Na jeden hrnček počítajte s jednou lyžicou, ktorú do neho nalejte najskôr. Potom zalejte horúcim vareným vínkom aj s korením. Nebojte se, že by med stratil svoje zdraviu prospešné látky, pretože pri tak krátkom pôsobení a postupnom ochladzovaní vareného vínka vám nielen vylepší chuť, ale taktiež posilní imunitu!

TIP: Lúčny med Medokomerc s chuťou a vôňou rozkvitnutej lúky, odporúčame v najväčšom balení 900 g, aby ste tak mali poriadnu zásobu pre seba aj svojich blízkych počas celých sviatkov! Pre viac informácií navštívte www.medokomerc.cz

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.