• 7 signálov, že už to s kávou preháňate a mali by ste ubrať

    7 signálov, že už to s kávou preháňate a mali by ste ubrať

    Káva skvele chutí a ešte krajšie vonia. Práve preto sa stala naším obľúbeným ranným rituálom. Stala sa súčasťou našich dní. Lenže čoho je veľa, toho je príliš, a aj keď je pitie kávy zdraviu prospešné, ak  to s kofeínom začnete preháňať, môžete si spôsobiť nepríjemné zdravotné problémy. Čítať viac
  • Poznáte symbolický význam šperkov?

    Poznáte symbolický význam šperkov?

    Svadba, narodenie dieťaťa, krst alebo napríklad úspešné ukončenie štúdia. V ľudskej kultúre majú šperky hlboký symbolický význam, preto sú tiež neoddeliteľnou súčasťou zásadných životných udalostí. Čítať viac
  • Recepty z letnej bryndze

    Recepty z letnej bryndze

    Najlepšia bryndza začína mať práve teraz svoju sezónu. Letná bryndza má jemnú chuť, na rozdiel od zimnej bryndze nie je taká ostrá, pretože sa vyrába z čerstvo nadojeného mlieka, keď sú ovce a kravy na paši. Čítať viac
  • Toto ste o magnéziu potrebovali vedieť už dávno

    Toto ste o magnéziu potrebovali vedieť už dávno

    Magnézium „lupkáme“ ako cukríky len preto, lebo sme sa niekde dočítali, že magnézium je super a treba ho brať. Je naozaj super a treba ho brať? Čo to vlastne to magnézium je a aká je pravda o jeho užívaní? Čítať viac
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Lahodné vianočné jedlá z celého sveta

Napísal Kristína Chudá, Rakúska Turistika 18. december 2021

V mnohých krajinách po celom svete sú Vianoce špeciálnym obdobím, ktoré inšpiruje k sviatočným kulinárskym pôžitkom. Zaujímalo vás niekedy, aké jedlá sú na Vianoce servírované v iných krajinách? Na záver máme pre vás aj recept na rakúske vanilkové rožky.

ilustracka_pohostenie_pexels.com

Často sa píše o tom, ako sa Vianoce oslavujú v rôznych kútoch sveta, či aké sú ich tradičné zvyky. Ale čo tradičné jedlo, ktoré sa počas týchto sviatkov podáva? Poďme sa spolu pozrieť na 13 jedál, ktoré sú počas Vianoc servírované v rôznych krajinách.

1. Francúzsko - Bûche de Noël

Slávny Bûche de Noël alebo Yuletide Log je hlavnou hviezdou na vianočnom jedálenskom stole vo Francúzsku. Hoci existuje veľa rôznych receptov, najtradičnejšia a najobľúbenejšia roláda je z piškótového cesta a čokoládovej polevy. Zbiehajú sa slinky? Nám áno!

2. Portugalsko – Bacalhau

Inak to ani nemôže byť. V Portugalsku je hlavným jedlom lahodná treska alebo bacalhau. Tradičným spôsobom prípravy na Vianoce je varenie so zemiakmi a zeleninou.

bacalhau

3. USA - Pečená sladká šunka s ananásom

V Spojených štátoch je jedlo, ktoré na Štedrý večer vyvoláva úsmevy a prináša veselosť. Pečená šunka s ananásom je kráľom, nie je nič sladšie a očakávanejšie ako vianočná šunka, ktorá sa pečie celé hodiny a je ozdobená plátkami ananásu a čerešní. Ďalšími sviatočnými stálicami sú tiež perníčky či moriak.

4. Spojene kráľovstvo - Vianočný puding

Škorica, datle, zázvor a orechy...  Ešte sa divíte, prečo je vianočný puding ideálnym vianočným dezertom po úžasnej štedrovečernej večeri? My nie! To pravé kúzlo nastane, keď sa vianočný puding flambuje s brandy.

5. Brazília - Farofa so slaninou

V Brazílii sa vianočný jedlo podáva 24. decembra. Pozostáva zo šunky, pečených krúpov a v niektorých častiach aj z pečeného bravčového a rybieho mäsa. Ako prílohy sa podáva kel s množstvom cesnaku, para orechy, ryža, čerstvý šalát, zemiakový šalát a ovocie. Tradičným dezertom je citrónový koláč, orechový koláč, čokoládový koláč alebo panettone.

6. Filipíny - Lechon Kawali

Filipíny sú jednou z mála ázijských krajín, kde sa oslavujú Vianoce. Jedným z hlavných vianočných receptov je Kawali - jemné a chrumkavé bravčové mäso, ozdobené ryžou a ustricovou omáčkou.

7. Nemecko – Lebkuchen

Lebkuchen alebo „zázvornik“ je v Nemecku veľmi typickým vianočným dezertom, ktorý je vynikajúci! Tento koláčik možno nájsť na rôznych miestach, najmä na vianočných trhoch.

8. Taliansko - Cappelletti in brodo

V chladnom decembri je polievka základom. Mnohé vianočné recepty v Taliansku neobsahujú mäso kvôli náboženským tradíciám v krajine. Cappelletti (alebo tortellini) sú výnimkou. Často sa jedáva na Štedrý večer, napriek tomu, že je plnený kuracím mäsom a ricottou a varený vo vývare.

cappelletti

9. Grécko – Melomakaroma

Sladké a jemné. Tieto vianočné dobroty sú vyrobené z múky, olivového oleja a medu. Počas Vianoc sa zaručene nájdu vo väčšine gréckych domácností.

10. Španielsko - Pečené jahňacie mäso

Hovorí sa, že jahňacina je dokonalá, keď sa v ústach rozpúšťa. Kľúčom k lahodnej a jemnej pečenej jahňacinke je zabezpečiť, aby mäso bolo čerstvé a dobre ochutené. Čím dlhšie sa marinuje, tým lepšie. V Španielsku je klasickým vianočným receptom pečené jahňacie mäso pripravené s vínom, vodou, bobkovým listom, citrónom, olejom a cesnakom. Táto vôňa, ktorá naplní domov počas pečenia vám vyčarí úsmev na tvári a zaženie všetky chmáry. 

11. Poľsko - Barszcz con pierogi

Poľsko je plné vianočných tradícií a legiend. Jednou z povier je, že na Štedrý večer musí byť stôl prestretý 12 taniermi (na počesť 12 apoštolov) a podávaná je červená polievka alebo barszcz , pripravovaná z cvikly a často doplnená pierogi.

barsczs

12. Maďarsko – Halászlé

Tradičným štedrovečerným jedlom je rybacia polievka alebo halászlé, no jedálenský stôl zdobia aj iné chutné mäsové jedlá a sladkosti. Obľúbeným koláčom je koláč s medom a orechmi.

13. Rakúsko - Vanilkové rožky

Vanilkové rožky sú azda jedným z najznámejších a najtradičnejších vianočných koláčikov v Rakúsku už len ich samotné pečenie prináša pravú vianočnú atmosféru, keď vôňa vanilky a hotových koláčikov rozvonia všetky miestnosti.

vanilkove_rozky21

Potrebujete:

160 g masla
• 50 g práškového cukru
• 70 g mletých vlašských orechov
• 200 g hladkej múky
• 3 PL vanilkového cukru

Postup:

1 - Preosiatu múku, práškový cukor a maslo vymiesime na hladké cesto, rýchlo pridáme pomleté vlašské orechy a cesto vyformujeme do tvaru valčeka, ktorý necháme asi 30 min. v chlade odpočívať.
2 - Z cesta vyformujeme gulôčky, z ktorých urobíme malé rožky s ohnutými koncami.
3 - Poukladáme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote cca. 200 °C asi 10 minút.
4 - Ešte teplé rožky vyberieme z plechu a obalíme v práškovom cukre, do ktorého sme pridali vanilkový cukor.

Tip: Pečenie je vhodné aj pre deti. Deti nielenže milujú jesť vanilkové rožky, ale majú aj krásny zážitok, keď môžu pomáhať pri ich príprave, alebo ich dokonca vlastnoručne upiecť.

Aké jedlo jedávate najradšej počas Vianoc?


https://www.edreams.com/blog/christmas-recipes-around-the-world/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.